• Članak
  • Komentari 0
  • Share 1
  • Tweet4

Kruška daje mnogo slasti, a sadrži vrlo malo kalorija

Najzdravije su svježe kruške, no ovo voće možete pirjati, peći, marinirati u sirupu ili od njih pripremati ukusne voćne kompote

Subota, 11. 10. 2008. u 06:30    Piše: Ida Borovac
Kruška je jedna od najstarijih voćaka. Povijesni zapisi potvrđuju da su se uzgajale i prije 3000 godina, no pretpostavlja se kako ih je poznavao čovjek kamenog doba, a grčki pjesnik Homer nazivao ih je darom bogova. Kruška sadrži najslađi prirodni šećer, levulozu. Zbog sočnosti i slatkoće katkad se koristi umjesto zaslađivača. Ipak, prilično su siromašne kalorijama, a bogate vlaknima, zbog čega snižavaju kolesterol. Također, sadrže mnogo kalija, važnog za regulaciju rada srca i živčanog sustava. Za kuhanje se može odabrati svaka sorta krušaka pod uvjetom da su plodovi tvrdi i nisu prezreli. Za osobite prigode odaberite prosječno velike kruške uobičajenog oblika - tu pripadaju sorte comice te bijela i crvena viljamovka. Oguljene kruške možete poširati, pirjati, peći ili marinirati u sirupu (možete ga aromatizirati đumbirom).
Ako ih jedete svježe, kupujte kruške koje nisu previše zrele, osim ako ih nećete odmah pojesti, jer se zrele brzo kvare. Priprava zimnice od cijelih plodova se ne preporučuje jer se brzo raspadnu. Radije skuhajte kompot - dodajte mu limunov sok ili limunsku kiselinu da meso ostane svijetlo i stavite ga u sterilizirane staklenke.

Brže dozrijevaju umotane u papir
Kruške vrlo brzo zriju nakon branja. Polako će sazrijevati i u hladnjaku. Želite li da sazriju brže, ostavite ih u papirnatim vrećicama na sobnoj temperaturi.

Držite ih dalje od jakih mirisa
Ne ostavljajte kruške u plastičnim vrećicama jer tako mogu brzo istrunuti. Kruške lako upijaju mirise, zato ih držite dalje od hrane jaka mirisa.

Kruške za kuhanje gulite
Tijekom kuhanja ili pečenja kora krušaka postaje vrlo tvrda pa ih je bolje guliti. Možete ih i oguliti djelomice tako da dobijete zanimljive šare.


PIJANE KRUŠKE U CRNOM VINU
Sastojci: kg krušaka, 2 dl crnog vina, šalica šećera, vrećica vanilin šećera, 100 g mljevenih oraha, 100 g čokolade za kuhanje, 50 g grožđica
Priprema: Kruške ogulite, ali ostavite peteljke. Stavite vino da prokuha sa šalicom šećera i vodom koliko je potrebno da kruške budu pokrivene do peteljke. Prokuhajte da samo malo omekšaju pa ih ocijedite i ohladite. U posudu stavite čokoladu istopljenu s vanilin šećerom, 2 žličice šećera i malo vode. Pospite mljevenim orasima i grožđicama, a odozgo poredajte kruške.

JUHA OD KRUŠKE I CELERA
Sastojci: 3 žlice maslaca, 5 šalica sitno sjeckanog celera, 4 nasjeckana luka, 1/4 šalice sjeckanoga svježeg vlasca, 1/2 žličice majčine dušice, 1/2 žličice soli, 1/4 žličice papra, 6 šalica juhe od povrća, 3 zrele kruške, 1/2 šalice vrhnja
Priprema: Propirjajte celer, luk, vlasac, majčinu dušicu, sol i papar na rastopljenome maslacu 10 minuta uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša i posane prozirno. Ulijte temeljac i kuhajte još 10 minuta. Dodajtekruške i kuhajte još 5 minuta dok kruške ne omekšaju. Propasirajte u mikseru, vratite u lonac, ulijte vrhnje i zagrijte da ne zakuha.

Tagovi: kruške

Komentari Pogledaj sve komentare
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
101 do 10. rođendana