Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Kuhanje s vinom: Fina kapljica mijenja ulje i omekšava meso

Kuhanje s vinom: Fina kapljica mijenja ulje i omekšava meso
1

Super trikovi: Mlada graševina i malvazija idu u rižota ili pak u blage umake s piletinom, a suhi traminci i rajnski rizlinzi dodaju se pikantnim specijalitetima

VIDEO

Nikada ne kuhajte s vinom koje ne biste pili jedno je od kulinarskih zakona vrhunskih kuhara. Osim što jelima daje posebnu aromu i okus, vino može zamijeniti i masnoće u receptima. Izbacite li iz recepta masnoću, zamijenite je vinom koje će vratiti izgubljenu sočnost jelu. Na primjer, pržite li povrće u tavi, umjesto pola količine ulja ili maslaca dodajte malo vina. U marinadama s oko pola šalice ulja četvrtinu zamijenite vinom. 

Alkohol i kiseline u marinadama omekšavaju meso, ali ga ujedno i aromatiziraju, a bilo da ga pirjate, kuhate ili pečete, marinirano meso bit će najsočnije. Kod ribljih i temeljaca od peradi upotrebljava se bijelo vino, a kod temeljaca od divljači i tamnih mesa crveno vino. Osim toga bijelo ili desertno vino sjajan je dodatak i smjesi za biskvit koji postaje sočan i prozračan. Vrući biskvit možete preliti decilitrom crvenog vina, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Premažite biskvit čokoladnom glazurom koja se odlično slaže s vinom, a tako možete pripremiti i muffine.

U jela od ribe i rižot

Lagani sauvignoni hladnijih krajeva, dakle, sjeverozapadne Hrvatske, pristajat će gotovo svakom rižotu i laganim umacima za piletinu, a mlade graševine i malvazije bit će dobre u jelima od riječne, odnosno morske ribe koja traže suho bijelo vino.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Aromatične delicije

Suhi traminci, ponajbolje oni iz Iloka, i rajnski rizlinzi iz Zagorja, Međimurja ili s Plešivice dobar su dodatak začinjenijim jelima. Poslužit će i sivi pinot, ponajprije onaj koji je maceriran nekoliko sati što se prepoznaje po blago ružičastoj boji.

Jača jela - jaka vina

Ako se kuha s crvenim vinom, janjetina ili govedina traži puna i snažna vina poput cabernet sauvignona, syraha ili plavca malog. Laganijim jelima bolje će pristajati laganija vina poput crnog pinota, a od naših sorti lasina ili babić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru