Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Jabuka je vladarica jelovnika i neokrunjena kraljica voća

Jabuka je vladarica jelovnika i neokrunjena kraljica voća
1

Crvene, zelene, žute, slatke, kisele ili slatko-kisele, sve su to boje i okusi koji odlikuju jabuke, voća koje je pogodno za sljubljivanje s drugim namirnicama

VIDEO

Jedna jabuka svaki dan, tjera liječnika van, jedna je od najvećih pohvala davno izrečenih neokrunjenoj kraljici svih voćaka. Unatoč tome što nam je danas na stolu mnogo više vrsta voća nego nekoć, jabuka i dalje ima svoje neupitno mjesto u našem dnevnom ritmu. Zasluga je to dijelom i toga što je neka od 7500 kultiviranih vrsta uvijek tu na dohvat ruke u našim prodavaonicama, bez obzira na doba godine i toga što su jabuke dijelom mnogih naših navika, običaja i recepata.  Iako su je stari narodi često smatrali zabranjenim voćem pa je tako postala i biblijskim simbolom ženske slabosti, u trenutku kad ju je Eva pružila Adamu, sve to nije naudilo jabuci, biljci koja, gle čuda, pripada porodici ruža,  da je prigrlimo u svoj život. 

Bez obzira na to koliko uživamo u njezinu okusu ili ne, svatko nađe neko jelo ili namirnicu kojih ne bi bilo bez jabuka. Ako ne volite svježe, možete jesti kompot ili pitu, ako ne volite slatko, jedite je kao prilog pečenju, a ako ih ne volite jesti uopće, začinite jabučnim octom salatu ili nazdravite s prijateljima jabukovačom. Svi su ti načini dobri da uživate u blagodatima jabuka. Možda niste znali da će čokoladni kolač ili torta postati mnogo sočniji ako u njih, čak i mimo recepta, naribate jabuku, a s druge je strane nećete ni osjetiti. 

Ako ne volite sam okus jabuke, udružite ga s nekim drugim voćem. Recimo, savijača ili pita s jabukama i šumskim plodovima mogla bi vam postati omiljeni desert čak i ako ne volite jabuke same. Slatko-kiselkaste jabuke odlično se slažu i sa sirevima, možete poslužiti kriške tog voća zajedno s kriškama nekog tvrdog, zrelog sira ili kockice kiselkaste jabuke primiješati svježem kravljem siru i poslužiti kao predjelo ili međuobrok. Jabuku obvezno dodajte umaku s curryjem jer će mu dati onu tako karakterističnu slatko-kiselu orijentalnu notu, a nataknite ih i na ražnjić te ispecite i poslužite uz bilo koje masnije pečeno meso. Jabuka će odlično nadopuniti i popularnu pašticadu ili umak od hrena koji poslužujete uz kuhano ili dimljeno meso ili ribu.       

Stockfood/Guliver

Tart od jabuka 

Sastojci: 1 paket lisnatog tijesta, 5 većih jabuka, 1 limun, 25 g maslaca,  3 žličice vanilin šećera, 1 žlica šećera,  3 žlice pekmeza od marelica

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Tijesto zagrijte na sobnu temperaturu, razvaljajte i obložite njime namašćeni kalup za pite, tako da dio tijesta ostane prebačen preko ruba kalupa. Operite i ogulite jabuke te ih  narežite na tanke ploške. 

Prelijte ih potom sokom jednog ocijeđenog limuna. Ploške jabuka rasporedite po tijestu koje uz rubove prebacite malo preko jabuka. Jabuke posipajte vanilin šećerom i običnim šećerom te premažite površinu rastopljenim maslacem. 

Pecite 15 do 20 minuta, dok jabuke omekšaju a tijesto postane hrskavo. Zagrijte pekmez od marelica i njime premažite vrući pečeni tart po površini. Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije. 

Stockfood/Guliver

Salata s kozicama i jabukama

Sastojci: 200 g repova od kozica, 1 jabuka, 150 g rikole, 1 šalica crvene leće, sol, balzamični ocat, ekstradjevičansko maslinovo ulje, 100 g mekanog kozjeg sira, 1 mladi luk

Priprema: 

Leću skuhajte u slanoj vodi ili samo ocijedite i isperite ako koristite konzerviranu. Kozice isperite pod mlazom tekuće vode, osušite ih kuhinjskim papirom i popržite na tavi na malo zagrijana maslinova ulja. Nakon nekoliko minuta, kad su kozice gotove, izvadite ih na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće. Rikolu operite i ocijedite. Jabuku operite, očistite i nasjeckajte na kockice.

Rikolu stavite u zdjelu, dodajte joj nasjeckani mladi luk, kuhanu i ocijeđenu leću i kozice. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem i balzamičnim octom. Dobro promiješajte.

Salatu rasporedite po tanjurićima i na svaki stavite žlicu svježeg kozjeg sira koji posipate s malo svježe mljevenog papra i pokapate s malo maslinova ulja.    

Stockfood/Guliver

Ražnjići s pancetom i jabukama 

Sastojci: 5 kiselkastih jabuka, 200 g junećeg mesa, 200 g svinjskog mesa, 150 g pancete, 2 grančice svježeg ružmarina, sol, papar, ulje i vinjak  

Priprema: 

Meso očistite od masnih dijelova i opni te ga narežite na kocke podjednake veličine. Svaku kocku posolite, popaprite te ih nakapajte uljem i vinjakom. Po mesu natrgajte ružmarin, promiješajte da se svi začini prožmu i odložite da odstoji na hladnom mjestu barem dva do tri sata.  

Jabuke operite i očistite od sjemenki, ali im ne gulite koru. Narežite ih na krupne kriške. Meso izvadite iz marinade, osušite ga kuhinjskim papirom  i omotajte svaku kocku tankom ploškicom pancete. 

Redajte na štapić za ražnjiće naizmjenično komad mesa pa komad jabuke i tako dok potrošite sve. Pecite na jako zagrijanom roštilju dok meso omekša, a panceta postane hrskava.  Poslužite vruće uz neku sezonsku salatu. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara