Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Da sačuvaju svojstva: Rajčica se treba kuhati, slanina grillati

Da sačuvaju svojstva: Rajčica se treba kuhati, slanina grillati
1

Rajčicu nije dobro jesti sirovu jer ispušta korisna svojstva tek termičkom obradom, slaninu je najzdravije peći na roštilju, a meko povrće treba kuhati na pari

VIDEO

Za zdravlje organizma nije važno samo što se jede, već i kako se to isto priprema. Kuhanje, blanširanje, pirjanje, pečenje, prženje i grilanje osnovne su metode za pripremu ukusnih ručkova. Neke je namirnice bolje kuhati, dok su neke najzdravije sirove. Svaka od njih ima svoju tajnu kako zadržava najviše vitamina, vlakana i ostalih korisnih svojstava.

1. Svježe i sirovo

Ne mogu se sve namirnice jesti sirove, ali valja pametno iskoristiti one koje mogu. Nekoliko je ideja kako obogatiti klasične obroke dodatnim vitaminima.

  • Na salate i tjesteninu poželjno je naribati mrkvu, tikvicu, krastavac, pa čak i jabuku.
  • U gotovo svaki obrok mogu se dodati komadići crvenog luka za punoću okusa i antioksidacijski učinak.
  • Za najbržu opskrbu vitaminima i mineralima dobro je jednostavno oprati te začiniti zelenu salatu i pojesti je samu.
  • Narezani celer, paprika i mladi luk najzdravije su "grickalice".

Možda iznenađuje činjenica da se rajčice ne bi trebale jesti kao salata, dakle, sirove. Bolje ih je prokuhati jer tek tada ispuštaju svoje najkorisnije nutrijente.

2. Kuhanje u vodi

Ova najčešća metoda obrade hrane ne smije se miješati s prekuhavanjem tako da od namirnica nastane kaša jer se na taj način gubi sve ono što je u njima dobro. Savjete za njihovo najbolje iskorištavanje prenosi Daily Mail.

  • Klasično prokuhavanje: Odlično je za korjenasto povrće poput krumpira ili cikle te suho povrće kao što su grah ili slanutak jer njima treba dulje da budu spremni za posluživanje. Na ovaj način nije pametno pripremati brokulu i šparoge, ali grašak i kukuruz prolaze.
  • Blanširanje: Slično je prethodnoj metodi, ali se obavlja pri izrazito visokoj temperaturi i kratko traje pa povrće zadržava boju i teksturu. Preporučuje se ovako kuhati špinat i blitvu, ali i paprike i rajčice jer im je onda lakše skinuti kožu.
  • Kuhanje na pari: Kuhajući se u vlastitom soku, povrće zadržava sve korisne tvari, a najbolje je ovako tretirati meko povrće kao što su brokula, cvjetača i šparoge. I mrkva je najzdravija kuhana na pari, ali i bijela riba.

3. Kuhanje na ulju

Ova je metoda najopasnija za liniju - previše ulja može bez problema dodati sto i više kalorija obroku. Svakako valja izbjegavati pripremu bilo koje hrane u dubokoj masnoći jer obrok zbog prevelike energijske vrijednosti ne otpušta dobre tvari. Postoje mnogo bolje metode koje ne zahtijevaju toliku količinu ulja.

  • Pirjanje: Brz i lak način za pripremu povrća s relativno malo masnoće. Gljive su najzahvalnija namirnica za ovaj tip kuhanja.
  • Plitko prženje: Provodi se na niskim temperaturama, a povrće se prži u niskoj razini ulja. Preporučuje se ovako prirpemati patlidžane jer će zadržati teksturu, a neće biti suhi kao da ih tretirate bez masnoće. Metoda je odlična i za filete lososa.

4. Kuhanje u pećnici

Iako naizgled komplicirano zbog dugotrajne pripreme prije samog pečenja, pečenje je jedna od najzdravijih metoda kuhanja jer se namirnice kuhaju u vlastitom soku, a svi korisni nutrijenti ostaju u posudi. Vrlo su praktične vrećice za pečenje, u kojima sastojci budu još sočniji. 

Top namirnice za pripremu: riba u foliji s kriškama limuna, cikla i krumpir s mesom te sve mediteransko povrće (tikvice, patlidžan, paprika, rajčica...)

5. Grilanje/Kuhanje na roštilju

Ovo je odlično zbog toga što se sva masnoća iz mesa cijedi s prečki roštilja. Također jelima daje posebnu aromu dima, ali meso se ne smije predugo držati na vatri kako u konačnici ne bi bilo presuho.

Slaninu valja pripremati na ovaj način s obzirom na to da sadrži najviše masnoća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje