Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Gotovo u tren: Red kreme, red voća za slasne deserte u čaši

Gotovo u tren: Red kreme, red voća za slasne deserte u čaši
1

Za nezaboravne slastice ne morate uključivati pećnicu, već iskoristite sir, čokoladu ili puding za kremu, a za bazu kekse, biskvit... Poigrajte se sastojcima koje imate

VIDEO

Kremšnite, tiramisu, cheesecake ili omiljena torta neka posluže kao inspiracija za deserte koji se poslužuju u čaši ili staklenkama. Pripremaju se jednostavnije nego klasični deserti, a ne morate toliko paziti na “umjetnički dojam”, pucanje glazure ili nepravilni biskvit. 

Kao podloga mogu poslužiti keksi, mljeveni orašasti plodovi, puslice ili granola. Odlične su i piškote koje natopite likerom od višanja, kavom ili rumom. Nadopunite ih omiljenom kremom, voćem, kompotom ili čokoladom.  Deserti u čaši jednostavno su i brzo rješenje kad vas ulovi želja za slatkim, a u samo 15 minuta možete napraviti, na primjer, neodoljiv čokoladni mousse. 

Čokoladu otopite na pari pa je ohladite. Izmutite jaja i šećer te dodajte otopljenu čokoladu pa kakao u prahu. Miksajte dok ne dobijete glatku kremu, a u posebnoj zdjeli izmiksajte šlag. Postupno ga dodajte u kremu od čokolade i polako umiješajte. Žlicom stavite u čašice i dekorirajte prema želji. Upotrijebite mrvljene kekse, smrznuto voće ili čak listiće metvice. 

Ljupki su deserti u čašicama najbolji odabir ljeti jer se ne moraju peći, pa tako u ovom obliku možete napraviti i cheesecake. Na dno stavite izmrvljene kekse s malo otopljena maslaca, preko kremu od krem-sira pomiješanog s malo vanilije, a preliti možete umakom od ispasiranih malina ili čokoladom. 

Kako bi deserti izgledali što zanimljivije, možete napuniti i staklenke, a kako se mogu zatvoriti, idealne su i kao dar te slatki predah za roštiljanje, odlazak u prirodu ili na plažu. Punite ih pudinzima, voćem, mousseom, karameliziranim voćem... Za ljupke deserte iskoristite i sladolede, ostatke muffina ili biskvita kao podlogu te šlag koji obojite jestivim bojama ili pospite čokoladnim mrvicama.

Thinkstock

Voćni tris s čokoladnim keksima

Sastojci: 

4 žumanjka, 4 žlice šećera, 2 nektarine, 4 žlice neslanoga kremastog sira, 250 g malina, 100 g šećera u prahu, listić želatine, 150 g čokoladnih keksa, listići metvice za ukrašavanje

Priprema: 

Nektarine ogulite i usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Protisnite kroz sito kašu i sok ocijedite u čašu. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom u svijetlu smjesu. Kuhajte na pari, stalno miješajući metlicom uz dodavanje malo ocijeđena soka od breskve. Kremu kuhajte dok se ne zgusne. Maknite je s vatre i, kad se ohladi, dodajte sir te pire od breskve. Miksajte dok krema ne postane pjenasta. 

Izmiksajte maline sa šećerom i ostavite ih sa strane. Želatinu namočite, otopite i polako u nju dodajte smjesu od malina i šećera. Kekse izmrvite. Pripremite desertne čaše pa u njih rasporedite u slojevima obje kreme, kekse te ukrasite listićima metvice.

Thinkstock

Krema sa sirom i borovnicama

Sastojci: 

300 g kremastog svježeg sira, 50 g kiselog vrhnja, 2 lista želatine, 2 bjelanjka, 120 g šećera; krema od limuna: 125 ml mlijeka, 2 žumanjka, 100 g šećera, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 2 listića želatine, 3 dl slatkog vrhnja, 165 ml limunova soka, 100 g borovnica za ukrašavanje

Priprema: 

Izmiksajte sir s vrhnjem. Istucite snijeg od bjelanjaka do 2/3 čvrstoće. Kuhajte šećer i 2 i 1/2 dl vode dok ne dobijete sirup. Dodajte namočenu želatinu. Ulijevajte smjesu u snijeg. Miksajte dok se ne ohladi pa dodajte smjesu od sira i vrhnja. Posudu s debljim dnom navlažite vodom. Stavite mlijeko i vaniliju te zakuhajte. 

Pjenjačom umutite žumanjke i šećer. Dodajte miješajući trećinu mlijeka, a zatim ostatak. Miješajte kremu na laganoj vatri drvenom kuhačom oko pet minuta. Maknite je s vatre. Namočite želatinu pa je rastopite u kremi. Kad se malo ohladi, dodajte limunov sok. 

Pustite neka se lagano učvrsti, a zatim dodajte tučeno vrhnje. Izlijte u čaše bijelu kremu od sira, zatim preko nje red kreme od limuna te opet do vrha čaše bijelu kremu. Stavite u hladnjak da se kreme stisnu. Ukrasite desert borovnicama.

Thinkstock

Osvježenje od malina i piškota

Sastojci: 

170 g malina i dodatne za ukras, 170 g crvenih ribizla, 170 ml vode, 90 g šećera, 140 ml soka od brusnice, 2 bjelanjka

Priprema: 

Očistite ribizl i stavite u lonac s debljim dnom s malinama. Dodajte malo vode i pirjajte na umjerenoj vatri, oko deset minuta, dok voće ne omekša. Protisnite ga kroz cjedilo u zdjelu kako biste dobili pire. Stavite šećer i ostatak vode u čisti lonac. 

Lagano zagrijavajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Pustite neka zavrije, a zatim kuhajte uz povremeno miješanje oko deset minuta dok ne dobijete sirup. Maknite ga s vatre, pustite da se ohladi, umiješajte voćni pire i sok od brusnica u sirup. 

Rabite li aparat za sladoled, umiješajte smjesu u aparatu prema uputama. Kad se smjesa počne zamrzavati, izmiksajte čvrsti snijeg od bjelanjaka, a zatim dodajte smjesi i temeljito promiješajte. Poslužite sorbet s malinama i piškotama.

Thinkstock

Desert s rižom, čokoladom i tučenim vrhnjem

Sastojci: 

180 g riže, 6 dl mlijeka, 80 g čokolade za kuhanje, 2 žlice maslaca, 60 g šećera, 4 žlice slatkog vrhnja, prstohvat cimeta, 2 dl vrhnja za šlag, kompot od višanja, žličica likera višnjevca

Priprema: 

Rižu prelijte mlijekom i zagrijavajte dok ne zavrije pa smanjite temperaturu i kuhajte 20 minuta uz često miješanje. Dodajte čokoladu, maslac i šećer te kuhajte još dvije, tri minute. Maknite s vatre. Dodajte vrhnje i cimet te ostavite poklopljeno nekoliko minuta. 

Rižu rasporedite po čašama i stavite u hladnjak. Kad se dobro ohladi, istucite čvrsti šlag. Dodajte šlag čokoladnoj riži i prelijte kompotom od višanja u koji ste dodali i malo likera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje