Obavijesti

News

Komentari 111

Vlasnici napuštenih hotela će morati plaćati veće naknade

Vlasnici napuštenih hotela će morati plaćati veće naknade
1

U pripremi je Zakon o komunalnom gospodarstvu koji predviđa povećanje naknade za do 10 posto za one objekte koji su turistički, a ne služe toj namjeni

VIDEO

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavila je da će svi vlasnici napuštenih hotela plaćati uvećane komunalne naknade.

- Cijeli smisao je da vlasnici koji su kupili nekretnine, a nisu ih priveli namjeni, prvenstveno govorim o turističkim objektima, da ih komunalnom naknadom prisilimo da ih dovedu namjeni jer to je u interesu i nas i njih, države i jedinica lokalne samouprave - kazala je ministrica gostujući u Dnevniku Nove TV.

Ministrica je rekla da je u pripremi Zakon o komunalnom gospodarstvu koji predviđa povećanje naknade za one objekte koji su turistički, a ne služe toj namjeni. Naknada bi trebala biti 5 do 10 puta više nego je uobičajena, a Mrak Taritaš vjeruje da će ta povećanja uspjeti riješiti dosadašnje probleme.

- Haludovo danas plaća oko 20 tisuća kuna, a povećanjem naknade bi plaćao oko 500 tisuća kuna godišnje. Ako stavi u funkciju, bit će manja. No, specifično je što Haludovo ima komunalno opremljen prostor, s cestom, javnom rasvjetom, odvodnjom. Općina to plaća i kad hotel radi i ne radi, no ako će raditi bit će veća korist i za općinu i državu - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministrica je rekla da i država mora svoje objekte staviti u funkciju te je u interesu sve koji to ne čine, prisiliti na taj potez.

Kazala je da je utvrđeno kako u trećini općina i gradova komunalna naknada, koja je isključio lokalni prihod, čini manje od 10 posto njihovih proračuna dok bi, izmjenom zakona, ona mogla činiti i 15 posto. 

- 10 do 15 posto prihoda treba biti komunalna naknada i na ovaj način zakonom ćemo prisiliti općine i gradove da rade svoj posao, a oni koji neće raditi svoj posao neće moći dobiti subvencije od države - poručila je ministrica.

Na pitanje znači li to da će povećanu naknadu morati plaćati i crkva ministrica je kazala da uvijek postoje izuzeci. 

- Bit će uvijek izuzetaka, postoji sporazum koji je Hrvatska potpisala s Crkvom, što je slično kao u Italiji. Tamo gdje je nekretnina u funkciji i zarada, plaća se komunalna naknada, gdje nije naravno da neće, jer ćemo poštivati sporazume.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.