Uz voćne kolače fino klize piva s višnjom, a uz čokoladu ona tamnija. Lakša jela idu lakša piva, uz bijelo meso svjetlija, uz tamno tamnija piva. Eksperimentirajte!
Gorko & slatko kombinacije: 50 nijansi pive uz fine deserte
Crveno, parno, oštrigasto, trappist, rauch, mliječno, ledeno, teško, suho neki su od 72 tipa nabrojena u “Svjetskoj enciklopediji piva” Britanca Briana Glovera.
U nekim je slučajevima riječ o različitim nazivima za iste ili slične recepte, no postoji 50-ak različitih piva od različitih sastojaka i različitih tehnologija te, shodno tome, i različitih okusa.
Posljednjih godina živnula je i hrvatska pivska scena. Sve je više proizvođača tzv. kraft piva, manufakturno proizvedenih i drukčijih od onih iz velikih, industrijskih pivovara. Sve su češći i susreti na kojima se ispituje kako koje pivo pristaje uz koju hranu poput nedavnog na kojem su se četiri piva sljubljivala sa 16 slastica zagrebačke slastičarnice Tako slatko. I veseli što su dvije kombinacije bile doista odlične, a još je desetak torti i kolača među pivima pronašlo vrlo dobrog prijatelja.
Pravila sljubljivanja hrane i piva objavilo je američko Društvo pivara na www.craftbeer.com i slična su sljubljivanju s vinima. Uz lakša jela idu lakša piva, uz bijelo meso svjetlija, uz tamno tamnija piva, a i svaki sir, svježiji ili zreliji, mekši ili tvrđi, ima primjerenoga pivskog partnera. Svinjska pečenja tako pašu s crvenim Zmajskim, tj. pale ale pivom, a junetina i govedina s roštilja ili gulaši od divljači uz crno Zmajsko, odnosno porter pivo.
Što se tiče deserata, iznenadila je odlična kombinacija svijetlog piva Bošnjak s voćnim kolačima. Takvo lager pivo, riječ je o tipu u koji spadaju i industrijski proizvedena, bolje pristaje uz laganija mesna jela, a za voćne kolače primjerena su belgijska lambic piva kojima se ponekad dodaje i voće. Kod nas se može kupiti takvo pivo Lindemans Kriek s okusom višnje, a česta su i s malinama.
Torta tako slatko
Sastojci: Kore: 6 bjelanjaka, 150 g šećera, 60 g lješnjaka, sol, ocat; Krema 1: 6 žumanjaka, 4 dl mlijeka, 6 žlica šećera, sok od 2 naranče; Krema 2: 300 ml slatkog vrhnja, 300 g ABC sira; Karamela: 100 g šećera, 100 g maslaca, dl slatkog vrhnja; posip od lješnjaka: 100 g lješnjaka, 4 žlice šećera, 10 g maslaca
Priprema: Za kore istucite bjelanjske u čvrsti snijeg sa šećerom pa lagano umiješajte mljevene lješnjake. Ispecite dvije kore na 140°C 45 minuta. Krema 1: U zakuhano mlijeko dodajte žumanjke pomiješane sa šećerom i gustinom. U zgusnutu vruću kremu dodajte lješnjake i sok od naranče. Ohladite i umiješajte maslac. Krema 2: Umutite slatko vrhnje i ABC sir. Za karamelu na laganoj vatri otopite šećer pa dodajte maslac i slatko vrhnje. A za posip od lješnjaka naa laganoj vatri u vrhnju otopite maslac i umiješajte lješnjake. Pustite da se ohladi i “razbijte” na komadiće. Poslužite uz svijetlo Bošnjak pivo.
Kolač bijeli badem
Sastojci: kore: 10 bjelanjaka, 100 g badema, 150 g šećera; krema: 8 dl mlijeka, 50 g šećera, 10 žumanjaka, 100 g badema, 50 g gustina, 200 g maslaca
Priprema: Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg te dodajte krupnije mljevene bademe i šećer. Pecite četiri kore 20-ak minuta na temperaturi od otprilike 160°C. Zakuhajte mlijeko pa dodajte žumanjke umiješane sa šećerom i gustinom. Kad se krema zgusne, maknite s vatre, pustite da se ohladi te umiješajte maslac i bademe. Nadjenite kore kremom. Uz ovaj kolač odlično je pristajalo Zmajsko crno pivo.
Krostata od badema i naranče
Sastojci: Tijesto: 150 g šećera, jaje, 1/2 praška za pecivo, 250 g brašna, žlica hladne vode, 65 g maslaca; Nadjev: 2 naranče, 200 g šećera,100 g otopljenog maslaca, 100 g mljevenih badema, 4 jaja
Priprema: Za tijesto jaja izmiksajte sa šećerom pa dodajte brašno, prašak za pecivo i omekšani maslac. Ostavite tijesto zamotano u foliju sat vremena u hladnjaku. Potom ga razvaljajte i prebacite u pobrašnjeni kalup. Za nadjev izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte sok i koru naranči, bademe i otopljeni maslac. Izlijte nadjev na tijesto i pecite 20 minuta na 170°C.
Svijetlo Bošnjak pivo
Klasično je lager pivo koje nastaje fermentacijom na dnu posude. Tako se radi i većina najpopularnijih piva na našem tržištu. Ovo pivo je bilo fino i s biskvitom od voćnih košarica, minicheeseom s višnjama te tortom od mrkve.
Zmajsko Pale Ale
Je iz zagrebačke Zmajske pivovare. Ale znači da kvasci tijekom fermentacije pretvaraju slad u vino na vrhu posude, a sirovine su kvalitetnije nego kod lagera. Ovo svijetlo pivo bilo je fino uz Lješnjak u čoko-užitku te kolač s makom.
Zmajsko Porter
Tamnije je i slađe od Pale Ale piva, a ima i jedan posto alkohola više (6,2 posto). Ugodno je popratilo sacher tortu, fulirku, koja ima kremu s rumom i maraschinom, te čokoladnu višnju.
5th element aba
Pivo daruvarske pivovare spada u blond ale što je samo varijacija običnog alea, odnosno piva gornjeg vrenja. Iznimno voćno miriše, a pristajalo je uz Slani keksić s ružmarinom, Špancirku od maka i tamnog biskvita, tortu red velvet s puno ruma te splitsku tortu od suhog voća i bez brašna.