Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Gorko & slatko kombinacije: 50 nijansi pive uz fine deserte

Gorko & slatko kombinacije: 50 nijansi pive uz  fine deserte
1

Uz voćne kolače fino klize piva s višnjom, a uz čokoladu ona tamnija. Lakša jela idu lakša piva, uz bijelo meso svjetlija, uz tamno tamnija piva. Eksperimentirajte!

VIDEO

Crveno, parno, oštrigasto, trappist, rauch, mliječno, ledeno, teško, suho neki su od 72 tipa nabrojena u “Svjetskoj enciklopediji piva” Britanca Briana Glovera. 

U nekim je slučajevima riječ o različitim nazivima za iste ili slične recepte, no postoji 50-ak različitih piva od različitih sastojaka i različitih tehnologija te, shodno tome, i različitih okusa. 

Posljednjih godina živnula je i hrvatska pivska scena. Sve je više proizvođača tzv. kraft piva, manufakturno proizvedenih i drukčijih od onih iz velikih, industrijskih pivovara. Sve su češći i susreti na kojima se ispituje kako koje pivo pristaje uz koju hranu poput nedavnog na kojem su se četiri piva sljubljivala sa 16 slastica zagrebačke slastičarnice Tako slatko. I veseli što su dvije kombinacije bile doista odlične, a još je desetak torti i kolača među pivima pronašlo vrlo dobrog prijatelja.

Pravila sljubljivanja hrane i piva objavilo je američko Društvo pivara na www.craftbeer.com i slična su sljubljivanju s vinima. Uz lakša jela idu lakša piva, uz bijelo meso svjetlija, uz tamno tamnija piva, a i svaki sir, svježiji ili zreliji, mekši ili tvrđi, ima primjerenoga pivskog partnera. Svinjska pečenja tako pašu s crvenim Zmajskim, tj. pale ale pivom, a junetina i govedina s roštilja ili gulaši od divljači uz crno Zmajsko, odnosno porter pivo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što se tiče deserata, iznenadila je odlična kombinacija svijetlog piva Bošnjak s voćnim kolačima. Takvo lager pivo, riječ je o tipu u koji spadaju i industrijski proizvedena, bolje pristaje uz laganija mesna jela, a za voćne kolače primjerena su belgijska lambic piva kojima se ponekad dodaje i voće. Kod nas se može kupiti takvo pivo Lindemans Kriek s okusom višnje, a česta su i s malinama. 

Igor Kralj/Pixsell

Torta tako slatko

Sastojci: Kore: 6 bjelanjaka, 150 g šećera, 60 g lješnjaka, sol, ocat; Krema 1: 6 žumanjaka, 4 dl mlijeka, 6 žlica šećera, sok od 2 naranče; Krema 2: 300 ml slatkog vrhnja, 300 g ABC sira; Karamela: 100 g šećera, 100 g maslaca, dl slatkog vrhnja; posip od lješnjaka: 100 g lješnjaka, 4 žlice šećera, 10 g maslaca

Priprema: Za kore istucite bjelanjske u čvrsti snijeg sa šećerom pa lagano umiješajte mljevene lješnjake. Ispecite dvije kore na 140°C 45 minuta. Krema 1: U zakuhano mlijeko dodajte žumanjke pomiješane sa šećerom i gustinom. U zgusnutu vruću kremu dodajte lješnjake i sok od naranče. Ohladite i umiješajte maslac. Krema 2: Umutite slatko vrhnje i ABC sir. Za karamelu na laganoj vatri otopite šećer pa dodajte maslac i slatko vrhnje. A za posip od lješnjaka naa laganoj vatri u vrhnju otopite maslac i umiješajte lješnjake. Pustite da se ohladi i “razbijte” na komadiće. Poslužite uz svijetlo Bošnjak pivo. 

Igor Kralj/Pixsell

Kolač bijeli badem

Sastojci: kore: 10 bjelanjaka, 100 g badema, 150 g šećera; krema: 8 dl mlijeka, 50 g šećera, 10 žumanjaka, 100 g badema, 50 g gustina, 200 g maslaca

Priprema: Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg te dodajte krupnije mljevene bademe i šećer. Pecite četiri kore 20-ak minuta na temperaturi od otprilike 160°C. Zakuhajte mlijeko pa dodajte žumanjke umiješane sa šećerom i gustinom. Kad se krema zgusne, maknite s vatre, pustite da se ohladi te umiješajte maslac i bademe. Nadjenite kore kremom. Uz ovaj kolač odlično je pristajalo Zmajsko crno pivo. 

Igor Kralj/Pixsell

Krostata od badema i naranče 

Sastojci: Tijesto: 150 g šećera, jaje, 1/2 praška za pecivo, 250 g brašna, žlica hladne vode, 65 g maslaca; Nadjev: 2 naranče, 200 g šećera,100 g otopljenog maslaca, 100 g mljevenih badema, 4 jaja

Priprema: Za tijesto jaja izmiksajte sa šećerom pa dodajte brašno, prašak za pecivo i omekšani maslac. Ostavite tijesto zamotano u foliju sat vremena u hladnjaku. Potom ga razvaljajte i prebacite u pobrašnjeni kalup. Za nadjev izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte sok i koru naranči, bademe i otopljeni maslac. Izlijte nadjev na tijesto i pecite 20 minuta na 170°C.

Svijetlo Bošnjak pivo 

Klasično je lager pivo koje nastaje fermentacijom na dnu posude. Tako se radi i većina najpopularnijih piva na našem tržištu. Ovo pivo je bilo fino i s biskvitom od voćnih košarica, minicheeseom s višnjama te tortom od mrkve.

Zmajsko Pale Ale

Je iz zagrebačke Zmajske pivovare. Ale znači da kvasci tijekom fermentacije pretvaraju slad u vino na vrhu posude, a sirovine su kvalitetnije nego kod lagera. Ovo svijetlo pivo bilo je fino uz Lješnjak u čoko-užitku te kolač s makom.

Zmajsko Porter 

Tamnije je i slađe od Pale Ale piva, a ima i jedan posto alkohola više (6,2 posto). Ugodno je popratilo sacher tortu, fulirku, koja ima kremu s rumom i maraschinom, te čokoladnu višnju.

5th element aba 

Pivo daruvarske pivovare spada u blond ale što je samo varijacija običnog alea, odnosno piva gornjeg vrenja. Iznimno voćno miriše, a pristajalo je uz Slani keksić s ružmarinom, Špancirku od maka i tamnog biskvita, tortu red velvet s puno ruma te splitsku tortu od suhog voća i bez brašna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru