Glavna namirnica na jelovniku je riba poput šarana ili oslića, no želite li izbjeći meso, možete pripremiti i brzu pogaču ili povrće punjeno kuhanom rižom i gljivama
Mediteranski ručak od povrća i ribe za Veliki petak ili svaki dan
Osim ribe, koja se uglavnom priprema za ručak, na Veliki petak u kontinentalnom dijelu Hrvatske jede se i grah, a oni koji se požele zasladiti, najčešće biraju suho voće, kompote, savijače od sira te tijesto s orasima i makom. Na sjeveru Hrvatske jedu se šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morski plodovi. Vrlo često priprema se i bakalar, a jeftinije varijante jela uključuju oslića, tunjevinu i srdele.
Pripremite okruglice od tunjevine s tjesteninom. Skuhajte špagete u slanoj vodi. Gotov umak od rajčice razrijedite s malo temeljca i kuhajte na srednjoj vatri. U međuvremenu u blenderu usitnite kruh, češnjak, parmezan, limunovu koricu, tunjevinu, peršin i jaja. Oblikujte kuglice od smjese pa ih dodajte umaku od rajčice. Kuhajte desetak minuta te pomiješajte sa špagetima. Pospite peršinom i poslužite. Tunom možete nadjenuti i brzu pogaču - pomiješajte dvije šalice jogurta, četiri šalice brašna, 25 g praška za pecivo i malo soli. Izmiješajte, zamijesite tijesto i stavite ga na namašćen lim za pečenje. Nadjenite tunom i pecite dok ne porumeni. Možete pripremiti i paprike. Nasjeckajte poriluk, rajčice i bukovače. Prepržite češnjak začinjen paprikom u prahu pa dodajte kuhanu rižu. Začinite i umiješajte malo bosiljka te time i povrćem napunite paprike. Pecite oko pola sata na 180°C.
Osim toga, obitelj i najbliže za stolom razveselite i šarenom roladom od povrća. Blanširajte krumpir i špinat pa ih začinite. Zgnječite i razvaljajte poput tijesta. Skuhajte mrkvu i narežite je na kockice pa pomiješajte s kuhanom rižom. Posolite pa dodajte peršin, slatku papriku u prahu, češnjak i šampinjone. Time nadjenite koru od krumpira, zarolajte i ostavite u hladnjaku dva sata prije posluživanja.
Quiche od srdela i povrća
Sastojci: 300 g lisnatog tijesta, 5 jaja, šalica mlijeka, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, 1,5 šalica prepolovljenih cherry rajčica, 2 mlada luka, 1/4 šalice naribanog parmezana, 1/4 šalice naribane gaude, 1/2 šalice listića bosiljka ili vlasca za ukras, 200 g srdela
Priprema: Ugrijte pećnicu na 190°C. Namastite okrugli lim za pečenje. Razvaljajte tijesto i utisnite ga u kalup. Ostavite u hladnjaku 20 minuta. Pecite 15 minuta nenadjeveno, ali tako da preko tijesta stavite neki teret. Napravite nadjev. Istucite jaja i mlijeko pa začinite. Poredajte polovice rajčica preko pečenog tijesta pa pospite nasjeckanim lukom. Preko prelijte jaja. Pospite sirevima pa preko poredajte srdele. Pecite 30-40 minuta te ukrasite bosiljkom ili vlascem i poslužite.
Pečeni brancin s povrćem
Sastojci: 1,5 kg brancina, 300 g krumpira, 250 g mrkvi, 300 g crvene paprike, 150 g špinata, 150 g luka, ulje, sol, limun, ružmarin, majčina dušica, vezica peršina, 150 g maslaca, 1/2 patlidžana, 100 g cherry rajčica
Priprema: Očistite ribu pa je operite i posolite. U utrobu stavite malo ružmarina, majčine dušice i peršina. Složite brancin u posudu za pečenje koju ste namastili maslacem, okolo poredajte kriške limuna te preostale sastojke. Pecite 30-40 minuta na 180°C.
Pita od lososa i špinata
Sastojci: 400 g fileta lososa, sol, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 500 g lisnatog tijesta, 1/3 šalice kupovnog pesta, 200 g špinata
Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Začinite filete lososa solju i češnjakom u prahu. Razvaljajte tijesto pa preko stavite špinat tako da ostane rupa između špinata u sredini tijesta. Preko špinata stavite losos te ga premažite pestom. Rubove tijesta malo premažite vodom. Preklopite i prstima pritisnite rubove. Pecite 20-25 minuta.
Riblje rolice s bundevom i krumpirima
Sastojci: 4-5 fileta pastrve, 200 g bundeve, 200 g krumpira, nekoliko grančica majčine dušice ili drugog začina, 3-4 žlice maslinova ulja, žličica soli, žličica papra
Priprema: Posolite i popaprite ribu. Narežite bundevu i krumpire na kockice. Ribu zarolajte pa okolo omotajte grančicama začina. Sve zalijte maslinovim uljem te još začinite. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 50 minuta na 180°C.
Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata na kioscima.