Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ljetne salate donose raskoš vedrih boja i sezonskih okusa

Ljetne salate donose raskoš vedrih boja i sezonskih okusa
4

Najbolja ljetna kuhinja se pri osmišljavanju jelovnika ravna prema ponudi na tržnicama. Odmorite se od kuhanja tako što ćete jesti samo sezonske namirnice

VIDEO

Ljeto i sati provedeni u kuhinji uz vrući štednjak nikako ne idu zajedno. Dugotrajno kuhanje nije ni potrebno ni poželjno tijekom toplih dana, jer nam visoke temperature sa željom za kuhanje smanje i apetit. A obilje dostupnog svježeg voća i povrća olakšat će vam kombiniranje hrane tako da vam nimalo ne nedostaje vitamina i minerala, a da se osjećate svježije i laganije. 

Odličan su ljetni prehrambeni izbor salate, u kojima sve češće uživamo kao u samostalnom obroku. Mogu to biti omiljene kombinacije povrća i voća, a da biste ih pojačali, dodajte im neki sastojak, poput sira, kuhane žitarice, riže, tijesta ili lakše probavljiva mesa, koji će ih učiniti hranjivijima. Kupite povrće koje vam se učini najsvježijim i pripremite ga odmah, tako ćete uživati u najboljem i najzdravijem okusu. Slobodno pustite mašti na volju i iskušajte kombinacije za koje niste sigurni kako bi išle zajedno. 

Obilje oko nas dopušta nam malo eksperimenta, uz samo jedan savjet, nemojte pretjerati s prekaloričnim preljevom i začinima za salatu koji mogu sasvim prekriti okus svježih namirnica. Zaboravite majonezu i vrhnje i sve vrste gotovih preljeva te ih zamijenite jogurtom, limunom i balzamičnim octom. 

Ulje dodajte kap po kap i dajte prednost hladno prešanim uljima, poput bučina, lanenog ili kikirikijeva. Ona imaju neke sastojke kojih nema u drugim namirnicama. Poigrajte se svježim začinskim biljem. Kako biste izmamili iz njega više okusa i arome, prije nego ga dodate salati, istucite ga batićem u mužaru ili prognječite među prstima.   

Mediteranski tanjur

Sastojci: 1 glavica zelene salate, 1 crvena paprika, 100 g cherry rajčica, 2 ljutike, 100 g sira fete, 3 grančice bosiljka, 10 crnih maslina, 1 krastavac, 1 limun, maslinovo ulje, sol, papar  

Priprema: Zelenu salatu operite i raširite listove po kuhinjskom papiru da se osuše. Potom ih natrgajte u zdjelu za salatu. Primiješajte joj ljutiku i papriku narezane na rezance. Rajčice narežite na četvrtine, a masline očistite od koštica i prerežite, te ih dodajte u zdjelu. Krastavac nemojte guliti, prepolovite ga po dužini i narežite na tanke listiće i s kockicama feta sira dodajte salati. Bosiljak natrgajte i ubacite listiće u salatu. Lagano promiješajte. U zdjelici izmiješajte ulje, sok pola limuna, sol i papar te tim preljevom začinite salatu. Lagano promiješajte da se povrće previše ne razgnjeca. Odmah poslužite kao samostalan obrok ili je obogatite tankim kriškama pršuta. 

Narančasto-zelena salata

Sastojci: 3/4 šalice oguljenih badema, 1/4 šalica vinskog octa od crvenog vina, 2 žlice balzamična octa, 2 žlice maslinova ulja,  2 žličice senfa,  sol, svježe mljeveni crni papar, vezica mladog špinata, 2 manga   

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Bademe raširite po limu za pečenje koji ste obložili masnim papirom i pecite ih pet do deset minuta pazeći da se ne prepeku. U zdjelici izmiješajte vinski ocat, balzamični ocat, maslinovo ulje, senf, sol i papar. Špinat pažljivo operite pod mlazom vode i raširite po kuhinjskom papiru da se osuši. Mango ogulite i narežite na kockice. U zdjelu položite špinat i kockice manga te ih prelijte pripremljenim preljevom za salatu. 

Salatu dobro promiješajte i odložite na neko vrijeme hladno, da se svi okusi prožmu. Popržene bademe grubo nasjeckajte i posipajte ih po salati neposredno prije posluživanja da ostanu hrskavi. 

Salata od bulgura

Sastojci: 75 g bulgura, 125 g cvjetića brokule, 1 limun, 3 žlice maslinova ulja, 1 češanj češnjaka, 100 g sira fete, 2 rajčice, vezica peršina, 2 rotkvice za ukras 

Priprema: Bulgur operite i stavite kuhati u posoljenu vodu. Nakon nekoliko minuta vrenja, maknite bulgur s vatre i ostavite da odstoji desetak minuta. Tada ga dobro ocijedite. Brokulu kuhajte samo nekoliko minuta na pari.  Mora ostati hrskava i jarko zelena. Kad se bulgur i brokula ohlade, prelijte ih svježe iscijeđenim limunovim sokom i dodajte im namrvljenu fetu.

Rajčice ogulite, očistite od sjemenki, zgnječite ih i dodajte salati. Peršin nasjeckajte i primiješajte salati kao i češnjak koji ste usitnili. Posolite i popaprite prema ukusu. Do posluživanja odložite na hladno. Ukrasite ploškama rotkvica.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća