• Članak
  • Komentari 1
  • Share
  • Tweet3

Kuharica 'Ribe' za gastro majstore i prave početnike

Tajne savršene pripreme za početnike iznenadit će vrhunske gastroznalce: pripremite ukusne riblje rolade, pite, svitke i gratinirane specijalitete

Petak, 20. 11. 2009. u 06:30    Piše: Nika Borovac
Nije slučajno da su najdugovječniji ljudi Japanci i skandinavske nacije ujedno i najveći potrošači ribe na svijetu. Ona obiluje zdravim vitaminima, mineralima i masnim kiselinama koje čuvaju srce i krvne žile. No osim što je zdrava, brzo se priprema. Česta pogreška u pripremi ribe predugo je  kuhanje jer tada će se ili raspasti ili postati žilava. Uvijek valja imati na umu da tava, posuda, umak i riba akumuliraju popriličnu količinu topline tako da se kuhanje nastavlja još koju minutu nakon što se jelo makne sa štednjaka.Općenito pravilo kaže kako za riblje meso debelo 2,5 centimetra treba 10 minuta kuhanja. Ako su u pitanju začini, vrijedi “manje je više”. Soli se i papri lake ruke kako bi seiz vukle prirodne arome jer snažni mirisi mogu uništiti okus mesa. Kuharicu “Ribe” u izdanju 24sata potražite na svim kioscima za samo 29,90 kuna

Odresci od tune s povrćem i pinjolima
Sastojci: 4 odreska od tune, poriluk, 3 češnja bijelog luka, 8, mini rajčica,ploška celerova korijena, 100 g pinjola, 100 ml bijelog vina, maslinovo ulje, sol, papar, peršinovo lišće
Priprema: Poriluk operite, očistite i narežite na kolute. Rajčicu operite i narežite na četvrtine. Bijeli luk ogulite i nasjeckajte. Celer operite i narežite na komadiće. U velikoj tavi naglo prepržite posoljene odreske od tune. Izvadite ih na tanjur. U istoj tavi prepržite pinjole pa dodajte poriluk, rajčicu i celer. Sastojke pržite oko pet minuta. Posolite i popaprite pa zalijte bijelim vinom. Dodajte riblje odreske, poklopite i lagano pirjajte još oko pet minuta. Kad je gotovo, jelo ukrasite nasjeckanim peršinovim lišćem.

Rolada od bijele ribe i špinata
Sastojci: 8 filea od svježe bijele ribe, 300 grama špinata, 2 češnja bijelog luka, 100 grama Trapista, 2 velike žlice kiselog vrhnja, 2 jaja, sol, papar, muškatni oraščić, maslac, začini prema želji
Priprema: Špinat blanširajte u posoljenoj vodi. Ostavite ga da se dobro ocijedi. Zatim ga krupnije nasjeckajte i istresite u zdjelu. Dodajte nasjeckani bijeli luk, kiselo vrhnje, naribani sir i ribani muškatni oraščić. U sastojke umiješajte razmućena jaja pa sve zajedno izmiješajte. Riblje filee osušite na salveti i premažite nadjevom od špinata. Svaki file savijte u roladu, koje okomito posložite u lim za pečenje premazan maslacem. Na svaku roladu stavite malo kiselog vrhnja i kuglicu maslaca. Pecite na 180 C oko 30 min.

Lagana pita od bijele ribe i špinata
Sastojci: 250 g lisnatog tijesta, 400 grama repova kozica, 400 grama špinata, 4 jaja, 150 g Trapista, 2 češnja bijelog luka, muškatni oraščić, sol, papar i drugi začini prema želji
Priprema: Špinat operite i očistite pa ga prelijte posoljenom kipućom vodom. Ostavite ga da se dobro ocijedi te ga krupno nasjeckajte.
U zdjelu stavite špinat, nasjeckani bijeli luk, naribani sir i muškatni oraščić, oguljene repove kozica i jaja. Začinite i promiješajte. Tijesto razvaljajte tako da njime možete pokriti dno lima za pečenje. Stavite tijesto na dno lima pa nabodite vilicom. Nadjev ravnomjerno raspodijelite preko tijesta.
Pecite na 170 C oko 40 minuta.

Tagovi: ribe, kuharica, špinat, tuna, lignje

Izdvojeni komentari 1 komentara Pogledaj sve komentare
20.11.2009., 10:45

Dannyboy: ...a sline cureeee...ajmmeeeee.....

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
101 do 10. rođendana