Obavijesti

Lifestyle

Komentari 50

Jedini u Hrvatskoj radimo ‘ribasice’ - ribu na slavonski

Jedini u Hrvatskoj radimo ‘ribasice’ - ribu na slavonski
1

Kobasice su tek početak priče o riječnim specijalitetima - kod Gudlina se prave i čvarci te dimljeno ‘meso’. Ribasice su prirodne - ne sadrže soju, aditive i gluten

VIDEO

Sve što se radi od svinje, može se napraviti i od ribe, tvrde Franjo (51) i Kristijan Gudlin (22) iz Petrijevaca. Otac i sin su drugi i treći naraštaj obiteljske tradicije koju je počeo djed Grga prije 60 godina u Baranji, jedini u Hrvatskoj proizvode te u restoranu Tužni ćevap prodaju kobasice od ribe poznate i kao - “ribasice”. 

- Evo, mi od ribe radimo čvarke, šunku, paštetu, salatu, dimljeno meso i kobasice. Zar to nije sve ono što se uobičajeno priprema od svinje - kažu Franjo i Kristijan.

Priču o “ribasicama” svojedobno je prvi u Hrvatskoj predstavio legendarni i prije 11 godina tragično preminuli ugostitelj Geza Gudlin. One su bile tek jedne iz niske njegovih kulinarskih igrarija po kojima je bio nadaleko poznat. Brat Franjo i nećak Kristijan odlučili su Gezinu recepturu ponovno ponuditi javnosti. Naravno, uz male preinake koje otac i sin žele zadržati samo za sebe skrivajući recepturu.

- Nismo htjeli prekinuti obiteljsku tradiciju. Kad je Kristijan zaželio baviti se ugostiteljstvom i pritom iznio svoje ideje, uspio me ponovno mobilizirati i sad ponosno svima najavljujem da se ljubitelji kobasica tijekom posta ne moraju odreći tih delicija jer na svojim stolovima će moći uživati u ‘ribasicama’ - priča Franjo.

Ova istinska delikatesa nije nimalo jeftina, kilogram stoji gotovo 400 kuna. No kad se čuje od čega se sve pravi i koliko ribe je potrebno nabaviti da se proizvede kilogram “ribasice”, onda cijena i ne zvuči prestrašno.

- Za kilogram je potrebno 10, 12, pa čak i 17 kilograma ribe. Kad svu tu ribu očistiš i oguliš, ostanu tri-četiri kilograma mesa. Upotrebljavamo četiri vrste ribe; šaran, som, tolstolobik i amur - priča Kristijan.

Za razliku od mesnih kobasica, koje su teže i šire te se za kilogram dobiju tek dva para, “ribasice” su znatno lakše, tanje i od kilograma se dobiva čak deset parova. Jedini su sastojci, osim ribe, sol i paprika te “nešto” što je naša tajna, dodaje Kristijan. 

Mirišu poput mesnih

Riblje kobasice izgledom se gotovo i ne razlikuju od standardnih “mesnih sestara”, a mirisom su jednake. Otac i sin Gudlin su u “ribasicama” uspjeli ugušiti jaki i opori miris ribe te su je tako uspjeli približiti i onima koji je ne jedu. Kažu da su “ribasice” najbolje od ribe koja se ulovi u vrijeme mriješćenja, “kad je puna ikre”. Poslužuju se sa sirom (trapistom), turšijom te ribljom paštetom i ribljom salatom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'