Obavijesti

News

Komentari 67

Sud odlučio: Krajiškom šerifu Martiću sudit će u odsutnosti

Sud odlučio: Krajiškom šerifu Martiću sudit će u odsutnosti
1

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu zaključilo je da su ispunjeni svi preduvjeti da se vođi kninskih Srba Milanu Martiću (60) sudi u odsutnosti

VIDEO

Predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine (RSK) Milan Martić (60), koji je još 2003. s Milanom Čeleketićem (69) optužen za ratne zločine protiv civila nakon operacije Bljesak u estonskom zatvoru robija zbog zločina koje je počinio u Hrvatskoj između 1991. i 1995. 

Naime, haški tribunal za te zločine osudio je vođu kninskih Srba na 35 godina zatvora među ostalima i zbog granatiranja Zagreba u kojem je poginulo sedmero, a najmanje 176 ih je ranjeno. 

Hrvatska je za njim izdala europski uhidbeni nalog kako bi se nekadašnjem vođi pobunjenih Srba sudilo i za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog 1995. Estonija je odgovorila kako ne može odobriti Martićevu predaju jer se prema rezoluciji 827 Vijeća sigurnosti UN-a izvršenje kazne ima provoditi izvan teritorija bivše Jugoslavije pa UN nije dao odobrenje da se Martića izruči Hrvatskoj dok izdržava kaznu u Estoniji. 

Stoga su, zaključilo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, ispunjeni svi preduvjeti da se Martiću sudi u odsutnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Već ranije sud je odlučio da će u odsutnosti suditi i Milanu Čeleketiću (69), bivšem zapovjedniku vojske tzv. RSK. 

Za državljaninom Srbije Čeleketićem, koji je prema podacima iz spisa živi u Subotici, 1997. raspisana je međunarodna tjeralica te mu je određen i pritvor. Kako Srbija svoje građane ne izručuje izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu smatralo je da su se ispunili svi uvjeti za suđenje u odsutnosti, tim više što je Čeleketiću preko međunarodne pravne pomoći prije nekoliko godina uručena optužnica u Beogradu.

Podsjećamo, optužnicu protiv Martića i Čeleketića za granatiranje Karlovca i Jastrebarskog nakon operacije Bljesak ŽDO je podnio 28. siječnja 2003., no od tada do danas obojica su bila nedostupna hrvatskom pravosuđu. Martić je od 2002. bio u Haagu, a Čelektić je u Srbiji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina