Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kremaste torte poslastica su za sve istinske sladokusce

Kremaste torte poslastica su za sve istinske sladokusce
4

Torta s čokoladom i malinama, voćna ili pak ona s vinom zahtijevaju malo dužu pripremu deserta, no nakon kušanja sav trud oko pripreme dolazi na "naplatu"

VIDEO

Voćna torta s kremom od vanilije

Sastojci za okrugli oblik kalupa od 28 cm: Tijesto: 1 limun, 100 g mekanog maslaca, 50 g smeđeg šećera, prstohvat soli, 2 žlice mlijeka, 100 g nemasnog svježeg sira, 100 g cjelovitog pšeničnog brašna, 1/2 praška za pecivo. Za nadjev: 4 lista bijele želatine, 250 ml mlijeka, 50 g šećera, 1-2 žlice mljevene vanilije, 150 g slatkog vrhnja, 600 g raznog bobičastog voća, nekoliko kockica leda

Priprema: Naribajte koricu limuna, pjenasto izmiješajte maslac, šećer i sol. Dodajte im 2 žlice mlijeka, polovinu naribane korice te žlicu po žlicu svježeg sira. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Umiješajte ih u masu sa sirom i miješajte da postane pjenasta. Zagrijte pećnicu na 180°C, a oblik za pečenje premažite masnoćom. Stavite tijesto i poravnajte ga. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Probodite kolač štapićem da provjerite je li pečen. Izvadite i ostavite 10-ak minuta u obliku, potom izvadite i ostavite na rešetki da se ohladi. Namočite želatinu u hladnu vodu, u posudu za kuhanje stavite mlijeko, šećer, vaniliju i preostalu limunovu koricu. Prokuhajte pa skinite posudu sa štednjaka. Dobro ocijedite želatinu pa je rastopite u vrućem mlijeku. U veliku posudu stavite hladnu vodu s kockama leda. Potom u nju uronite posudu s mlijekom i miješajte da se masa ohladi i počne zgrušnjavati. Istucite slatko vrhnje i ocijedite voće. Umiješajte slatko vrhnje u kremu pa premažite podlogu za tortu. Na kremu složite voće i ohladite. 

Torta od lješnjaka

Sastojci za okrugli oblik kalupa od 26 cm: Za tijesto: 140 g lješnjaka, 10 jaja, 170 g šećera. Za nadjev i ocaklinu: 1 vrećica ocakline od lješnjaka, 250 g slatkog vrhnja, 40 g nasjeckanih lješnjaka, 20 g šećera, 1 vrećica vanilin šećera.

Priprema: Lješnjake popržite u pećnici pa ogulite smeđu kožicu te ih sitno sameljite. Izmiješajte u posudi žumanjke, šećer i mljevene lješnjake. Istucite snijeg od bjelanaca pa ga umiješajte u tijesto. Oblik za pečenje obložite papirom, potom stavite tijesto i poravnajte ga. Pecite 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Nakon sat vremena što je odmorio, izvadite iz oblika. Rastopite ocaklinu u posudi uronjenu u vruću vodu. Istucite slatko vrhnje za nadjev dodajući mu nasjeckane orahe, šećer i vanlin šećer. Poprečno prerežite tortu na dva dijela. premažite nadjevom donju polovicu pa na njega stavite gornju polovicu i tortu premažite ocaklinom. Po želji ukrasite.

Čokoladna torta s malinama

Sastojci za okrugli oblik od 28 cm: Za tijesto: 5 jaja, 150 g šećera, 1 vrećica vanilin šećera, prstohvat soli, 150 g brašna, 3 žlice tamnog kakaa. Za nadjev: 150 g želea od malina, 150 g čokolade za kuhanje, 500 ml mlijeka, 1 vrećica čokoladnog pudinga, 2 žlice šećera, 3 žumanjaka, 250 g mekanog maslaca, 100 g šećera u prahu, 1 vrećica vanilin šećera, 2 žlice ekstrakta od malina, šećer u prahu za posipanje.

Priprema: Premažite masnoćom dno oblika za tortu i zagrijte pećnicu na 180°C. Pjenasto izmiješajte jaja, šećer, 1 žlicu hladne vode, vanilin šećer i sol. Izmiješajte brašno i kakao, prosijte ih, a potom umiješajte pjenjačom. Stavite tijesto u oblik i poravnajte ga. Pecite biskvit oko pola sata u zagrijanoj oećnici. Nakon što je pečen, izvadite ga i ostavite da se hladi tijekom noći. Ohlađeni biskvit dvaput poprečno prerežite pa dva lista premažite želeom od malina. Usitnite 100 g čokolade za kremu, zakuhajte 400 ml mlijeka pa u njemu rastopite čokoladu. S preostalim mlijekom izmiješajte prašak za puding i šećer pa skuhajte puding prema naputku s vrećice. Žumanjaka brzo izmiješajte s malo vrućeg pudinga, a potom ih umiješajte u puding. Ostavite puding da se ohladi uz povremeno miješanje. Pjenasto izmiješajte maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Žlicom umiješajte ohlađeni puding. Polovinom kreme premažite listove tijesta premazane želeom od malina, pa ih stavite jedan na drugi. Gornji list tijesta poškorpite ekstraktom od malina. Stavite odozgo treći list biskvita i lagano ga pritisnite. Premažite tortu preostalom kremom, krupno naribajte preostalu čokoladu i pospite po torti, a potom ju pospite šećerom u prahu.

Torta s kremom od vina

Sastojci za okrugli oblik od 26 cm: Za tijesto: 200 g brašna, 100 g maslaca, 3 žlice šećera, 1 jaje, prstohvat soli. Za nadjev: 3 žlice želea od jabuka, 4 žumanjaka, 150 g šećera, 1 žlica naribane limunove korice, po 4 žlice limunova i narančina soka, 7 listova bijele želatine, 375 ml bijelog vina, 500 g slatkog vrhnja, šećer u prahu.

Priprema: Zamijesite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jajeta i soli pa ga ostavite pola sata na hladnom mjestu. Obložite papirom dva lima za pečenje i zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto pa izrežite dvije podloge. Stavite ih na  limove i izbodite vilicom i pecite 15-20 minuta. Ostavite listove torte da se ohlade pa poravnajte rubove. Jedan list premažite želeom, a potom ga okružite metalnim rubom oblika za tortu. U posudi uronjenoj u vruću vodu umutite gustu kremu od žumanjaka, 130 g šećera, limunove korice i narančina soka. 

Namočite želatinu u hladnu vodu, potom zagrijete 3 žlice vina pa u njemu rastopite želatinu, umiješajte je u kremu dodajući preostalo vino. Poklopljeno ostavite na hladnom mjestu. Dobro istucite slatko vrhnje, četvrtinu zasladite šećerom i stavite u vrećicu za ukrašavanje kolača. Preostalo vrhnje umiješajte u kremu koja se zgušnjava. Ulijte kremu u oblik za tijesto i stavite na hladno. Drugi list podloge izrežite na 16 komada pa ih složite na kremu. Tortu pospite šećerom u prahu i ukrasite slatkim vrhnjem.

Preuzeto iz knjige recepata Kolači s ljubavlju, Reader's Digesta, Mozaik knjiga

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku