Obavijesti

News

Komentari 193

Milanović o 'prebjezima': Lesi se vraća kući, tamo je sigurno

Milanović o 'prebjezima': Lesi se vraća kući, tamo je sigurno
12

Vlada je imenovala novu predstavnicu Ministarstva rada u pregovaračkom timu Vlade jer je prethodna prešla u Sindikat. Na to je premijer dobacio u svom stilu...

VIDEO

Na početku sjednice Vlade ministar pravosuđa Orsat Miljenić pojasnio je reorganizaciju mreže sudova, odnosno što se mijenja. 

- U okviru reorganizacije pravosuđa omogućujemo lakšu delegaciju predmeta među sudovima i uvodimo stalno praćenje rezultata sudova. Definiramo pojam stalne službe, pitanje delegacije predmeta te stavljamo veći naglasak na program rada i izvješćivanja javnosti da se zna tko što radi. Također, unosimo prakse Strasbourga u naš sustav i definiramo sudjelovanje sudaca u međunarodnim organizacijama što do sada nije bilo riješeno - pojasnio je Miljenić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić govorila je o zajmu od 70 milijuna eura od Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

- Tih 70 milijuna eura uložit ćemo u Jedinstveni novčani centar, Jedinstveno tijelo vještačenja, deinstitucionalizaciju i smanjenje korupcije. Cilj deinstitucionalizacije je smanjiti broj djece i odraslih u domovima i osigurati im skrb u obiteljima. U protekle 3 godine smo kroz deinstitucionalizaciju smjestili 350 ljudi koji sada uz pomoć asistenata žive u stambenim zajednicama - rekla je Opačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlada je potvrdila ratifikaciju sporazuma o pridruživanju EU s Ukrajinom, Moldovom i Gruzijom, te sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine.

Potvrđeno - Izbori će biti 28. prosinca

Vlada je formalno potvrdila - prvi krug izbora za predsjednika države bit će 28. prosinca. Odluka Banskih dvora na snagu stupa 24. studenog i od tada teku izborni rokovi. Vlada je odredila da kandidat koji je dobio najveći broj glasova dobije naknadu troškova od milijun kuna.

- Ostali kandidati koji osvoje preko 10 posto glasova dobit će razmjerno tom broju u odnosu na prvog kandidata. U drugom krugu 20 posto od iznosa naknade određene za prvi krug - izvijestio je ministar uprave Arsen Bauk.

"Lesi se vraća kući"

Vlada je imenovala novu predstavnicu Ministarstva rada u pregovaračkom timu Vlade koja pregovara o kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje.

- Radi se o tome da je predstavnica Ministarstva rada u pregovaračkom timu Vlade prešla u Sindikat zdravstva pa slijedom toga moramo imati novu predstavnicu. Čini se da je raditi u sindikatu atraktivnije nego raditi u ministarstvu - kazao je ministar obrazovanja Vedran Mornar.

Premijer Zoran Milanović u svom stilu je dometnuo:

- Lesi se vraća kući. Da, to je stalno radno mjesto. To je osoba koja je došla na nestalno radno mjesto. To su ovi koje zapošljavamo, dakle. Da, na vrijeme trajanja mandata, tako da se osoba vratila tamo gdje je sigurnije - rekao je Milanović.

Planirani prihodi od državne imovine - 3,4 milijarde kuna

Na dnevnom redu bio je i Prijedlog odluke o donošenju Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za 2015. godinu. 

Ministar Miljenić rekao je kako u 2015. planirani prihodi od državne imovine iznose 3,4 milijarde kuna, od toga je milijarda kuna od nekretnina, a 866 milijuna kuna od dobiti trgovačkih društava.

Zatvoreni dio sjednice

Vlada je na zatvorenom djelu sjednice imenovala čelne ljude i članove povjerenstva za provođenje dubinske analize rashoda proračuna u zdravstvu, agencijama, zavodima i fondovima. Cilj povjerenstva su uštede od pet milijardi kuna

Znači li formiranje tima da ministri nisu stanju pronaći uštede, potpredsjednik Vlade Branko Grčić prije sjednice u Banskim dvorima je odgovorio:

- Nije. To je uobičajena metoda koju smo usvojili u okviru ovih osam specifičnih preporuka Europske unije. Po tom modelu ćemo ići dalje u još dublju analizu svih pojedinih troškova i nastojati još naći ušteda na im stavkama. Znate da su to stavke na kojima smo najviše štedjeli u ovom razdoblju osim plaća. Plaće, mirovine i socijalna davanja i dalje su naš prioritet u smislu redovite isplate i naravno ne diranja. Sve ove druge kategorije bit će i dalje pod udarom - izjavio je.

U timu za uštede su: Mirela Zagorac kao predsjednica Središnjeg povjerenstva za dubinsku analizu rashoda proračuna, dok su za članove imenovani Tomislav Mičetić, Dušan Mandac, Anita Protulipac, Damir Ćurić, Sara-Sanela Butorac i Marela Knežević.

Predsjednikom Povjerenstva za analizu rashoda za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna imenovan je Danijel Nestić, a članovima Livio Gutvald, Ivo Ćaleta, Kristina Ratković, Andreja Benić, Fadila Bahović, Ana Zorić, Josip Masnić, Željko Tišma, Ružica Mataić-Prša i Blaž Žilić.

Marina Kesner-Škreb imenovana je predsjednicom Povjerenstva za analizu rashoda za subvencije. Silva Vresk, Jasna Kalaminec, Marina Lang Perica, Marina Nekić, Vlatka Mlakar, Blaž Žilić, Kristina Ferara Blašković i Đurđica Mikuljan imenovani su članovima Povjerenstva. 

Predsjednicom Povjerenstva za analizu sustava zdravstva imenovana je Maja Vehovec, a članovi su Niko Kuliš, Andrija Majić, Tomislav Bakija, Jadranka Pavković, Ružica Čuljak, Martina Furlan, Lidija Hrastić-Novak, Jurica Meić, Boris Roginić i Jasna Divić. 

U Povjerenstvo za analizu poslovanja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima imenovana je Dubravka Jurlina Alibegović, na dužnost predsjednice Povjerenstva, a Tomislav Paunović, Josip Vučković, Kristina Ferara Blašković, Anita Protulipac, Višnja Šolić Domjanović, Zrinka Starešinić, Tatjana Kovač Klemar, Stanko Kordić, Vesna Miletić, Milan Frenštacki Živković, Mira Čokić i Jasenka Mičetić na dužnost članova. 

Naposljetku, Vjekoslav Bratić imenovan je predsjednikom Povjerenstva za analizu poreznih rashoda, a Marijana Vuraić Kudeljan, Gordana Marić, Renata Mlinarić Ožegović, Sani Ljubunčić, Silvana Šalov, Tamara Kelković, Mia Franić i Dinka Jurković članovima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.