• Članak
  • Komentari 0
  • Share 18
  • Tweet8

Kremaste torte i kolači koje će zasladiti i blagdane i nepca

Ljubitelje kremastih kolača oduševit će slastice od sira, višanja i čokolade, poput dunavskih valova, čokoladne torte s rumom ili moderne blagdanske torte sa sirom

Petak, 24. 12. 2010. u 11:30    Piše: Nikola Radović

Čokoladna torta s rumom

SASTOJCI: biskvit: 5 jaja, 150 g šećera, vanilin šećer, 2 žlice ruma, 50 g brašna, prašak za pecivo, 4 žlice zobenih pahuljica, 200 g mljevenih lješnjaka; nadjev: 2 žlice ruma, 150 g naribane čokolade, 900 g slatkog vrhnja, vanilin šećer.

Za tijesto izmiksajte jaja i vruću vodu. Pomiješajte šećer i vanilin šećer pa, miksajući, sipajte u smjesu od jaja. Dodajte rum. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, lješnjake i zobene pahuljice. Sipajući u smjesu od jaja, kratko izmiksajte. Izlijte tijesto u namašćeni kalup. Odvojite biskvit od kalupa i izvrnite na kuhinjsku rešetku obloženu papirom. Ohlađeni biskvit prerežite vodoravno. Donji dio premjestite na tanjur za torte pa zatvorite kalupom. Za nadjev namrvite ostatak biskvita pa pomiješajte s rumom i naribanom čokoladom. Istucite 600-800 ml slatkog vrhnja i dva učvršćivača za šlag. Pomiješajte s mrvicama i nanesite na biskvit. Preostalo vrhnje i vanilin šećer istucite pa premažite nadjev. Ohladite i pospite čokoladom.

Dunavski valovi

SASTOJCI: tijesto: 1,2 kg očišćenih višanja, 5 jaja, 250 g maslaca, 200 g šećera, vanilin šećer, 350 g brašna, prašak za pecivo, 2 žlice kakaa i ruma; krema: puding od vanilije, 500 ml mlijeka, 4 žlice šećera, 200 g maslaca, 2-3 žlice likera od jaja ili trešnjevače; Preljev: 200 G čokolade za kuhanje, 20 g kokosove masti.

Ocijedite višnje. Odvojite žumanjke i bjelanjke za tijesto. Izmiješajte maslac, 150 g šećera, vanilin šećer i žumanjke. Izmiješajte brašno s praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu. Posolite bjelanjke i istucite snijeg pa umiješajte u tijesto. U namašćeni lim ulijte pola tijesta i poravnajte. U ostatak umiješajte preostali šećer, kakao i rum. Tamno tijesto stavite na svijetlo i poravnajte. Razdijelite višnje po površini. Pecite 40-50 minuta na 180°C. Potom pokrijte ubrusom i ostavite da se hladi tijekom noći. Skuhajte puding prema receptu. Ostavite da se ohladi. Mikserom izmiješajte maslac pa mu dodajte puding i liker. Premažite kolač. Rastopite čokoladu pa umiješajte kokosovu mast. Ostavite da se ohladi. Prelijte kolač i ostavite da se stisne pa vilicom nacrtajte valove. 

Torta sa sirom

SASTOJCI : 2 jaja, 100 g šećera, vanilin šećer, 40 g brašna, 40 g škrobnog brašna, prašak za pecivo, limun, 6 listova bijele želatine, 500 g svježeg sira, 200 g šećera, 375 g slatkog vrhnja, šećer u prahu.

Miješajte tri minute žumanjke i dvije žlice vode. Dodajte šećer i vanilin šećer pa tucite osam minuta. Dodajte škrobno brašno, brašno i prašak za pecivo pa umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u kalup i pecite 30 minuta. Kolač vodoravno prerežite. Donju polovicu stavite na pladanj, a oko nje rub kalupa obložen papirom. Naribajte limunovu koru i iscijedite sok. Ocijedite želatinu i rastopite u toploj vodi. Izmiješajte svježi sir, šećer, limunovu koricu i sok. Dodajte želatinu. Istucite slatko vrhnje. Kad se počne zgrušavati, umiješajte želatinu. Stavite kremu na biskvitnu podlogu pa poklopite drugim biskvitom. Pospite tortu šećerom u prahu.


Pročitajte više vijesti u specijalima Blagdani su tu..., Blagdanski recepti.

Tagovi: božićni kolači, božić, torte, torta sa sirom, kolači, dunavski valovi, čokoladna torta, blagdani

Komentari Pogledaj sve komentare
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
101 do 10. rođendana