Najbolja ljetna kuhinja se pri osmišljavanju jelovnika ravna prema ponudi na tržnicama. Odmorite se od kuhanja tako što ćete jesti samo sezonske namirnice
Ljetne salate donose raskoš vedrih boja i sezonskih okusa
Ljeto i sati provedeni u kuhinji uz vrući štednjak nikako ne idu zajedno. Dugotrajno kuhanje nije ni potrebno ni poželjno tijekom toplih dana, jer nam visoke temperature sa željom za kuhanje smanje i apetit. A obilje dostupnog svježeg voća i povrća olakšat će vam kombiniranje hrane tako da vam nimalo ne nedostaje vitamina i minerala, a da se osjećate svježije i laganije.
Odličan su ljetni prehrambeni izbor salate, u kojima sve češće uživamo kao u samostalnom obroku. Mogu to biti omiljene kombinacije povrća i voća, a da biste ih pojačali, dodajte im neki sastojak, poput sira, kuhane žitarice, riže, tijesta ili lakše probavljiva mesa, koji će ih učiniti hranjivijima. Kupite povrće koje vam se učini najsvježijim i pripremite ga odmah, tako ćete uživati u najboljem i najzdravijem okusu. Slobodno pustite mašti na volju i iskušajte kombinacije za koje niste sigurni kako bi išle zajedno.
Obilje oko nas dopušta nam malo eksperimenta, uz samo jedan savjet, nemojte pretjerati s prekaloričnim preljevom i začinima za salatu koji mogu sasvim prekriti okus svježih namirnica. Zaboravite majonezu i vrhnje i sve vrste gotovih preljeva te ih zamijenite jogurtom, limunom i balzamičnim octom.
Ulje dodajte kap po kap i dajte prednost hladno prešanim uljima, poput bučina, lanenog ili kikirikijeva. Ona imaju neke sastojke kojih nema u drugim namirnicama. Poigrajte se svježim začinskim biljem. Kako biste izmamili iz njega više okusa i arome, prije nego ga dodate salati, istucite ga batićem u mužaru ili prognječite među prstima.
Mediteranski tanjur
Sastojci: 1 glavica zelene salate, 1 crvena paprika, 100 g cherry rajčica, 2 ljutike, 100 g sira fete, 3 grančice bosiljka, 10 crnih maslina, 1 krastavac, 1 limun, maslinovo ulje, sol, papar
Priprema: Zelenu salatu operite i raširite listove po kuhinjskom papiru da se osuše. Potom ih natrgajte u zdjelu za salatu. Primiješajte joj ljutiku i papriku narezane na rezance. Rajčice narežite na četvrtine, a masline očistite od koštica i prerežite, te ih dodajte u zdjelu. Krastavac nemojte guliti, prepolovite ga po dužini i narežite na tanke listiće i s kockicama feta sira dodajte salati. Bosiljak natrgajte i ubacite listiće u salatu. Lagano promiješajte. U zdjelici izmiješajte ulje, sok pola limuna, sol i papar te tim preljevom začinite salatu. Lagano promiješajte da se povrće previše ne razgnjeca. Odmah poslužite kao samostalan obrok ili je obogatite tankim kriškama pršuta.
Narančasto-zelena salata
Sastojci: 3/4 šalice oguljenih badema, 1/4 šalica vinskog octa od crvenog vina, 2 žlice balzamična octa, 2 žlice maslinova ulja, 2 žličice senfa, sol, svježe mljeveni crni papar, vezica mladog špinata, 2 manga
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Bademe raširite po limu za pečenje koji ste obložili masnim papirom i pecite ih pet do deset minuta pazeći da se ne prepeku. U zdjelici izmiješajte vinski ocat, balzamični ocat, maslinovo ulje, senf, sol i papar. Špinat pažljivo operite pod mlazom vode i raširite po kuhinjskom papiru da se osuši. Mango ogulite i narežite na kockice. U zdjelu položite špinat i kockice manga te ih prelijte pripremljenim preljevom za salatu.
Salatu dobro promiješajte i odložite na neko vrijeme hladno, da se svi okusi prožmu. Popržene bademe grubo nasjeckajte i posipajte ih po salati neposredno prije posluživanja da ostanu hrskavi.
Salata od bulgura
Sastojci: 75 g bulgura, 125 g cvjetića brokule, 1 limun, 3 žlice maslinova ulja, 1 češanj češnjaka, 100 g sira fete, 2 rajčice, vezica peršina, 2 rotkvice za ukras
Priprema: Bulgur operite i stavite kuhati u posoljenu vodu. Nakon nekoliko minuta vrenja, maknite bulgur s vatre i ostavite da odstoji desetak minuta. Tada ga dobro ocijedite. Brokulu kuhajte samo nekoliko minuta na pari. Mora ostati hrskava i jarko zelena. Kad se bulgur i brokula ohlade, prelijte ih svježe iscijeđenim limunovim sokom i dodajte im namrvljenu fetu.
Rajčice ogulite, očistite od sjemenki, zgnječite ih i dodajte salati. Peršin nasjeckajte i primiješajte salati kao i češnjak koji ste usitnili. Posolite i popaprite prema ukusu. Do posluživanja odložite na hladno. Ukrasite ploškama rotkvica.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata