Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Uništavaju prištiće: Šamponi protiv peruti, oblozi i vitamin C

Uništavaju prištiće: Šamponi protiv peruti, oblozi i vitamin C
1

Maska od gline sprečava mašćenje kože, salicilna kiselina djeluje protuupalno i razgrađuje nečistoću, a šampon protiv peruti smanjuje crvenilo i natečenost

VIDEO

Vrući oblozi osim kod ozljeda pomažu i kod prištića. Toplina potiče cirkulaciju i tjera infekciju prema površini, pa ona prije zacijeli, tvrdi dermatologinja dr. Audrey Kunin s američkog Sveučilišta Kansas. Ovu tehniku treba izbjegavati u slučaju važnog poslovnog sastanka zato što toplina povećava prištiće i uzrokuje crvenilo. Najbolje je prištić tretirati prije spavanja. 

Maskom od gline protiv prištića

Maske za masnu kožu uspješno rješavaju problem prištića zato što uklanjaju nečistoće iz pora i smanjuju mašćenje kože. Najbolje su maske od gline, a pomažu i one na bazi sumpora koji uništava bakterije i sprečava upale, napomenula je dermatologinja dr. Diane Berson s američkog Sveučilišta Cornell. 

Šampon protiv peruti smanjuje crvenilo

Šampon protiv peruti s cink piritionom čisti vlasište, ali i prištiće. Njegovo antibakterijsko djelovanje uništava bubuljice. Osim toga, kapi protiv crvenila očiju i krema protiv hemeroida smanjuju crvenilo i natečenost, objasnila je dr. Kunin.

Salicilna kiselina za suhu kožu

Kreme sa salicilnom kiselinom djeluju protuupalno i razgrađuju nečistoću u porama. One su manje agresivne prema koži od ostalih tretmana, tako da se prije svega preporučuje onima sa suhom kožom, istaknuo je dermatolog dr. Howard Murad sa Sveučilišta Kalifornija.

Vitamin C briše ožiljke

Nakon prištića nerijetko ostaju crni ožiljci na koži. Tijelo na upalu reagira tako da pojača proizvodnju melanina pa su crni tragovi vidljivi i po nekoliko tjedana. Kreme bogate vitaminom C rješavaju taj problem. One izbjeljuju tamne mrlje i stimuliraju proizvodnju kolagena, tvrdi dermatologinja dr. Diane Madfes. 

Istiskivanje prištića

Prije istiskivanja prištića treba očistiti kožu kako prljavština ne bi ulazila još dublje u pore. Istiskivanje golim rukama se ne preporučuje zbog prljavštine ispod noktiju, pa je najbolje prije dobro oprati ruke i omotati maramicama. Prišt treba istisnuti samo jednom, a ne nastaviti cijediti jer se mogu pojaviti rane. Nakon toga, prije spavanja treba nanijeti gel sa salicilnom kiselinom kako bi prišt što prije nestao, savjetuju dermatolozi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...