Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Gozba za gurmane: U Zagrebu je počeo najslasniji festival...

Gozba za gurmane: U Zagrebu je počeo najslasniji festival...
1

Čak 300 izlagača iz 16 županija s proizvodima će mamiti nepca posjetitelja Trećeg festivala hrane i vina. Festival traje cijeli vikend, a dnevna ulaznica je 35 kuna...

VIDEO

Na Trećem festivalu hrane i vina u zagrebačkoj Areni, koji traje cijeli vikend, možete kušati ne samo vrhunska hrvatska vina, nego i kozji sir s čilijem, jaskanske štrukle, pekmez od čilija, namaze od tartufa, ocat od smokava ili bijeli kremasti med s lavandom malih proizvođača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

- Iako imamo goste Talijane i Slovence, predstavljeni su svi hrvatski proizvodi, a posebno se ističu zaštićeni proizvodi, baranjski i slavonski kulen, pršut, ozaljsko zelje i krumpir iz Like - kazala nam je direktorica festivala Đurđica Protić.

Bit će tu i limitirano izdanje krumpira u kartonskom pakiranju posebno razvrstanog za pečenje, kuhanje ili žuti krumpir za popularne pole. Od vinara zastupljeni su oni od Kutjeva pa do Istre, a tijekom festivala bit će i 11 vinskih radionica.

- Kuhari nam dolaze iz najboljih restorana, pa će posjetitelji moći sva tri dana učiti od stvarno najbojih majstora. Program kulinarskih radionica koncipiran je da sudjeluje i šira publika. Tako će, primjerice, poznati chefovi poput Ante Udovičića i Marka Palfija otkriti svoje omiljene sezonske recepte, dok će svi poklonici zdrave prehrane imati priliku upoznati se s bezglutenskim ili raw food receptima za jela od sirovih namirnica - govori nam Đurđica Protić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Partneri festivala su grad Zagreb i svih 16 županija koje sudjeluju. Danas Osječko-­baranjska županija u suradnji sa zakladom Mladi kuhar organizira tradicionalnu pripremu šarana na rašljama. Ova jedinstvena delicija zahtjeva izvrsnu tehniku pripreme i strpljenje, te vatru na otvorenom, pa će se pripremati ispred južnog ulaza u Arenu. 

Porcija šarana prodavat će se po cijeni od 10 kuna, a prikupljeni novac donirat će se zakladi Mladi kuhar. Danas i sutra ljubitelji slastica ne bi trebali propustiti Cake&Bake show u izvedbi vrhunskih slastičara. Zdrave torte postoje, pa njihova veličanstva upoznajte na radionici Devescovi, dok će vam izradu francuskih makaronesa, koje zaista nije lako napraviti, razjasniti simpatična food blogerica Mateja Krvarić.

Restoran Badi iz Umaga pravit će tartar od tune i carpaccio. Sandra i Dane Tahirović primijenit će koncept street fooda te ćete saznati kako od svježih namirnica možete za malo novca napraviti superukusan i jeftin obrok. Portal Zdrava Krava angažirao je popularnog chefa Branka Ognjenovića koji će pripraviti bezglutensku hranu za bolji imunitet. 

Portal Gastro.hr, odnosno blogeri Darko Kontin i Ana Bajt, za sve prezaposlene imaju rješenje - kuhanje jela iz jedne posude za pola sata, dok se svakako preporuča da ne propustite radionicu sparivanja tamnog piva s vrhunskim jelima u izvedbi chefa Ivice Štrumla.

- Falafel je omiljeni street food araprskog svijeta, pa ga sa mnom vrlo lako možete naučiti savršeno praviti, a uz falafel naučit ćete i odmah smiješati umak od jogurta - kazala nam je Andrea Cukrov iz Radionice za kulturu prehrane. Tijekom festivala za sve one s djecom osigurana je čuvana igraonica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru