Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Korak po korak do savršene božićne kućice od medenjaka

Korak po korak do savršene božićne kućice od medenjaka
10

Mašta je jedini kriterij kod ukrašavanja kućice od medenjaka, a kako je napraviti kod kuće možete saznati u video tutorialu i pronaći inspiraciju za svoj božićni stol

VIDEO

Dekoracija na vašem božićnom stolu ove godine može biti jestiva, a u pravljenju popularne kućice od medenjaka može uživati cijela obitelj. Možete je napraviti i nekoliko dana prije Božića kako biste izbjegli nepotrebni stres.

Šablone za izradu kućice u pravoj veličini preuzmite OVDJE

Bajkovita kućica od medenjaka - priprema smjese

Sastojci: 3/4 šalice neobranog mlijeka, 6 žličica maslaca ili margarina, 1 šalica smeđeg šećera, 1 jaje, 5 šalica brašna, 1 žličica sode bikarbone, 1 žličica usitnjenog đumbira, 1 žličica usitnjenog cimeta, pola žličice soli, pola šalice melase ili kukuruznog sirupa. 

Priprema: U posudu stavite neobrano mlijeko i zagrijete. Nakon što ste maknuli sa štednjaka dodajte smeđi šećer i jaje. Potom dodajte mješavinu brašna, melase, sode bikarbone, đumbira, cimeta i malo soli i zamijesite. Po potrebi dodajte više brašna. Ostavite tijesto da u hladnjaku odstoji najmanje sat vremena. 

Smjesa za ukrašavanje i lijepljenje stranica: 3 bjelanjka dodajte 450 grama šećera u prahu, 1/4 šalice vode i 2 žlice soka od limuna. Izmiješajte mikserom da smjesa ne postane čvrsta, a nakon toga dodajte limunov sok i lagano promiješajte. 

Nakon toga tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetara. Na masni papir nacrtajte željene oblike i dimenzije istih, stranice kućice, bor i svjetla i izrežite tijesto. Dobivene oblike pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade i spojite jestivim ljepilom ili smjesom iz vlastite radinosti. 

Dimenzije kućice

Za kućicu trebate napraviti prednji i stražnji zid, dva bočna i dvije stranice za krovište. Krov je se sastoji od dva pravokutnika, s time da treba biti dug oko 25 centimetra, a širok oko 10 centimetra. Bočne strane trebaju biti široke 11,5 cm, a duge 15 cm, s time da između trokut koji se spaja s krovom treba biti razmak od 7,5 cm. Stranice tog trokuta duge su 9,4 cm. 

Stražnja strana treba biti duga 22,8 cm, a široka 15 cm jednako kao i prednja strana, s time da na prednjoj strani možete izrezati prozore i vrata. Vrata stavite na sredinu, neka budu široka otprilike 3,8 cm i duga 5 cm, a prozore smjestite pokraj vrata otprilike 4,5 cm od ruba stranice. Prozori trebaju biti široki 2,5 cm, a dugi 4 cm.

Šablone za izradu kućice u pravoj veličini preuzmite OVDJE

Kako "zazidati" kućicu

Na rubove stranica nanesite smjesu za lijepljenje i lagano ih spojite i držite nekoliko minuta dok se ne osuši. Polijepite najprije stranice kuća, a krov stavite nakon dva do tri sata. Pazite da na rubove gdje se stranice spajaju stavite više glazure kako bi se biskvit bolje povezao. 

Snijeg od glazure, a bomboni oko prozora

Dok je u pitanju ukrašavanje, pustite mašti na volju. Iskoristite smjesu za ukrašavanje koju po želji možete dodatno istaknuti jestivim bojama i šarene žele bombone. Prozore možete i nacrtati ako ih prethodno niste izrezali, a želite li na njih nalijepiti bombone budite brzi zato što se smjesa jako brzo suši. Od glazure možete napraviti snijeg i sige na krovovima, a bomboni vam mogu poslužiti kao ukrasi oko vrata i prozora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith