Obavijesti

News

Komentari 2

'Tehnologije moraju biti alat, treba uskladiti stroj i čovjeka'

 'Tehnologije moraju biti alat, treba uskladiti stroj i čovjeka'
1

Pišite nam na facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

VIDEO

Nemojte nikako birati krivu struku

Ako završiš neku tehničku znanost i ako nisi dovoljno dobar, za tebe nema posla, a automatski nema ni novca s kojim ćeš živjeti.

Informatika i računarstvo su kod nas manje-više slični, iako razlika postoji. U principu, u informatici/računarstvu posla ima ako si dobar programer (dobar je ovdje relativna riječ, ali u smislu dobar da sam znaš nešto razviti) ili ako si odličan (znači više nego dobar) sistemaš/dizajner, ostalo je sve prosjek i kao takav nije lako naći posao. Isto je s ekonomistima i drugim zanimanjima. Zato ne birajte struke pogrešno, jer ako vas ona ne zanima, ništa vas neće spasiti. Kako biste našli posao u kod nas, ali i u svijetu, jednostavno treba biti odličan u svojoj struci, bio to ples ili programiranje. Ne upisujte tehničke znanosti ako se nećete truditi biti najbolji. 

e_SRitJura, Zagreb

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvo im sredimo opremu, a za robote ćemo lako

Pričamo o boljem školstvu, a djeca u školi nemaju kvalitetne stolice i stolove, klima u većini škola je ZF, kompjutori jedva vrte XP, a uvest ćemo robote? Teško.

Rocko

Naši ne žele ni besplatne ni plaćene projekte

U Hrvatskoj to ide ovako: kad treba platiti - znate mi nemamo novca, a kad nude gratis - znate, ne može, jer od čega će živjeti knjižare i ljudi koji žive od toga.

fenix

Iskoristite sve moguće prilike, ja sam zakasnio

Upravo završavam studij i više od ičega žalim što nisam iskoristio program Erasmus za razmjenu studenata. Ljudi, tko god može, idite - nećete pogriješiti.

Zmijavac

Promjene moraju krenuti od onih koji predaju

Dio gradiva je nepotrebno opsežno obrađivati. Ali s obzirom na to da ‘gospodu’ iz vlasti baš briga za nas, promjena bi trebala krenuti od nastavnika i roditelja.

Nenad Blažić

Tehnologije moraju biti samo alat

Znanje se stiče na dva osnovna načina: predajom i školskom nastavom.

Predaja je vrlo efikasna i traje doživotno. Prepoznajemo je jer je besplatna. Školska nastava je organizirana, plaća se i zato je koristimo za složene misaone aktivnosti. Fakulteti su škole za visoko obrazovanje. Misaone aktivnosti koje se ovdje traže vrlo su složene. Mnogi ovo ne razumiju pa pogrešno ocjenjuju rad prosvjetnih radnika, a prosvjetni radnici pogrešno ocjenjuju svoj rad te rad inženjera i drugih struka. Traži se bolja strategija obrazovanja. Digitalizacija nastave je najviši doseg suvremene tehnike i to je dobro, ali ne i dovoljno. Strojevi su nežive stvari, a čovjek je živo biće, pa je nužna prilagodljivost stroja i čovjeka. U srednjoj školi sam predavao strojeve i primijetio sam da je taj predmet mnogima dosadan. Zato sam nastavu podijelio na vrijeme kad ja govorim (nastava), vrijeme kad oni govore (ispitivanje i rasprave) i vrijeme rekreacije (mali nogomet). ‘Ulijevao’ sam znanje u njihove glave, dok je sve ostalo postalo nebitno.

Robert Grško

Poslovni sam informatičar, tj.nisam ni informatičar ni ekonomist, a posla nema 

Evo našeg obrazovnog sustava. Završila sam za prvostupnika poslovne informatike. Posla nema na vidiku ni nakon godinu i pol. Poslodavci nam kažu da nismo informatičari jer se ne bavimo programiranjem, a nismo ni ekonomisti jer nemamo dovoljno ekonomskih znanja. E pa, dakle, mislila sam da nešto znam, ali nakon bezuspješnog traženja posla, ni sama više ne znam što mi je struka.

rea_lea

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina