Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ljetni deserti: Slojevi kreme, voća i keksa u malim čašama

Ljetni deserti: Slojevi kreme, voća i keksa u malim čašama
5

Za pripremu dražesnih deserata kao nadahnuće može poslužiti omiljeni kolač ili torta poput cheesecakea ili pite od jabuka. Iskoristite čaše koje već imate

VIDEO

Čaše ili staklenke možete puniti raznim kremama, pudinzima, šlagom, voćem, mousseom, karameliziranim bananama, kokosovim brašnom te ih ponijeti u prirodu ili poslužiti gostima kao ledeno osvježenje. Najbolje je upotrijebiti svježe i sezonsko voće, no možete i smrznuto voće, domaći kompot ili marmeladu. 

Kao podloga za desert također vam mogu poslužiti razmrvljeni keksi, nasjeckani orašasti plodovi, žitne pahuljice i komadići kupovnog ili domaćeg biskvita (koje možete natopiti likerom ili kavom), pa čak i usitnjeni muffini. Inspiraciju pronađite i u omiljenim kolačima ili tortama kao što je, primjerice, cheesecake ili pita od jabuke. Za pitu u staklenci izmiksajte orahe s keksima, šećerom i cimetom. Ulijte šest žlica rastopljenog maslaca i izmiksajte da se smjesa sjedini. Stavite dvije-tri žlice smjese na dno svake staklenke i lagano pritisnite. 

Za nadjev skuhajte puding od vanilije i umiješajte usitnjene jabuke. U svaku staklenku preko kore od oraha stavite 1/3 šalice smjese od jabuka. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Poslužite toplo, uz zaslađeni šlag prema želji. Kako bi šlag bio aromatičniji, tijekom miksanja vrhnja dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanilije ili vanilin šećera. Umjesto jabuka možete upotrijebiti breskve ili višnje, a umjesto oraha stavite lješnjake ili graham kekse. 

Niste li ljubitelj šlaga, poslužit će kuglica sladoleda od vanilije ili omiljenog voća. Mogućnosti pripreme deserata su bezbrojne, no važno je samo da deserte prije posluživanja dobro ohladite, najmanje sat vremena u hladnjaku ili, još bolje - preko noći.

Desert s borovnicama

Sastojci: 600 g borovnica, 200 g šećera, žlica soka od limuna, 250 ml slatkog vrhnja, 250 g graham keksa, 4 žumanjka, 2 jaja, 500 ml mlijeka, mahuna vanilije, listići metvice

Priprema: Stavite u mlijeko kuhati štapić vanilije. Žumanjke, pola šećera i jaja pjenasto izmiješajte pa ulijte u kipuće mlijeko neprekidno miješajući dok se smjesa ne zgusne. Maknite smjesu s vatre i ostavite da se ohladi. Zakuhajte 300 g borovnica s drugom polovicom šećera i limunovim sokom. 

Kad smjesa zakipi, kuhajte još dvije minute neprestano miješajući. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Graham kekse (ili druge kekse prema želji) istucite i usitnite. U čaše na dno stavite žlicu izmrvljenih keksa, žlicu kreme od vanilije i žlicu sirupa od borovnica te završite šlagom. Ukrasite borovnicama i listićima metvice.

Čokoladni tris

Sastojci: 1,5 žlica gustina, žlica kakaa, vrećica pudinga od vanilije, 250 ml slatkog vrhnja, l mlijeka, 150 g šećera, zrela banana 

Priprema: Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Pomiješajte gustin i kakao sa 75 g šećera pa skuhajte u pola litre mlijeka. Od ostatka šećera i mlijeka skuhajte puding od vanilije te ostavite da se ohladi. Stavite u blender zgnječenu bananu i puding od vanilije te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Čaše do trećine napunite pudingom od čokolade, dopunite pudingom od vanilije s bananom te dovršite šlagom. Ukrasite naribanom čokoladom.

Trifle od čokolade s malinama

Sastojci: puding od čokolade, 0,5 l mlijeka, 75 g šećera, piškote ili biskvit za torte, 250 ml slatkog vrhnja, 150 g malina, 1,5 dl šerija ili drugog alkoholnog pića, kakao u prahu za posipanje

Priprema: Piškote ili biskvit nasjeckajte na komade te prelijte šerijem. Skuhajte puding od čokolade prema uputama na pakiranju i ostavite da se ohladi. Istucite slatko vrhnje u mekani šlag. U čaše za posluživanje stavite žlicu pudinga od čokolade, sloj biskvita i žlicu šlaga pa ponavljajte dok ne napunite čaše. Završite slojem šlaga i pospite kakaom u prahu. Ukrasite malinama. Prije posluživanja neka se ohladi u hladnjaku.

Desert od jagoda i limuna

Sastojci: vrećica pudinga od vanilije, 0,5 l mlijeka, oko 500 g šećera + 75 g za puding, 500 g jagoda ili malina, žličica vanilin šećera, 2 žličice instant-želatine, žlica naribane limunove kore, 3 veća jaja, 80 ml limunova soka, 55 g maslaca, listići metvice

Priprema: Skuhajte puding od vanilije prema uputama. Čaše u kojima ćete poslužiti desert navlažite i napunite pudingom do trećine. Prekrijte prozirnom folijom preko kreme da ne nastane korica i odložite u hladnjak. Umutite na pari jaja, 150 g šećera i limunov sok. Mutite desetak minuta dok krema ne postane blijeda te se ne zgusne. 

Nakon što ste maknuli kremu s pare, umiješajte u nju maslac nasjeckan na komadiće i limunovu koru. Izvadite čaše iz hladnjaka, maknite foliju i napunite drugu trećinu čaše kremom od limuna. Ponovno prekrijte folijom pa vratite u hladnjak. Jagode ili maline prokuhajte u tri žlice vode pa ih propasirajte. Vratite ih na vatru te stalno miješajući dodajte 250 g šećera. 

Prije nego što zakipi, umiješajte želatinu pomiješanu sa žličicom, dvije šećera. Kuhajte još dvije-tri minute pa ostavite da se malo ohladi. Izvadite čaše iz hladnjaka, dopunite želeom od jagoda, prekrijte prozirnom folijom te sve vratite u hladnjak na barem sat vremena. Prije posluživanja pospite listićima metvice.

Maline s piškotama

Sastojci: 3 šalice malina, 250 ml slatkog vrhnja, 1/4 šalice šećera, piškote, listići metvice

Priprema: Ubacite u blender 1 i 1/2 šalice malina, izmiksajte u pire pa propasirajte. Istucite u zdjeli slatko vrhnje sa šećerom te umiješajte pire od malina. Natrgajte piškote na komadiće. Složite u čašu slojeve kreme od malina i piškota. Ukrasite malinama i listićima metvice. Neka se ohladi sat vremena prije posluživanja.

Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata za samo 1,99 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku