Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ljetne salate donose raskoš vedrih boja i sezonskih okusa

Ljetne salate donose raskoš vedrih boja i sezonskih okusa
4

Najbolja ljetna kuhinja se pri osmišljavanju jelovnika ravna prema ponudi na tržnicama. Odmorite se od kuhanja tako što ćete jesti samo sezonske namirnice

VIDEO

Ljeto i sati provedeni u kuhinji uz vrući štednjak nikako ne idu zajedno. Dugotrajno kuhanje nije ni potrebno ni poželjno tijekom toplih dana, jer nam visoke temperature sa željom za kuhanje smanje i apetit. A obilje dostupnog svježeg voća i povrća olakšat će vam kombiniranje hrane tako da vam nimalo ne nedostaje vitamina i minerala, a da se osjećate svježije i laganije. 

Odličan su ljetni prehrambeni izbor salate, u kojima sve češće uživamo kao u samostalnom obroku. Mogu to biti omiljene kombinacije povrća i voća, a da biste ih pojačali, dodajte im neki sastojak, poput sira, kuhane žitarice, riže, tijesta ili lakše probavljiva mesa, koji će ih učiniti hranjivijima. Kupite povrće koje vam se učini najsvježijim i pripremite ga odmah, tako ćete uživati u najboljem i najzdravijem okusu. Slobodno pustite mašti na volju i iskušajte kombinacije za koje niste sigurni kako bi išle zajedno. 

Obilje oko nas dopušta nam malo eksperimenta, uz samo jedan savjet, nemojte pretjerati s prekaloričnim preljevom i začinima za salatu koji mogu sasvim prekriti okus svježih namirnica. Zaboravite majonezu i vrhnje i sve vrste gotovih preljeva te ih zamijenite jogurtom, limunom i balzamičnim octom. 

Ulje dodajte kap po kap i dajte prednost hladno prešanim uljima, poput bučina, lanenog ili kikirikijeva. Ona imaju neke sastojke kojih nema u drugim namirnicama. Poigrajte se svježim začinskim biljem. Kako biste izmamili iz njega više okusa i arome, prije nego ga dodate salati, istucite ga batićem u mužaru ili prognječite među prstima.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mediteranski tanjur

Sastojci: 1 glavica zelene salate, 1 crvena paprika, 100 g cherry rajčica, 2 ljutike, 100 g sira fete, 3 grančice bosiljka, 10 crnih maslina, 1 krastavac, 1 limun, maslinovo ulje, sol, papar  

Priprema: Zelenu salatu operite i raširite listove po kuhinjskom papiru da se osuše. Potom ih natrgajte u zdjelu za salatu. Primiješajte joj ljutiku i papriku narezane na rezance. Rajčice narežite na četvrtine, a masline očistite od koštica i prerežite, te ih dodajte u zdjelu. Krastavac nemojte guliti, prepolovite ga po dužini i narežite na tanke listiće i s kockicama feta sira dodajte salati. Bosiljak natrgajte i ubacite listiće u salatu. Lagano promiješajte. U zdjelici izmiješajte ulje, sok pola limuna, sol i papar te tim preljevom začinite salatu. Lagano promiješajte da se povrće previše ne razgnjeca. Odmah poslužite kao samostalan obrok ili je obogatite tankim kriškama pršuta. 

Narančasto-zelena salata

Sastojci: 3/4 šalice oguljenih badema, 1/4 šalica vinskog octa od crvenog vina, 2 žlice balzamična octa, 2 žlice maslinova ulja,  2 žličice senfa,  sol, svježe mljeveni crni papar, vezica mladog špinata, 2 manga   

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Bademe raširite po limu za pečenje koji ste obložili masnim papirom i pecite ih pet do deset minuta pazeći da se ne prepeku. U zdjelici izmiješajte vinski ocat, balzamični ocat, maslinovo ulje, senf, sol i papar. Špinat pažljivo operite pod mlazom vode i raširite po kuhinjskom papiru da se osuši. Mango ogulite i narežite na kockice. U zdjelu položite špinat i kockice manga te ih prelijte pripremljenim preljevom za salatu. 

Salatu dobro promiješajte i odložite na neko vrijeme hladno, da se svi okusi prožmu. Popržene bademe grubo nasjeckajte i posipajte ih po salati neposredno prije posluživanja da ostanu hrskavi. 

Salata od bulgura

Sastojci: 75 g bulgura, 125 g cvjetića brokule, 1 limun, 3 žlice maslinova ulja, 1 češanj češnjaka, 100 g sira fete, 2 rajčice, vezica peršina, 2 rotkvice za ukras 

Priprema: Bulgur operite i stavite kuhati u posoljenu vodu. Nakon nekoliko minuta vrenja, maknite bulgur s vatre i ostavite da odstoji desetak minuta. Tada ga dobro ocijedite. Brokulu kuhajte samo nekoliko minuta na pari.  Mora ostati hrskava i jarko zelena. Kad se bulgur i brokula ohlade, prelijte ih svježe iscijeđenim limunovim sokom i dodajte im namrvljenu fetu.

Rajčice ogulite, očistite od sjemenki, zgnječite ih i dodajte salati. Peršin nasjeckajte i primiješajte salati kao i češnjak koji ste usitnili. Posolite i popaprite prema ukusu. Do posluživanja odložite na hladno. Ukrasite ploškama rotkvica.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana