• Članak
  • Komentari 5
  • Share 35
  • Tweet3

9 mirisnih uskrsnih recepata kuharice u usponu Irene Bušić

U svojim omiljenim uskrsnim receptima Irena donosi recepte za uskrsnog zečića, pletenicu, punjena jaja, zelenu roladu, kiflice i kao šećer na kraju uskrsna gnijezda

Srijeda, 28. 3. 2012. u 11:00    Piše: Marina Babić

Irena Bušić strastveni je zaljubljenik u kuhanje i autorica dvaju kuharica "Naši najljepši domaći kolači" i "Domaći uskrsni kolači". No za sebe kaže da je prvenstveno mama dvojice prekrasnih dječaka i supruga jednog posebnog muškarca. Posebno uživa u pripremanju slastica za svoje dečke koji su također veliki gurmani. 

- Obožavam putovati i fotografirati te uzgajati cvijeće i povrće. Diploma je na zadnjem mjestu i služi samo za nadopunu životnih potreba koje ne bi bile moguće bez posla kojim se bavim - dodala je Irena. 

Odgovorila nam je na par kratkih pitanja i predstavila svoje najdraže uskrsne recepte. 

Na Uskrs mi najviše miriši... Šunka

Kad pomislim na uskrsni stol prvo mi padaju na pamet... Šunka, francuska i mladi luk  

Za Uskrs obožavam jesti... Šunkicu, francusku salatu i mladi luk  

Već dugo za Uskrs planiram pripremiti...šunku u kruhu i pincu  

Nikako ne volim...hladetinu  

Ove godine kuham... šunku, dimljenu lopaticu, francusku salatu, kuhana jaja u umaku od hrena i majoneze, pletenice i uskrsne zečiće od dizanog tijesta te puno kolača 

A što s jajima? Jaja su za bojanje i tuckanje s klincima  

Uskrsni zečić 

Sastojci: 

  • 500 g brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • malo soli
  • špagete za brkove
  • sezam
  • dvije grožđice
  • 1 žumanjak

Priprema: Razmrviti kvasac i otopiti sa žlicom šećera u malo mlijeka. Ostaviti na toplom da se diže. U brašno staviti jaje, šećer, maslac, mlijeko i dignuti kvasac. Dobro ga izraditi i staviti da se diže 15 tak minuta. Dignuto tijesto razdijeliti na dijelove za trbuh, glavu, ruke, noge, uši i nosić. Ako radite manjeg zeku imate dovoljno smjese za dva. Vodite računa da se prilikom pečenja zec napuhne i gotovo udvostruči pa ga zato stavite na veći pleh. Oblikujte ga po želji i spojite dijelove razmućenim žumanjkom. Za brkove upotrijebite svježe špagete, a za oči grožđice. Po želji ga pospite sjemenkama sezama. Pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20-25 min dok ne dobije rumenu boju.

Rolada s eurokremom

Sastojci: 

  • 4 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • eurokrem 

Priprema:  Žumanjke izradite sa šećerom pa dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od 4 bjelanjka. Vrući biskvit odmah zamotati u vlažnu krpu i ostaviti na hladnom. Kad se ohladi odmotati i premazati eurokremom. Ponovno zamotati i ostaviti na hladnom. Ohlađeno rezati na tanke šnite.

Uskrsna pletenica

Sastojci: 

  • 500 g brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g otopljenog maslaca 
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • malo soli
  • 1 žumanjak 

Priprema:  Razmrviti kvasac i otopiti ga sa žlicom šećera u malo mlijeka. Ostaviti na toplom da se diže. Po želji se mogu staviti i grožđice ili neko drugo sušeno voće. U brašno staviti jaje, šećer, maslac, mlijeko i dignuti kvasac. Dobro ga izradite i ostaviti da se diže 15-ak minuta. Razdijeliti tijesto na 3 dijela i isplesti pletenicu te ju premazati žumanjkom. Pečenu pletenicu ukrasite sa šarenim bombonima. Od istoga tijesta se mogu raditi vjenčići kojima se u sredinu stavi ljuska od jajeta, a kad se ispeku izvadi se ljuska i stavi pisanica. Ispečeni vjenčići se mogu preliti s bijelom glazurom (sokom od limuna i šećera).

Punjena jaja

Sastojci: 

  • 8 jaja
  • 10 žlica majoneze
  • 10 dag kiselih krastavaca
  • šunka (po želji)
  • senf
  • peršin
  • sok od jednog limuna
  • 1 dl maslinovog ulja

Priprema: Svježa jaja stavite u hladnu vodu i kuhajte 5-10 minuta. Ohladite ih i ogulite pod mlazom vode. Prerežite ih po sredini i izvadite žumanjke. Dodajte im majonezu, šunku, sitno narezane krastavce, sol, papar, peršin, senf i limunov sok. Miješate dok ne dobijete jednoličnu smijesu. Dobivenom smjesom punite polovice kuhanih jaja. Smjesa se može staviti u slastičarsku špricu za torte. Ukrasite peršinom.

Uskrsna gnijezda

Sastojci: 

  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • papirnate košarice
  • 10 dag bijele čokolade za kuhanje
  • 5 dag margarina
  • uskrsna jaja (bombončići) 

Priprema: Čokoladu rastopite na pari, pa pomoću kista nanesite na papirnate košarice (srednje veličine). Ostavite na hladnome da se čokolada stegne da možete košaricu odvojiti od čokolade, a da ostane oblik košarice. Ohlađene košarice odvojite od papira pa ih punite kremom. Svaku košaricu vratiti u novu papirnatu košaricu. Ukrasite šarenim bombončićima (pisanicama).  Za kremu na pari otopite čokoladu i dodajte margarin da bude kremasto. Pripremljenom kremom punite košarice. U svaku košaricu stavite nekoliko uskrsnih jaja (bombončića) raznih boja radi dekoracije. 

Pletenica sa sjemenkama

Sastojci: 

  • 500 g brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • malo soli
  • žumanjak
  • sjemenke suncokreta ili bundeve

Priprema: Razmrviti kvasac i otopiti sa žlicom šećera u malo mlijeka. Ostaviti na toplom da se diže.Po želji se mogu staviti i grožđice ili neko drugo sušeno voće. U brašno staviti jaje, šećer, maslac, mlijeko i dignuti kvasac. Dobro ga izraditi i staviti da se diže, 15 tak minuta. Razdijeliti tijesto na 3 dijela i isplesti pletenicu i premazati je žumanjkom. Pletenicu ukrasite sa sjemenkama. Na krajeve pletenice staviti ljuske od jaja i zatvoriti sa po dvije trakice tijesta. Peći u dobro zagrijanoj pećnici na 200 C. 

Uskrsna gnijezda

Sastojci: 

  • 20 dag čokolade za kuhanje papirnate košarice 

Čokoladu rastopite na pari pa pomoću kista nanesite na papirnate košarice (srednje veličine). Ostavite na hladnome da se čokolada stegne da možete košaricu odvojiti od čokolade, a da ostane oblik košarice. Ohlađene košarice odvojite od papira pa ih punite kremom .Svaku košaricu vratite u novu papirnatu košaricu. Ukrasite šarenim bombončićima (pisanicama). 

Sastojci za kremu: 

  • 10 dag bijele čokolade za kuhanje
  •  5 dag margarina 
  • uskrsna jaja (bombončići) 

Na pari otopite čokoladu i dodajte margarin da bude kremasto. Pripremljenom kremom punite košarice. U svaku košaricu stavite nekoliko uskrsnih jaja (bombončića) raznih boja.

Slane kiflice

Sastojci za tijesto: 

  • 80 dag glatkog brašna 
  • ¼ margarina ili maslaca 
  • 2 jaja 
  • 1 svježi kvasac 
  • 3 dl mlijeka 
  • sol 
  • 2 jaja (za premazivanje) 
  • sezam/kim 
  • 20 dag sira (goude)

Svježi kvasac razmutiti s 1 dl mlijeka i žlicom šećera. Ostaviti na toplome da se diže. Za to vrijeme brašno pomiješati s 2 jaja, solju i rastopljenim maslacem. Na kraju dodati dignuti kvasac i po potrebi još toploga mlijeka. Miksati dok se smjesa ne počne odvajati od posude. Posudu pokriti krpom i ostaviti na toplome da se diže. Nakon što se tijesto udvostručilo ponovno izmiksati i ostaviti da se još jednom digne. Razdijeliti dignuto tijesto na hrpice. Svaku razvaljati zasebno u krug i rezati na trokutiće. Svaki trokut nadjenuti s kockicom sira. Slagati u pleh obložen papirom za pečenje. Dva jaja razmutiti s malo mlijeka i premazati rolice. Posuti sezamom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C.

Zelena rolada

Sastojci za biskvit: 

  • 4 jaja 
  • 4 žlice brašna 
  • 1 prašak za pecivo  
  • sol po želji 
  • 1 jogurt 
  • 5-10 žlica špinata (propasiranog) 
  • 2 sirna namaza (po želji)  

Jaja miksate s jogurtom i propasiranim ili odmrznutim špinatom. Na kraju lagano dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Lagano izliti u veliki pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 180 °C.  Ispečeni biskvit odmah zarolajte u vlažnu krpu. Kad se ohladi odrolajte ga i namažite sirnim nadjevom. Ponovno zarolajte. Zamotajte u foliju i ostavite na hladnom. Ohlađeno izrežite na ploške i poslužite kao hladno predjelo ili kao prilog uz meso. 

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti u specijalu Uskrsni recepti.

Tagovi: zelena rolada, uskrsna pletenica, uskrsna gnijezda, punjena jaja, irena bušić, uskrsni specijal, uskrsni recepti, uskrs

Izdvojeni komentari 5 komentara Pogledaj sve komentare
28.03.2012., 18:02

LALALALALALALALA: jao ja neznam jesam samo ja ili ste mozda vi namampojma kakva je kuharica ali iz prilozenog obicna pocetnica nevidim ja tu nikakvu strast za kuhanjem jebote pa pletenice grbave i tjesto djeluje neizradjeno dovoljno po meni neuredno i nespretno.... neznam tko joj dade prostor ovdje...

28.03.2012., 14:24

ReaRea: draga moja Irena, svaka ti čast na trudu, ali , ruku na srce, mogla si malo ljepše složiti onu platu sa zadnje slike!

28.03.2012., 14:25

nuša matanova: lipo,uvijek je dobro pokupit koju dobru ideju

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
101 do 10. rođendana