Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Bez konkurencije: Janjetina je mirisni vladar uskrsnog stola

Bez konkurencije: Janjetina je mirisni vladar uskrsnog stola
6

Kod kupovine janjetine odaberite nemasne komade te ih pripremajte bez puno masnoće metodama kao što su prženje, pirjanje, pečenje u pećnici i na roštilju

VIDEO

Pečene janjeće koljenice

Sastojci: 6 janjećih koljenica, 2 luka, 2 mrkve, 60 ml ulja, 2 štapića celera, 10 g ružmarina, štapić cimeta, 750 ml goveđe juhe, 3 češnja češnjaka, korica od 2 naranče, 500 ml crnog vina, 60 g smeđeg šećera, 125 ml octa, 200 ml umaka od rajčica

Priprema: Janjeće koljenice operite, posušite, natrljajte sa soli i paprom. Zapržite ih u ulju te ih stavite u posudu s poklopcem. Na ulju propržite luk, mrkvu, celer, češnjak, ružmarin i cimet. Dodajte naribanu koru naranče, vino, goveđu juhu, šećer, pastu od rajčica i ocat te prelijte mješavinu preko koljenica. Poklopite i kuhajte oko tri sata. Otklopite te kuhajte još pola sata. Izvadite koljenice i zagrijte umak do vrenja te kuhajte dok se količina tekućine ne prepolovi, odnosno dok se umak ne zgusne. Poslužite s mesom i prilogom prema želji.

Janjeći but sa začinima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci : 2 kg janjećeg buta, 2-3 žličice maslinova ulja, 1-2 češnja češnjaka, 15 g kadulje, 15 g ružmarina, 200 g crvenog luka, 250 ml goveđeg temeljca, 250 ml suhoga crnog vina, sitni smeđi šećer, sol i crni papar

Priprema: Janjeće koljenice operite, posušite, natrljajte sa soli i paprom. Zapržite ih u ulju te ih stavite u posudu s poklopcem. Na ulju propržite luk, mrkvu, celer, češnjak, ružmarin i cimet. Dodajte naribanu koru naranče, vino, goveđu juhu, šećer, pastu od rajčica i ocat te prelijte mješavinu preko koljenica. Poklopite i kuhajte oko tri sata. Otklopite te kuhajte još pola sata. Izvadite koljenice i zagrijte umak do vrenja te kuhajte dok se količina tekućine ne prepolovi, odnosno dok se umak ne zgusne. Poslužite s mesom i prilogom prema želji.

Slasni janjeći kotleti u marinadi

Sastojci: Žličica naribanog đumbira, zgnječeni češanj češnjaka, čili papričica, 1,5 žličica metvice, žličica limunove korice, papar, 15 g meda, 30 ml sojina umaka, 8 janjećih kotleta

Priprema: Pomiješajte đumbir, zgnječeni češnjak, sitno nasjeckan čili, listiće metvice, limunovu koru, papar, med i sojin umak. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, odnosno dok se svi sastojci ne prožmu i puste aromu. Pripremljenom mješavinom premažite janjeće kotlete. Nakon toga meso zapržite sa svake strane po tri minute ili dok ne budu pečeni po vašem ukusu. Poslužite ih uz priloge od špinata, krumpira ili kuhanog povrća.

Pikantna janjetina s umakom aïoli

Sastojci: 2 kg janjećeg buta, 60 ml maslinova ulja, 1,5 žličica korijandra, žličica cimeta, žličica crvene paprike, 800 g krumpira, 45 g brašna; umak aÏoli: 2 žumanjka, žličica soli, 30 ml bijeloga vinskog octa, 250 ml maslinova ulja, žličica metvice

Priprema: Stavite janjetinu u posudu za pečenje. U zdjeli pomiješajte ulje i sve začine. Utrljajte mješavinu u meso. Oko janjetine poslažite krumpir. Stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C. Nakon pola sata sokovima iz posude prelijte janjetinu. Pecite još 40-60 minuta, ovisno o tome želite li da meso bude slabije ili jače pečeno. Stavite janjetinu i krumpir na toplu platu za posluživanje te ostavite da odstoji prije rezanja. Tekućini u posudi dodajte brašno, zagrijte na laganoj vatri uz miješanje, dodajući 250-300 ml vode kako biste napravili umak. Napravite umak aïoli. U blender stavite žumanjak, sol i ocat te izmiješajte. Potom polako umiješajte ulje dok ne dobijete gustu majonezu. Dodajte metvicu. Izrežite janjetinu te poslužite s pečenim krumpirom, umakom i majonezom aïoli.

Janjeći kotleti s mrkvom i salatom od cikle

Sastojci: Češanj češnjaka, naribana korica od 2 limuna, po žličicu kumina, metvice, crvene paprike, malo mljevenoga muškatnog oraščića, 50 ml maslinova ulja, 8 janjećih kotleta, 15 ml maslinova ulja za prženje; salata: mrkva, cikla i slanutak, 1/2 luka, limunov sok, češanj češnjaka, 125 ml jogurta, 25 ml maslinova ulja, 2 mrkve, 250 g korijandra, žličica limunove korice i papra

Priprema: Pomiješajte češnjak, limunovu koricu i začine. Umiješajte ulje, začinite prema okusu i kistom premažite janjetinu sa svih strana. U tavi zagrijte ulje te pržite odreske nekoliko minuta sa svake strane, za srednje pečeno, na primjer, četiri-pet minuta. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji deset minuta. Za salatu usitnite ako je potrebno i pomiješajte sve sastojke. Poslužite s kotletima.

Janjeći but s roštilja

Sastojci: 2 zgnječena češnja češnjaka, 2,5 kg janjećeg buta, žličica ružmarina, žličica timijana, sok od jednog limuna, 1/2 žličica crnog papra, 1/2 žličice morske soli

Priprema: Oštrim nožem razrežite but uz kost. Odvojite potpuno meso od kosti i izvadite je. Izrežite potom višak masnoće te meso rastvorite. U zdjeli pomiješajte češnjak, ružmarin, timijan, sok od limuna, morsku sol i crni papar. Stavite meso u lim za pečenje i prelijte marinadom. Prekrijte ga i ostavite u hladnjaku oko sat vremena. Stavite meso na roštilji ili grill-tavu, zapecite sa svake strane 10-15 minuta. Maknite meso s roštilja te ga ostavite da odstoji pet minuta prije rezanja.

Ratatouille od janjećih kotleta

Sastojci: žličica maslinova ulja, 8 janjećih kotleta, luk, 2 zdrobljena češnja češnjaka, velika tikvica, 250 g šampinjona, 1/2 velikog patlidžana, 800 g sjeckane rajčice iz konzerve, 2 žličice listića origana, sol, papar

Priprema: U velikoj tavi na srednjoj temperaturi zagrijte ulje. Pecite janjetinu sa svake strane po dvije ili tri minute dok ne dobije smeđu boju. Izvadite meso. Smanjite temperaturu. Dodajte luk i češnjak u tavu te propržite miješajući oko dvije minute dok luk ne omekša. Dodajte tikvicu, gljive, patlidžan i rajčice. Vratite janjetinu u tavu, poklopite i lagano pirjajte oko pola sata dok janjetina ne omekša, a umak se ne zgusne. Umiješajte origano, začinite solju i paprom te poslužite.

Pečeni kotleti s koricom od pistacija

Sastojci: 40 g listova metvice, 3 češnja češnjaka, 100 g pistacija, 100 ml maslinova ulja + žličica za prženje, korica i sok malog limuna, 6 odrezaka janjetine s rebrima

Priprema: U blenderu grubo nasjeckajte metvicu, češnjak i pistacije. Dok radi, ulijte 100 ml ulja, koricu i limunov sok te miksajte dok se ne stvori gusta smjesa. Začinite i ostavite sa strane. Na visokoj temperaturi u tavi zagrijte žlicu maslinova ulja. Začinite janjetinu te je zapecite sa svake strane. Ostavite da se ohladi. Komade mesa okrenite kostima prema gore te gornji dio prekrijte smjesom iz blendera i dobro je utapkajte. Hladite 15 minuta da se stvrdne. Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite janjetinu u lim za pečenje te pecite 10-15 minuta. Ostavite da odstoji pet minuta te je razrežite na komade.

Nadjeveni janjeći odresci

Sastojci: 6 fileta inćuna, 4 češnja češnjaka, 3 žličice nasjeckanog svježeg ružmarina, 3 žličice nasjeckanog svježeg timijana, 1,5 žličica maslinova ulja, 3 komada (oko 250 g svaki) janjetine od hrpta, žlica maslinova ulja, papar

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Na dno lima za pečenje stavite papir za pečenje. Pomiješajte papar, inćune, protisnuti češnjak, ružmarin, timijan i maslinovo ulje. Na radnu plohu stavite komad janjetine. Oštrim nožem napravite džep, rastvorite ga i na meso stavite trećinu smjese s inćunima. Preklopite tako da pokrijete nadjev. Zatvorite džep kuhinjskim koncem na svaka dva cm. Ponovite postupak s preostalom janjetinom i nadjevom. Zapecite janjetinu minutu i pol sa svake strane u tavi te premjestite u vatrostalnu posudu i pecite desetak minuta u pećnici. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji pet minuta. Uklonite konac kojim ste pričvrstili meso, izrežite meso na kriške i poslužite.

Paketići od lisnatog tijesta s mljevenom janjetinom

Sastojci: Žličica maslinova ulja, luk, 2 češnja češnjaka, 2 žličice mljevenoga kumina, žličica kurkume, žličica šećera u prahu , 2 žličice soli, 500 g nemasne mljevene janjetine, 1/4 šalice vode, 2 žlice soka od limuna, 1/2 šalice smrznutoga graška, 1/4 šalice nasjeckanog peršina, 4 lista lisnatog tijesta, istučeno jaje

Priprema: Na srednjoj temperaturi u tavi zagrijte ulje. Dodajte luk, češnjak, kumin, kurkumu, šećer i sol. Kuhajte tri minute. Dodajte mljeveno meso te kuhajte miješajući pet minuta ili dok ne poprimi smeđu boju. Ulijte vodu i sok te dodajte grašak pa pustite da zavrije. Smanjite temperaturu te pustite da krčka oko osam minuta dok tekućina ne ispari. Umiješajte peršin i ohladite. Zagrijte pećnicu na 200°C. 

Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Od svakog lista lisnatog tijesta izrežite krugove promjera osam cm. U sredinu svakoga kruga stavite po žlicu mješavine s janjetinom. Rubove premažite vodom te tijesto presavijte na pola, pa pričvrstite rubove. Punjeno tijesto poslažite u limove za pečenje. Premažite ih jajetom. Pecite 20–25 minuta dok ne nabubre i ne postanu zlatne boje. Poslužite uz umak od rajčica ili drugog povrća kao prilog.

Pilav od janjetine i riže

Sastojci: Žličica maslinova ulja, 800 g janjetine od buta, luk, 2 žličice naribanog đumbira, 2 žličice mljevenoga korijandra, 2 žličice mljevenoga kumina, žličica mljevene kurkume, žličica slatke paprike, 400 g riže basmati, 700 ml pileće juhe, 150 g špinata, korijandar i jogurt s metvicom za posluživanje

Nadjeveni janjeći but

Sastojci: kg janjećeg buta bez kostiju, 3 kriške tosta, peršin, 6 inćuna, 4 češnja češnjaka, limun bjelanjak, 200 ml bijelog vina, 100 ml pilećeg temeljca, 6 lukova, 4 artičoke, 10-ak sušenih rajčica, maslinovo ulje, sol, papar, 10 krumpira, naranča, ružmarin

Priprema: Pomiješajte tost, inćune i peršin pa dodajte koricu limuna, bjelanjak, sol i papar. Tom smjesom nadjenite otkošten but i sve učvrstite kuhinjskim koncem ili čačkalicama. Još posolite i popaprite pa nauljite. Stavite u lim s češnjakom i ružmarinom te pecite 15 min na 220°C. Prelijte vinom i temeljcem pa pecite još pola sata na 180°C. Ogulite luk i kuhajte ga pet minuta u zasoljenoj vodi. Prepržite ga na ulju i dodajte artičoke. Za to vrijeme stavite i krumpire u pećnicu te pecite dok ne dobiju boju. U tavu dodajte sok od limuna i rajčice. Sve stavite u lim za pečenje s mesom i pecite još pola sata.

Mesne okruglice od janjetine i pinjola

Sastojci: 2 jaja,500 g mljevene janjetine, 250 g krušnih mrvica, 125 g pinjola, žlica metvice, žlica peršina, žličica korijandra, 1/2 žličice kumina, 30 ml paste od rajčice, 6 češnjeva češnjaka, 1/2 žličice soli

Priprema: Očistite i zgnječite češnjak. Na tavi bez ulja popržite pinjole. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke. Stavite da se smjesa hladi oko sat vremena te zagrijte pećnicu na 180°C. Od smjese napravite mesne okruglice srednje veličine te ih složite u lim za pečenje s dovoljno razmaka između svake okruglice. Sve pokrijte folijom te pecite oko 15 minuta ili dok okruglice ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Kotleti s đumbirom

Sastojci: Papar, Kriške limuna, žličica češnjaka, 2 sjeckane stabljike limunske trave, 30 g đumbira, sol, 60 ml maslinova ulja, 8 janjećih kotleta, 45 g sjeckanoga korijandra, 45 g sjeckane metvice

Priprema: Đumbir sitno naribajte ili izmiksajte. Zatim napravite marinadu. Pomiješajte češnjak, limunsku travu, đumbir, papar i morsku sol. Sve izmrvite dok ne dobijete glatku smjesu te dodajte maslinovo ulje. Stavite kotlete u marinadu pa ostavite da se mariniraju najmanje sat vremena. Zagrijte vruću grill-tavu te zapecite kotlete oko dvije minute sa svake strane za srednje pečeno. Stavite kotlete na tanjur, pokrijte folijom te ostavite da odstoje na toplome oko pet minuta. Poslužite s povrćem sa žara, kriškama limuna, lagano poškropljeno sokovima od đumbira i janjetine te posuto metvicom i korijandrom.

Kaneloni od mljevene janjetine

Sastojci: 2 žličice maslinova ulja, 600 g mljevene janjetine, 3 žličice miješanih suhih začina (kadulje, bosiljka, majčine dušice), 2 šalice gotovog umaka od rajčice za tjesteninu, 100 g izmrvljene fete, 250 g svježih listova tijesta cannelloni, 3/4 šalice ribane mozzarelle

Priprema: U tavi na srednjoj temperaturi zagrijte ulje. Prepržite meso miješajući kuhačom dok ne poprimi smeđu boju. Dodajte začine te promiješajte. Ulijte pola šalice umaka za tjesteninu. Kuhajte miješajući dok se ne zgusne. Prelijte u zdjelu, umiješajte fetu i začinite paprom. Zagrijte pećnicu na 200°C. Namastite lim te žlicom rasporedite još pola šalice umaka za tjesteninu. Na lim stavite jedan list tjestenine, žlicom uz rub jedne strane tijesta stavite četvrtinu šalice nadjeva te smotajte tijesto. Stavite tijesto u posudu okrenuto spojem prema dolje. Ponovite postupak s preostalim tijestom i nadjevom. Prelijte preostali umak za tijesto preko kanelona te pospite mozzarellom. Pecite 25-30 minuta.

Janjeći ragu

Sastojci: Žlica mljevene paprike, po žličicu mljevenoga kumina, korijandra, cimeta i papra, 1/2 žličice mljevenog đumbira, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 1/4 žličice češnjaka, 1/4 žličice ljute crvene paprike, sol, kg janjećeg buta, 3 žlice maslinova ulja, veliki luk, 3 mljevena češnja češnjaka, žlica naribanog đumbira, 2 šalice pileće juhe, 1/4 šalice paste od rajčica, 2 mrkve, žlica meda

Priprema: Pomiješajte sve suhe začine sa žličicom soli. U drugoj zdjeli prelijte janjetinu s dvije žlice maslinova ulja. Dodajte začine i miješajte dok ne oblože janjetinu. Pokrijte te ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje četiri sata ili jedan dan. U velikom loncu s poklopcem zagrijte žlicu maslinova ulja. Stavite janjetinu u jednom sloju, ne pregusto. Zapecite dok ne poprimi smeđu boju sa svih strana te potom stavite na tanjur. U isti lonac dodajte luk, češnjak i đumbir. Pržite dok ne zamiriše i dok luk ne omekša, oko dvije minute. Vratite potom janjetinu u lonac, i to sa svim sokovima koji su se iscijedili. Ulijte pileću juhu, pastu od rajčica i žličicu soli. Ulijte još juhe, ako je potrebno, tako da prekrije janjetinu. Pustite da zavrije te smanjite temperaturu. Poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje oko dva sata dok janjetina potpuno ne omekša. Dodajte mrkvu te otklopljeno pirjajte oko pola sata dok se umak ne zgusne, odnosno dok ne dobijete gusti paprikaš. Umiješajte med te začinite prema ukusu. Poslužite s kus-kusom.

Recepti preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno