Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Chutney: Slatko-kiseli umak slaže se s mesom i desertima

Chutney: Slatko-kiseli  umak slaže se s mesom i desertima
4

Osvježavajući umak sličan šalši odličan je dodatak pečenom mesu ili prilozima, a kombinacije voća, povrća i začinskog bilja koje se rabe gotovo su bezbrojne

VIDEO

Chutney je aromatičan, slatko-kiseli umak koji potječe iz indijskih kuhinja, a mogao bi se usporediti s mediteranskom šalšom. Ima kašast izgled, a sastoji se od komadića voća ili povrća. Slatko-kiseli okus dobiva se dodatkom šećera i limunova soka ili octa. U chutney se od začina dodaje gotovo sve prema okusu, od korijandra, kumina i kurkume, čilija i svježeg đumbira, a pravi se i od metvice s majčinom dušicom, bosiljkom... 

Idealne namirnice za chutney su jabuke, breskve, šljive, marelice, rajčice, ili rabarbara. Priprema se polaganim kuhanjem, kao i marmelada, a najčešće se poslužuje kao prilog slatkim i slanim jelima. Primjerice, janjetina i teletina sjajno će se slagati uz chutney od jagoda i malina. Na malo ulja i maslaca prepržite ljutiku i luk pa dodajte šećer i pržite dok se luk ne karamelizira. 

Dodajte češnjak, metvicu, sol, papar, maline i jagode te kuhajte dok se voće ne raspadne. Pred kraj kuhanja dodajte malo sokova od pečenja mesa, balzamički ocat i kuhajte još nekoliko minuta. Izblendajte i poslužite uz meso, a ako je pregust dodajte malo vode. Važno ga je polako kuhati uz često miješanje. Slatkasti kontrast chutneya odličan je dodatak i mesu s roštilja, osobito onaj od marelica koji će se sjajno slagati s pikantnim ražnjićima. U loncu pomiješajte otkoštene marelice, luk, grožđice, smeđi šećer, ocat, čili, gorušicu, sol, kurkumu i cimet. 

Pustite da zavrije pa smanjite vatru i kuhajte dok sve ne omekša. Ispasirajte i ohladite pa poslužite. Najbolje bi bilo da chutney odstoji u hladnjaku jedan ili čak nekoliko dana jer će tada imati još bolji okus. Također, ne zaboravite sterilizirati staklenke prije no što ih napunite.

Chutney od jabuka

Sastojci: 1,5 kg jabuka, 750 g šećera, 500 g grožđica, 2 luka, 2 žličice sjemenki gorušice, 2 žličice đumbira, žličica soli, 700 ml octa

Priprema: Narežite jabuke i izvadite im koštice. Nakon toga pomiješajte sve sastojke u loncu i pustite da zavrije pa smanjite na umjereno jaku vatru. Kuhajte često miješajući oko pola sata do 40 minuta dok se sve ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi prije no što chutney stavite u staklenke.

Slatki chutney od pečenih krušaka

Sastojci: 3 kruške, 2 žlice limunova soka, 1/4 šalice šećera + žlica, 3/4 žličice cimeta, 1/4 žličice klinčića, 2 žlice ulja, 1/4 šalice javorova sirupa ili meda, luk, češanj češnjaka, žličica svježeg đumbira, 3 žlice ribiza, 3 žlice grožđica, 1/2 šalice octa, žličica ljute papričice, žličica majčine dušice

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Prelijte kruške limunovim sokom, dodajte šećer, cimet i klinčiće. Namastite lim za pečenje uljem. Stavite kruške u lim i premažite ostatkom ulja. Pecite 40-50 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade. Dok se kruške peku, ostatak sastojaka stavite u lonac i pustite da zavriju. Smanjite vatru pa kuhajte pet minuta. Maknite s vatre pa ostavite da se ohladi. Narežite kruške i pomiješajte sa smjesom iz lonca pa ostavite u hladnjaku jedan dan.

Chutney od luka i majčine dušice

Sastojci: 2 kg luka, 4 češnja češnjaka, 140 g maslaca, 4 žlice maslinova ulja, 140 g šećera, žlica listića majčine dušice, prstohvat čilija u prahu, 750 ml crnog vina, 350 ml šerija ili vinskog octa, 200 ml porta, sol, papar

Priprema: Prepolovite i tanko nasjeckajte luk te usitnite češnjak. Otopite maslac i ulje u loncu pa dodajte luk i češnjak. Pospite šećerom, majčinom dušicom, čilijem, solju i paprom. Promiješajte i kuhajte 40-50 minuta na laganoj vatri. Ulijte vino, ocat i port pa kuhajte još 30 minuta miješajući dok se tekućina ne reducira. Ostavite da se ohladi pa stavite u staklenke.

Začinjeni umak od rajčica i paprika

Sastojci: 1,5 šalica nasjeckane crvene paprike, češanj češnjaka, 1/2 šalice nasjeckanih rajčica, 10 zelenih papričica, 1,5 žlica ulja, 1/2 žličice sjemenki gorušice, 1/2 žličice kumina, 2 žlice tostiranih sjemenki sezama, žlica koncentrata rajčice, kurkuma, 1/2 žličice soli, 1/4 šalice vode

Priprema: Nasjeckajte zelene papričice i češnjak. Operite i narežite rajčice i paprike. Ugrijte ulje u tavi pa dodajte kumin i gorušicu pa popržite na tavi. Umiješajte papričice i češnjak pa začinite solju i kurkumom. Dodajte paprike pa promiješajte. Kuhajte nekoliko minuta poklopljeno. Kad su na pola gotove, otklopite i dodajte rajčice pa sve dobro promiješajte. Ostavite na vatri dok svi sokovi ne ispare. Dodajte usitnjene sjemenke sezama, pa koncentrat rajčice i sve dobro promiješajte. Premjestite u blender i dodajte malo vode pa izmiksajte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'