Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Sočne, slatke i osvježavajuće breskve u ljetnim poslasticama

Sočne, slatke i osvježavajuće breskve u ljetnim poslasticama
5

Ubacujete li breskve u kreme ili biskvit, najbolje ih je oguliti pa prokuhati, a obvezno ih morate kušati s marelicama i šljivama ili u ukusnom cheescakeu s bademima

VIDEO

Svježe, kuhane ili pečene breskve izvrstan su dodatak ljetnim salatama, a od njih se može napraviti i izvrstan kompot, žele, džem ili liker. Od ovog voća ćete učas spraviti izvrstan desert, i to tako da ih prepolovite, izavdite košticu pa napunite nadjevom od izmiksane ricotte i slatkog vrhnja. Smjesi možete dodati zobene pahuljice ili orašaste plodove pa sve krako zapeći u pećnici. No njezinu aromu dodatno ćete istaknuti ako je prelijete mješavinom meda i limunova soka. Dodaju li se breskve kolačima ili tortama, najbolje ih je malo prokuhati kako ne bi bile pretvrde. Tad obvezno ogulite kožicu jer kuhanjem postaje tvrda i žilava. To ćete najlakše napraviti tako da ih na minutu potopite u vruću vodu pa u hladnu. No nemojte ih predugo držati u vodi jer će izgubiti dio arome i hranjivih sastojaka. 

Meso bresaka tamni kad je izloženo zraku pa ih nakon rezanja treba odmah pripremiti ili pojesti. No tamnjenje možete spriječiti tako da kriške uronite u sok limuna ili ananasa. Prokuhate li breskve sa šećerom, dobit ćete ukusan sirup kojim možete preliti sladoled, ali i biskvitne kolače. Brzo ćete se zasladiti i desertom od keksa, bresaka i pudinga. Na dno posude posložite kekse koje ste namočili u mlijeku pa premažite pudingom od vanilije u koji ste dodali nasjeckane kuhane breskve. Prekrijte šlagom i narezanim komadima voća. 

No tim voćem, koje se lako može zamijeniti marelicama, možete i napuniti lisnata tijesta te tako napraviti ukusne kiflice. U većini recepata možete ih zamijeniti i šljivama ili mangom. Izvrsno se slažu s ricottom i mascarponeom, a jela začinite cimetom, muškatnim oraščićem, đumbirom, korijandrom, šerijem, rumom ili amarettom.

Prhki muffini od bresaka

Sastojci: 60 g smeđeg šećera, vanilin šećer, 2 jaja, 200 ml mlijeka, 200 g brašna, prašak za pecivo, 50 g mljevenih badema, sol, 60 g maslaca, 5 bresaka, šećer u prahu 

Priprema: Pećnicu zagrijte na 180°C. U kalup za muffine stavite košarice. Otopite maslac, a breskve narežite na kockice. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i bademe. Jaja izmiksajte sa šećerima, dodajte mlijeko, otopljeni maslac i na kraju suhe sastojke. Promiješajte pa napunite košarice do 1/3. Na vrh svake košarice utisnite narezane breskve. Pecite 30-ak min na 180°C pa pospite šećerom.

Savijača od bresaka

Sastojci: 9 kora za savijače, 1,5 kg bresaka, 2 vrećice vanilin šećera, 4 žlice ruma; Premaz za kore: 2 jaja, 2 čaše šećera, 2 vanilin šećera, 2 čaše jogurta, čaša kiselog vrhnja, 1,5 čaša ulja, 1,5 čaša grisa, prašak za pecivo, sok pola limuna

Priprema: Jaja i šećere miksajte 10-ak min pa dodajte jogurt, vrhnje, ulje, limunov sok, gris i prašak za pecivo. Smjesu ostavite u hladnjaku 1 sat. Breskve ogulite i narežite na tanke kriške. Pospite ih vanilin šećerom i rumom pa lagano izmiješajte. Prvu koru premažite smjesom, na nju stavite drugu koru koju također premažete smjesom, a zatim treću, koju premažete smjesom i posložite breskve. Zamotajte savijaču i složite u namašćen lim. Dobit ćete tri velike savijače. Na kraju sve tri savijače izbockajte čačkalicom i prelijte ostatkom smijese. Pecite ih na 180°C od 45 do 50 min dok ne porumene. Pospite šećerom u prahu.

Brzi biskvitni kolač s breskvama

Sastojci: 4 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka), 100 g šećera, 2 vanilin šećera, 100 g bršana, 1/2 vrećice praška za pecivo, 70 g maslaca, 7-8 bresaka 

Priprema: Rastopite maslac, a mikserom prvo umutite snijeg od bjelanjaka. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. U to dodajte rastopljeni maslac i kratko umutite. Zatim polagano dodajte brašno i na kraju na najmanjoj brzini umiješajte snijeg od bjelanjaka te prašak za pecivo. Komadiće breskve utisnite u smjesu. Pecite 30-ak minuta na 200°C.

Breskve punjene malinama i lješnjacima

Sastojci: 3 breskve, 1/2 šalice malina, 10 g zobi, 10 g zdrobljenih lješnjaka, 1/4 žličice zdrobljenih lješnjaka, 1/4 žličice cimeta, žlica meda

Priprema: Prerežite breskve na polovice i izvadite koštice. U međuvremenu pomiješajte zob, lješnjake, cimet, med i maline. Tu smjesu utisnite u breskve i pecite ih 15-ak minuta u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva. 

Cheesecake s breskvama i bademima

Sastojci: 1/2 šalice badema, 3/4 šalice brašna, 2 žlice šećera, 1/2 žličice soli, 8 žlica maslaca, 2 žumanjka, 3 žlice vode, šalica pekmeza od bresaka, šalica mascarponea, 4 breskve, žlica badema za ukrašavanje  

Priprema: Usitnite bademe pa im dodajte brašno, šećer i sol. Zatim ubacite u blender i maslac pa još malo miksajte. Istucite žumanjke te ih dodajte u blender, a nakon toga ulijte vodu. Dobit ćete ljepljivu smjesu za tijesto. Oblikujte okruglo tijesto i stavite ga u namašćen kalup. Pustite da odstoji 20-ak minuta pa pecite 30-ak minuta na 180°C. Ohlađenu koru premažite prvo pekmezom pa mascarponeom koji ste najprije izmiksali. Ukrasite komadima breskve i bademima. 

Više recepata i savjeta za savršene ljetne poslastice pronađite u subotnjemu magazinu Skuhatćute.

Klikni ovdje i pogledaj još ljetnih recepata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje