Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Italija kao lifestyle inspiracija: Od hrane do kulture i dizajna...

Italija kao lifestyle inspiracija: Od hrane do kulture i dizajna...
1

Italija je zemlja koja oduševljava slavnom poviješću, arhitekturom, dizajnom, ali i kuhinjom koja je definitivno broj jedan u svijetu. Otkrijte neke od njezinih čari

VIDEO

Italija je zemlja koja neprestano oduševljava i inspirira, a talijanski stil i način života kopira se širom svijeta. Italija označava fantaziju i kreativnost u modi, dizajnu, umjetnosti, filmovima, hrani… Gotovo da je sve što dolazi iz Italije romantično i posebno: mirisi, jezik, hrana, kultura… Sa stilom, kulturna, uz dozu osebujnog humora, lepršava i specifična – Italija je inspirirala pjesnike i slikare tijekom vjekova. Kojim god krajem Italije krenuli, oduševit će vas arhitektura, povijesna baština, ljudi, ozračje, gastronomija.

S pravom se smatra da je Italija jedna od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija. To je zemlja s drevnom kulturom, seoskim predjelima iz mašte i povijesnim građevinama. Također se smatra i svjetskim modnim centrom, a posjeduje i druge brojne znamenitosti koje u velikom broju privlače turiste. Italija je četvrta najposjećenija zemlja u svijetu, s oko 40 milijuna inozemnih posjetitelja godišnje. Mnogi od svjetskih najpoznatijih umjetnika bili su Talijani. Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Donatello, Beato Angelico, Tintoretto, Carravaggio, Bernini, Tizian i Raffaello izdvajaju se između ostalih. Talijani su izumili violu, violinu, violončelo i klavir, a bili su i najpoznatiji predstavnici barokne glazbe (Vivaldi, Corelli,  Monteverdi, Albinoni). 

Italija će vas oduševiti i hranom koju nudi, a talijanska je gastronomija među najpoznatijima na svijetu. Hrana u Italiji nije samo hrana, nego poseban stil i način života. Temelji se na različitim vrstama tjestenina koji se kombiniraju uz umake od rajčice i mesa, razne začine i nezaobilazno maslinovo ulje. Dakako, nikako ne smijemo zaboraviti pizzu – talijansku kulinarsku perjanicu – koja se jede u cijelome svijetu. Uz hranu ovoga prostora servira se lokalno proizvedeno vino, a jaka je i kultura ispijanja kave. Talijanska je kuhinja nevjerojatno bogata i raznolika, od pikantnih aroma u gastronomiji Napulja i Calabrije, preko jela s pestom u Liguriji pa sve do kremastih sireva i rižota u području talijanskih Alpi. Uz Kineze, Talijani mogu biti osobito ponosni da su njihova kuhinja i vina rasprostranjeni na najviše lokacija diljem svijeta. Pršut, balzamični ocat, parmezan, mascarpone i tiramisu samo su neka od izvornih talijanskih jela. Vina Chianti, Barolo, Prosecco i Marsala također. Nikako se ne smije zaboraviti neograničen broj oblika, boja i okusa desetaka vrsta tjestenina. 

Fotolia

Gastro putovanje talijanskim regijama  

Gastronomska raznolikost Italije uistinu je fascinantna. No, talijanska je kuhinja znatno više regionalizirana nego što se to na prvi pogled čini. Svaka pokrajina krije poneko iznenađenje i različite gastronomske preferencije. Središnja je Italija regija na glasu po svojoj nevjerojatno bogatoj kuhinji. Poznati Spaghetti Bolognese potječu iz Bologne, iz Emilia Romagne potječe aceto balsamico, pršut iz Modene, parmezan iz Parme te cijeli niz različitih salama. I vino Lambrusco potječe iz ovih krajeva. Najpoznatije rimsko jelo su Spaghetti alla Carbonara koji se odlično dopunjuju s laganim, nepretencioznim bijelim vinima Fraschati iz okolice Rima. 

Kuhinja u pokrajini Liguriji je pak 100% mediteranska, prepuna svježih aroma, zdrave morske hrane, ekstra djevičanskih maslinovih ulja, ali je ipak najpoznatija po pestu. Pesto vuče korijene iz grada Genove i Pesto Genovese je bez konkurencije najbolji. Lokalna vina su pretežito bijela i uzgajaju se na strmim obroncima gdje se grožđe bere ručno. Najpoznatija bijela vina iz ove regije su Vermentino i Pigato. Bijeli tartufi i kesteni te neka od ponajboljih vina Italije su tipični proizvodi regije Pijemont. Kao i posvuda u Italiji, obrok započinje predjelom koje uključuje salame, masline, inćune, crostine, nakon čega slijedi jelo od tjestenine ili riže, najčešće “Agnolotti dal Plin” (ravioli punjeni mesom i kaduljom). Tipična glavna jela uključuju “Brasato al Barolo” (gulaš od govedine kuhan u vinu Barolo), “Bollito Misto” (velika posuda kuhanog mesa oplemenjena različitim aromama). Uz teška mesna jela najbolje pristaju vina Barolo ili Barbaresco. Najbolje maslinovo ulje u Italiji dolazi iz Toskane, poglavito iz prekrasnog grada Lucca. Tipično predjelo su “Bruschette”, hrskav kruh s maslinovim uljem, češnjakom, prepečenim rajčicama i sve posuto svježim bosiljkom. Tipično toskansko jelo s tjesteninom je tjestenina pappardelle sa zečetinom. Kobasica od divlje svinje te “Ribollita” (gusta juha s grahom i kupusom koja odlično pristaje uz Chianti) također su tipična jela regije. No, vjerojatno najpoznatije jelo je “Bistecca a la Fiorentina” (ogroman odrezak, obično dovoljan za dvoje, uz koji se uživa u vinu Brunello di Montalcino). Naposljetku, pravo toskansko jelo završava s “Cantucci con Vin Santo”. Cantucci su tvrdi i slatki kolačići posebno pripremljeni za umakanje u spomenuto desertno vino. Talijani su vrsni majstori u spremanju slastica i sladoleda.

Fotolia

Talijanski  sladoled zasigurno je jedna od najpopularnijih slastica u svijetu, a najbolje mjesto za konzumaciju ovog deserta je definitivno Firenca, grad koji se ujedno i smatra kolijevkom sladoleda.  Postoji mnogo različitih ukusa, načina pripreme i serviranja ovog svjetski poznatog i priznatog deserta. Osnova pripreme brojnih talijanskih sladoleda i slastica je talijanski jogurt koji slasticama daje puni i slatkasti okus. Zahvaljujući slatkoći, talijanski je tip jogurta desert sam po sebi, no idealan je i sastojak za pripremu deserata, osobito za pripremu popularne panna cotte. Također, njegova svilenkasta tekstura i puni okus dolazi do izražaja sljubi li se s prirodnim kiselošću voća, a izvrstan je u kombinaciji s drugim slasticama za još raskošniji okus. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku