Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Bundeva, tikva i bučica slatke su vladarice s okusom zime

Bundeva, tikva i bučica slatke su vladarice s okusom zime
4

Ukusne rođakinje ljetnih zelenih tikvica uklopljene u juhe, glavna jela, priloge poput pirea i njoka te deserte poput savijača hrane nas i krijepe u dugim zimskim danima

VIDEO

Okrugle su, slatke, zdrave i pogodne za pripremu mnogih jela kojima ćete zadiviti i nahraniti drage ljude. Za razliku od zelenih ljetnih srodnica tikvica, bundeve ili tikve jedna su od rijetkih povrtnica koje dobro podnose dugotrajnije stajanje u ostavi, stoga ih u nekim krajevima i nazivaju zimskim tikvama. 

U našim su krajevima dugo vladarice tog razdoblja bile turkinje ili tikvani, kako ih je već tko zvao, bundeve slatkog narančastog mesa koje su se u seoskim kućanstvima najčešće jele tako da se očiste od koštica, narežu na kriške i ispeku u pećnici. I to je bio najčešći način uživanja u njima, a ako ih je bilo više, primiješali bi ih pireu od krumpira, savili u savijaču ili umijesili u njoke. 

Jedno od popularnijih francuskih specijaliteta je upravo gusta juha od bundeve, koju su nekoć pripremali u francuskim selima, a danas je našla svoj put do svečarskih stolova. Priprema se tako da na luku i češnjaku pirjate bundevu, mrkvu i krumpir, protisnite kroz sito, dodate vrhnje i prokuhate, a po posluženoj juhi namrvite kockice topljivog sira i hrskavo zapečenu slaninu. 

Tikva je odlična i kao glavni sastojak rižota i povrtnih “gulaša”, složenaca te deserata od savijača do najrazličitijih pita. No i mnogi će omiljeni tradicionalni kolači uz dodatak tikve postati još bolji. Primiješajte naribanu tikvu siru i nadjenite time quiche ili šaku- dvije naribane tikve primiješajte tijestu za muffine ili kolaču od mrkve, umjesto mrkve. Da biste danas uživali u slatkim tikvama narančasta mesa, ne morate čekati do jeseni i zime jer ih ima u prodavaonici cijele godine. Unatoč tome, mnogi kažu da nijedne nisu slatke poput domaćih vrsta koje su upravo u punoj snazi, pa vam nema druge nego požuriti na tržnicu i nabaviti ih što više možete jer će vas hraniti cijele jeseni i zime.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rižoto od tikve i špinata 

Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, 1 tikva,  3/4 žličice soli, 3/4 žličice mljevenog crnog papra, 4 šalice povrtnog temeljca, 1 šalica vode, 500 g  svježeg mladog špinata ili paketić zamrznutog, 4 žlice maslaca, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 šalice Arborio riže, 1 šalica bijelog vina, 100 g parmezana, nekoliko listića svježe kadulje, malo mljevenog muškatnog oraščića, 1/4 šalice poprženih pinjola 

Priprema: 

Zagrijte dvije žlice maslinova ulja na tavi i pržite pola tikve narezane na kockice. Posipajte soli i paprom te je premjestite u zdjelu sa strane. Na tavi sada pirjajte ostatak tikve, a kad omekša, preselite je u veću posudu, prelijte temeljcem i pustite neka vrije. 

U tavu dolijte ulja i kad se zagrije, na njemu pirjajte špinat dok listovi povenu. Maknite ga na stranu. Otopite maslac pa na njemu pirjajte luk i češnjak. Dodajte rižu, posolite, popaprite i miješajte dok joj rubovi postanu prozirni. Dodajte vino i kadulju, pirjajte dok se upije. 

Temeljac s bundevom procijedite i dodajte ga pomalo riži. Dodajte i pola popržene tikve i tako dok potrošite temeljac i dok riža omekša. Tada umiješajte još maslaca, parmezan, popržene pinjole, muškatni oraščić, špinat i ostatak tikve te poslužite.

Tikve punjene kvinojom

Sastojci: 2 male butternut tikve, maslinovo ulje, prstohvat suhog origana, 150 g kvinoje, 100 g sira fete, 50 g poprženih pinjola, 1 mala mrkva, mala vezica vlasca, sok pola limuna, 1 crvena paprika, 50 g crnih maslina, 2 mlada luka

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Prepolovite tikve, očistite im sjemenke i lagano zarežite meso nožem. Stavite ih na lim za pečenje i poprskajte maslinovim uljem, posolite, popaprite svježe mljevenim crnim paprom te stavite peći u pećnicu na 40 minuta. Izvadite tikvu i pored nje stavite papriku narezanu na krupne komade.

Tikve i papriku  vratite na još deset minuta u pećnicu. Izmiješajte preostale sastojke: skuhanu i ohlađenu kvinoju, naribanu mrkvu, drobljenu fetu te nasjeckane mladi luk, vlasac, pinjole i masline s komadima pečene paprike.

Dobro promiješajte sve sastojke i time punite pečene tikve. Pecite u pećnici još desetak minuta dok nadjev poprimi smećkastu boju. Poslužite vruće uz sezonsku salatu prema izboru. 

Pita sa slatkom tikvom

Sastojci: Paket gotovog prhkog tijesta, maslinovo ulje, 2 manje bundeve ili jedna veća, 3/4 šalice šećera, 1/4 žličice soli, 1 1/2 žličice cimeta, vrećica vanilin šećera, 1/2 šalice kiselog vrhnja, 1/2 šalice mlijeka, 3 jaja, 1 šalica tučenog vrhnja

Priprema: 

Tijestom za podlogu obložite kalup za pite.  Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva i  pecite tijesto oko 10 minuta. Izvadite ga, nabodite vilicom i pecite još pet minuta. Bundevu očistite od sjemenki, premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici oko sat vremena. 

Trebaju biti jako mekane. Ohladite ih i stavite u mikser ili usitnite štapnim mikserom. U velikoj zdjeli miješajte zajedno zgnječenu bundevu, šećer, sol, đumbir, cimet, vanilin šećer, kiselo vrhnje i mlijeko. Dodajte smjesi umućena jaja i dobro promiješajte. 

Sipajte smjesu na pečeno tijesto, poravnajte površinu i pecite 15 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva pa smanjite na 160 i pecite još pola sata do 45 minuta, dok rubovi postanu smećkasti. Ohladite i poslužite ukrašeno tučenim vrhnjem. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru