Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Jamie Oliver: Super recepti za brze umake, kolače i tjesteninu

Jamie Oliver: Super recepti za brze umake, kolače i tjesteninu
7

Ne bacajte novac na prerađene namirnice - svježe meso, povrće i gljive mnogo su ukusniji i jeftiniji, a mogu se pripremiti za samo nekoliko minuta uz brze recepte

VIDEO

Dobri obroci i zdrava prehrana nisu uvjetovani novcem. Svatko se, u okviru budžeta, može hraniti zdravo - pod uvjetom da zna kuhati, poručuje slavni britanski kuhar Jamie Oliver. Želi potaknuti ljude da stave pregače te uz malo vremena i truda počnu kuhati zdrave obroke za obitelji. To se ne odnosi samo na iskusne kuhare nego i na apsolutne početnike koji su uvjereni da nikad neće naučiti kuhati te im treba poticaj da se odvaže i naprave prvi kulinarski korak. 

Tajna uz pomoć koje nekuhar u samo 24 sata postaje vješt majstor kuhanja je u jednostavnim receptima koji vas korak po korak vode ka cilju. Čak ni nedostatak vremena nije izgovor za izbjegavanje kuhanja - mnoga ukusna jela moguće je pripremiti za manje od pola sata, a za neka vam je dovoljno nekoliko minuta.

- Prije nego što krenete u kulinarsku pustolovinu, oboružajte se voljom, dobrom opremom te kvalitetnim namirnicama. Prednost dajem sezonskom povrću koje je pravi užitak pripremati - kaže Jamie Oliver. 

Na primjer, i klasični umak od rajčice bit će gotov prije no što skuhate tjesteninu. Recepti su preuzeti sa službene stranice Jamie Olivera.

Najbrži umak od rajčica

Sastojci:  maslinovo ulje, 4 češnja češnjaka, šaka svježeg bosiljka, 3 limenke pelata (od 400 g), sol, papar

Priprema: Veliku teflonsku tavu zagrijte i obilno zalijte maslinovim uljem. Dodajte nasjeckani češnjak, malo protresite tavu te kad češnjak počne poprimati boju, dodajte natrgani bosiljak i rajčice. Kuhačom zgnječite pelate što bolje možete. Začinite solju i paprom te čim zakuha, uklonite s vatre. Procijedite kroz grubo sito u zdjelu gurajući kuhačom. Češnjak i bosiljak uklonite. Vratite umak u tavu, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta da se zgusne. Umak će u staklenci u hladnjaku izdržati tjedan dana, a možete ga i zamrznuti. 

Jednominutni sladoled od bobica

Sastojci:  500 g smrznutoga bobičastog voća, 3-4 žlice tekućeg meda, 500 g prirodnog jogurta, nekoliko grančica svježe metvice

Priprema: Čaše za posluživanje prethodno ohladite u zamrzivaču. U blenderu izmiksajte med, jogurt i listove metvice, dodajte zamrznute bobice te ponovno sve izmiksajte. Ovaj sladoled najbolje je poslužiti preko svježeg voća, na primjer, borovnica.

Gljive sa sirom pečene u pećnici

Sastojci:  50 g gljiva, svežanj mladog luka, češanj češnjaka, grančica majčine dušice, 250 g gaude, mrvice od 2 kriške kruha, vezica peršina, 4 šake rikule, limun, maslinovo ulje 

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Gljive posložite na lim za pečenje, pospite lukom, češnjakom i majčinom dušicom te prekrijte tankim kriškama sira. Pomiješajte krušne mrvice i peršin pa pospite po gljivama. Pecite u pećnici od 15 do 20 minuta. Poslužite s rikulom prelivenom limunovim sokom i maslinovim uljem.

U urednoj kuhinji se kuha brže

Važno je i da vam kuhinja služi samo za kuhanje, ističe Jamie Oliver.

- Ako je uredna, u njoj ćete se lakše snaći nego ako je koristite kao odlagalište ključeva, računa ili igračaka. Kuhinju organizirajte tako da su vam stvari koje najčešće upotrebljavate poput lonaca, tava i kuhača nadohvat ruci dok kuhate. Tako ćete biti i deset puta brži - tvrdi Jamie. 

Prije no što počnete kuhati, odvojite minutu kako biste pročitali recept ili barem razmislili o tome što namjeravate učiniti da biste se pripremili na kuhanje. Vodite i računa o tome da se samo vježbom stiže do savršenstva. Sve će vam bolje uspjeti drugi ili treći nego prvi put, a tako je i s kuhanjem.  

Pobrinite se da u kuhinji uvijek imate osnovne namirnice. Na Jamiejevu popisu neizostavni su senf, maslinovo ulje, crveni vinski ocat i balzamički, obično, kukuruzno i brašno za kolače, šećer u prahu, smeđi šećer, kakao, tjestenina i rezanci, grah, rajčice, riža, bademi, piletina i smrznuti grašak.

Jamie Oliver savjetuje: 

  • Bolje kupite tri kvalitetna noža nego gomilu loših. Pri kupnji noževa vodite računa o tome da imaju britku i čvrstu oštricu, da su odgovarajuće težine i da dobro leže u ruci.
  • Nabavite neprianjajuću tavu te posuđe s debelim dnom.
  • Osnovni začini bez kojih ne smije biti ni jedna kuhinja su morska i kuhinjska sol, crni papar, mljeveni cimet, osušeni origano, lovor, mljeveni kumin te čili u prahu.
  • Svježi đumbir gulite žlicom, a ne nožem. Tako ćete biti brži, a nećete baciti mnogo đumbira.
  • Pazite da ne presolite jelo: ako u njemu ima slanine i sira, bit će slano samo po sebi, a jelima od povrća treba soli da ne budu bezukusna.

Slane palačinke s kukuruzom

Sastojci: 1. smjesa: mala limenka kukuruza šećerca, 3 žumanjka, šalica brašna, 1/2 šalice mlijeka (1 dl), 1/2 vrećice praška za pecivo, malo soli i šećera, 2. smjesa: 3 bjelanjka, prstohvat soli

Priprema: Posebno umutite bjelanjke s prstohvatom soli, a posebno ostale sastojke (osim kukuruza) pa pomiješajte obje smjese. Ulijevajte malo deblje krugove u tavu, kao za američke palačinke, oko promjera 10 cm, i na njih stavite kukuruz koji će sam propasti u tijesto. Okrenite ih i zapecite s druge strane. Poslužite sa slaninom. 

Tjestenina s medvjeđim lukom

Sastojci: 2 žličice sjemenki koromača, 2 suha feferona, maslinovo ulje, 4 kranjske kobasice za pečenje, 5 svežnjeva medvjeđeg luka (ili 4 režnja češnjaka s 4 svežnja špinata), 320 g tjestenine, limun, sol, malo parmezana

Priprema: Koromač i feferone zgnječite u mužaru. Na maslinovu ulju popržite usitnjene kobasice, dodajte koromač i čili te pržite desetak minuta. U slanoj vodi tri minute blanširajte medvjeđi luk, ocijedite i usitnite u blenderu. Dodajte limunov sok, sol i papar te još kratko izmiksajte. Umiješajte kobasice, sve prelijte preko kuhane tjestenine, promiješajte pa pospite parmezanom, solju i paprom.

Čokoladni kolač bez pečenja

Sastojci: 200 g keksa petit, 110 g sjeckanih oraha, 110 g pistacija, 10 kandiranih trešanja, 2 smrvljene puslice od bjelanjaka, 150 g neslanog maslaca, žlica meda, 200 g tamne čokolade

Priprema: Izmrvite kekse, dodajte orahe, pistacije i trešnje te sve izmiješajte. Ostatak sastojaka stavite u zdjelu pa na pari otopite čokoladu i maslac. Smjesu pomiješajte s čokoladnom. Plastičnu posudu 20x30 cm obložite folijom tako da rubovi vire te ulijte smjesu. Stavite je u hladnjak da se stvrdne. 

Svinjetina na kineski način

Sastojci: 40 g suhih gljiva shiitake, sol, papar, 400 g svinjskih odrezaka, 2-3 mlade mrkve, paprika, 2 mlada luka, luk (200 g), češanj češnjaka, 3 žlice sojina umaka, žlica sezama

Priprema: Suhe gljive natopite u vrućoj vodi. Meso narežite na trake, posolite, popaprite i uvaljajte u sezam. Pržite na tavi minutu, dvije sa svake strane. Izvadite i stavite na toplo mjesto. U tavu dodajte nasjeckano povrće, pirjajte pet minuta na malo ulja, začinite sojinim umakom, dodajte ocijeđene gljive i pirjajte još minutu. Poslužite s pečenim mesom i kineskim rezancima ili rižom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'