Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Hranjiva zrna: Na Sredozemlju slanutak se jede od davnina

Hranjiva zrna: Na Sredozemlju slanutak se  jede od davnina
4

Salate od slanutka, začinjene maslinovim uljem, balzamičnim octom i začinskim biljem nadopunit će svaki obrok. Hranjive su pa su pogodne i kao samostalno jelo

VIDEO

I danas se još mnogi začude kad vide slanutak u prodavaonicama, jer ga nisu navikli jesti niti pripremati. Još se više iznenade kad vide mahune u kojima rastu: “čahurice” podsjećaju na kikiriki i u sebi skrivaju obično dva zrna. A čak i oni koji uživaju u salati ili varivu sa slanutkom ne znaju da su jestivi i mladi listovi koji se pripremaju poput ostalog zelenog lisnatog povrća i sadrže više minerala nego zelje ili špinat. Iako je mnogima nova, zapravo je riječ o jednoj od najstarijih namirnica, tragovi uzgoja i uživanja u jelima od te mahunarke iz razdoblja 7500 godina prije Krista nađeni su na Bliskom istoku, a nešto mlađi nalazi, iz 3500 godina prije Krista, nađeni su na arheološkim nalazištima u Turskoj, Grčkoj ali i južnoj Francuskoj. 

Sve to upućuje na to da se u sredozemnom krugu već dugo zrna slanutka kotrljaju oko ognjišta. Nije to ništa čudno jer se pokazao kao vrijedan izvor proteina, vrlo ukusan i pogodan za pripremanje širokog raspona jela. Najčešće se poslužuje u različitim vrstama salata, ali na sjeveru Afrike  i u Indiji vrlo je čest sastojak povrtnih, a i mesnih gulaša. Kako se slanutak može i mljeti, njegovo brašno postaje podlogom za gotovo sva jela s brašnom, od popularnih peciva, preko palačinki do slastica. 

Neke se vrste čak mogu pripremiti kao kokice jer se rasprsnu na visokoj temperaturi, a zdrave grickalice možete pripremiti i s običnim slanutkom koji nađete u prodavaonici tako da ga najprije skuhate, a potom popržite, začinite prema želji i poslužite kao lješnjake. No ručak može početi i s predjelom, a ako tada na stol iznesete humus, bliskoistočni namaz od slanutka i sezamove paste, slobodno može s time i završiti jer je ukusan i zasitan obrok. Od slanutka se brzo naprave popečci, kakvi su posebno popularni u Izraelu kao fast food, ali su odlični u svakom kutku svijeta, koji se isprže u vrućem ulju i posluže uz kruh i salatu. Odlično se slaže s većinom povrća u složencima pa ga iskoristite kad god vam se učini da vam jelu nedostaje ono nešto. 

Thinkstock

Janjeći gulaš sa slanutkom 

Sastojci: 300 g janjetine , 2 šalice slanutka, 1 konzerva pelata, 1 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca,  1 crvena paprika, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 žličice curryja, 1/2 žličice soli, vezica peršina,

Priprema: 

Janjetinu očistite od opni i masnoća te je narežite na manje kocke. Slanutak skuhajte, a ako koristite konzervirani, isperite ga pod mlazom vode i ocijedite.  Luk i češnjak sitno nasjeckajte i svijetlo ih popržite u većoj posudi na dvije žlice maslinova ulja. 

Papriku očistite narežite na rezance, dodajte luku te kratko pirjate. Povrću dodajte meso i pirjate sve zajedno dok poprimi zlatno-smeđu boju. Posipajte curryjem, dodajte pelate i sol, te podlijte vrelim temeljcem. Pustite da se krčka na laganoj  vatri barem sat vremena.  

Pred kraj kuhanja dodajte još začina prema želji i primiješajte sitno nasjeckani peršin. Poslužite odmah u manje zdjelice sa svježim kruhom.  

Thinkstock

Humus 

Sastojci: 2 šalice slanutka, 1 žlica umaka tahini, sol, svježe mljeveni papar, ekstradjevičansko maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka, 1 limun  

Priprema: 

Ako koristite suhi slanutak, namočite da dan prije i skuhajte, te pustite da se sasvim ohladi. Možete koristiti i konzervirani slanutak, samo ga dobro isperite pod tekućom vodom nakon otvaranja. Slanutak potom stavite u multipraktik i usitnite ga. Možete se poslužiti i štapnim mikserom. Slanutku dodajte dvije do tri žlice maslinova ulja, sok pola limuna, sol, papar i tahini. 

Sve zajedno miješajte dok se dobro poveže u jednoličnu pastu. Mogu se pod zubom osjećati komadići slanutka. Probajte namaz i prema želji  dodajte još soli, papra ili limunova soka. 

Namaz premjestite u zdjelice  i poslužite uz prepečenac ili tanki pita kruh. Možete ga koristiti i za pripremanje  zdravih sendviča.

Thinkstock

Popečci od slanutka

Sastojci: 40 dag slanutka, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, prstohvat  kima, 1 jaje, vezica peršina, 1 mrkvica, 1 šalica krušnih mrvica, 1 žlica usitnjenog peršina, ulje, sol, papar

Priprema: 

Slanutak operite i usitnite štapnim mikserom, u multipraktiku ili ga jednostavno zgnječite vilicom. Glavicu luka i češnjak sitno nasjeckajte i dodajte je slanutku. 

Promiješajte te u smjesu dodajte i jednu manju naribanu mrkvu, kim, nasjeckani peršin i jedno umućeno jaje. Sve zajedno začinite soli i svježe mljevenim crnim paprom  i dobro promiješajte, da se svi sastojci povežu. Vlažnim rukama uzimajte pomalo smjese i oblikujte kuglice koje potom spljoštite i uvaljate u krušne mrvice.  

Pržite u dobro zagrijanom dubokom ulju ili, ako želite jesti zdravije, poslažite ih na lim za pečenje koji ste prekrili masnim papirom i ispecite ih u pećnici. Poslužite vruće uz neku sezonsku salatu.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan
ZAVIRITE U SEBE

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan

Na Veliku srijedu u mnogim se crkvama održavaju mise, a naglasak se stavlja na analiziranje vlastitih postupaka, na odnose s drugim ljudima i učenje iz vlastitih pogrešaka
Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...
SASTOJKE IMATE DOMA

Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...

Aparat za kavu najlakše se od kamenca čisti mješavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mješavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus, kao da kuhate kavu, i na kraju dobro isperite vodom