Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

8 genijalnih recepata za riblja jela, ne mora uvijek biti klasika

 8 genijalnih recepata za riblja jela, ne mora uvijek biti klasika
8

Umjesto tradicionalnog bakalara, pripremite francuski bouillabaisse, brudet ili manju ribu poput trilja zamotajte u papir za pečenje i ispecite al cartoccio. Dobar tek!

VIDEO

Francuska riblja juha-bouillabaisse

Sastojci: 750 g-1 kg miješane ribe i mekušaca (oslića, cipla, skuša, kozica, lignji i dagnji), 2 luka, 2 stabljike celera, mrkva, 3 češnja češnjaka, 4 žlice maslinovog ulja, 400 g pelata, lovorov list, 1/4 žličice korijandra, peršin, žličica ribane limunove korice, žlica limunovog soka, 3-5 dl vode, prstohvat šafrana ili mljevene kurkume, sol, papar, sjeckano začinsko bilje

Priprema: Očistite ribe, uklonite kožu i kosti, pa ih narežite na komade. Kozicama uklonite glave, lignje narežite na kolutove i oribajte dagnje. U velikoj posudi na ulju pirjajte sitno sjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak dok ne omekšaju. Umiješajte narezane rajčice, lovorov list, korijandar, peršin, sol, papar, limunovu koricu i sok. Na povrće u posudi složite sve komade riba i mekušce. 

Ulijte u drugu posudu vodu, dodajte šafran, pa pustite neka zakuha. Ulijte vodu u posudu s ribama. Pustite neka ponovno zakuha i kuhajte poklopljeno 20 minuta, dok ribe omekšaju. Izvadite lovorov list i peršin, juhu ulijte u zdjelice, pospite sjeckanim začinskim biljem i poslužite.

Stockfood

Pogača s lukom i srdelama

Sastojci: 300 g bijelog brašna za dizana tijesta, 200 g oštrog brašna, žličica soli, vrećica suhog kvasca, žličica smeđeg šećera, 3 dl mlake vode, nadjev: 6 fileta srdela, žličica kapara, 1/2 crvene ljute papričice, 3 žlice marmelade od luka ili pirjanog luka, maslinovo ulje, 3 žlice umaka od rajčice, 80 g mozzarelle, sol, papar, 7 crnih maslina, 5 cherry rajčica

Priprema: Od obje vrste brašna, šećera, soli i vode umijesite glatko, elastično i mekano tijesto. Pospite ga brašnom, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta. Za to vrijeme filete srdela prepolovite po duljini, odstranite kosti i stavite u zdjelu s ploškama čili papričice, sjeckanim kaparima, koricom limuna i nekoliko žlica maslinovog ulja. Iscijedite malo limunovog soka i ostavite ribu u marinadi 15 minuta. 

Tijesto razdijelite u tri lopte i svaku razvaljajte u tanku pogaču. Pogače stavite na komade aluminijske folije premazane maslinovim uljem, posute brašnom, pa ih složite jednu do druge. Ravnomjerno premažite umakom od rajčice i marmeladom od luka, te razbacajte natrgane komadiće mozzarelle. Rasporedite filete srdela, dodajte kapare i čili, masline i prepolovljene rajčice. Začinite solju i paprom, pokapajte preostalim uljem od mariniranja i pecite jednu po jednu pogaču na 220°C, na najdonjoj rešetki, oko 10 minuta.

Stockfood

Aromatični smotuljci srdela 

Sastojci: 450 g srdela, jaje, sol, papar, brašno, 2 češnja češnjaka, 100 g blitve, malo mljevenih badema ili pinjola, maslinovo ulje, limunov sok, bosiljak, grančice ružmarina

Priprema: Kratko prokuhajte očišćene listove blitve u zavreloj vodi. Ocijedite i sitno nasjeckajte. Dodajte protisnuti češnjak, bademe, sol, papar, maslinovo ulje i malo limunovog soka. Operite i posušite srdele. Očistite ih skidajući glavu i rep. Razrežite ih i odstranite kralježnicu, a zatim izravnajte kao da su mesni fileti. 

Umočite pripremljene filete u umućeno jaje začinjeno solju i paprom. Izvadite iz jaja, ocijedite i uvaljajte u brašno. Na grill tavi prepecite inćune s obje strane. Izvadite ih rešetkastom lopaticom i stavite na papirnati ubrus. Na svaki filet stavite žličicu pripremljenog nadjeva, zamotajte i učvrstite čačkalicom, pa pored nje ubodite  grančicu ružmarina.

Stockfood

Filet bijele ribe s porilukom

Sastojci: 600 g fileta bijele ribe, 4 žlice limunovog soka, 2 dl maslinovog ulja, 300 g poriluka, manji koromač, 5 dl ribljeg temeljca, sol, papar, žlica sušenog mediteranskog bilja, cherry rajčice

Priprema: Filete bijele ribe pokapajte limunovim sokom, pospite mješavinom začina i kratko ispecite na maslinovom ulju. Stavite na toplo. U posudi na maslinovom ulju pirjajte ploške poriluka i kocke komorača. Zalijevajte temeljcem, pa kad je povrće omekšalo, začinite ga solju i paprom. Prebacite na tanjur, te posložite filete pečene ribe. Poslužite s  rajčicama.

Stockfood

Pečena škarpina s maslinama

Sastojci: dl suhog bijelog vina, 5 fileta škarpine s kožom, 3 češnja češnjaka, 1/2 dl maslinovog ulja, limun, sjeckana majčina dušica, 8 maslina, krupna morska sol

Priprema: U manjoj posudi skuhajte vino s ploškama očišćenog češnjaka, dok  alkohol na pola ne ispari. Dodajte majčinu dušicu, maslinovo ulje, ploške limuna i masline, te sve još jednom prokuhajte. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem, posložite filete ribe, posolite i prelijte pripremljenim umakom. Stavite u pećnicu i pecite 15 do 20 minuta. Posložite pečenu ribu  na tanjure, prelijte je umakom, te poslužite kuhani krumpir i brokulu za prilog.

Stockfood

Lazanje s patlidžanima i inćunima

Sastojci: 200 g lazanja, 2 limenke inćuna u maslinovom ulju, 2 patlidžana, 250 g rajčica, 1 i 1/2 crveni luk, 200 g sira Tilzit, 100 g mozzarelle, 2 žlice maslinovog ulja, listovi bosiljka, sol, papar, 4-5 mini rajčica, bešamel: 40 g maslaca, 40 g brašna, 5 dl mlijeka, 50 g parmezana, sol, papar, muškatni oraščić

Priprema: Patlidžan narežite na tanke ploške, posolite i ostavite da ispusti tekućinu. Ocijedite ih i prepržite na malo ulja sa sjeckanim lukom. Narežite rajčice na kolutiće i pomiješajte ribani sir s patlidžanima. Pripremite bešamel umak; prepržite na otopljenom maslacu brašno, zalijte s mlijekom i miješajte dok ne dobijete gusti glatki umak. Začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem, te umiješajte ribani parmezan. 

U posudu za pečenje posložite prvi red lazanja i prelijte dijelom bešamela, mješavinom patlidžana i sira, dodajte kolutiće rajčica, ocijeđene inćune, bosiljak i završite novim redom lazanja. Ponovite nekoliko redova dok ne potrošite sve sastojke. Zadnju lazanju premažite bešamelom i posložite nekoliko ploška patlidžana, inćuna i cherry rajčica. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, izvadite i dodajte izmrvljenu mozzarellu, te vratite u pećnicu dok se ne rastopi.

Stockfood

Indijski curry s kozicama

Sastojci: 400 g repova kozica, luk, 3 češnja češnjaka, malo ribanog đumbira, prstohvat cimeta, 4 zrna kardamona, žličica čilija u prahu, 1/2 žlice kurkume, 1/2 žličice currya, 6 srednje velikih rajčica, 2 zelene papričice, sol, maslinovo ulje, žlica sjeckanog korijandera

Priprema: Na ulju prepržite klinčić, cimet i kardamom. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša. Naribajte komadić đumbira i umiješajte protisnuti češnjak. Nakon 2-3 minuta dodajte sjeckanu ljutu papričicu, pa ubacite sjeckane rajčice. Dodajte kurkumu, curry, čili, te začinite solju i paprom. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Po potrebi dolijte još tekućine. U umak ubacite oguljene kozice i kuhajte sve na laganoj vatri još 10 minuta. Pospite svježim korijanderom i poslužite.

Stockfood

Marinirani oslić iz pećnice

Sastojci: 4 veća fileta oslića, 10 manjih krumpira, 3 žlice maslinovog ulja, 3 češnja češnjaka, 8 cherry rajčica, crvena ljuta papričica, crne masline, dl vode, sol, papar, marinada: 2 češnja češnjaka, žličica soli, žličica mljevenog kumina, limunov sok, 1/2 žličice crvenog vinskog octa, žličica mljevene paprike, žlica maslinovog ulja

Priprema: U mužaru zgnječite češnjak sa solju, dodajte kumin, limunov sok, ocat, mljevenu papriku i maslinovo ulje. Filete izrežite na veće komade i natrljajte trećinom mješavine. Ostavite u hladnjaku najmanje 20 minuta. Ogulite i izrežite krumpir na ploške i kuhajte u slanoj vodi 15 minuta. U tavi na 2 žlice maslinovog ulja prepržite češnjak, dodajte prepolovljene rajčice i miješajte 2 minuta. Dodajte ploške ljute papričice i ostatak marinade. 

Ostavite da opet zakuha i maknite s vatre. U keramičku posudu rasporedite krumpire i posložite mariniranu ribu. Dodajte papar, sjeckane masline i zalijte pripremljenim umakom. Ulijte vode, preostalu žlicu maslinovog ulja i pecite 20 minuta na 200°C.

Stockfood
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku