Obavijesti

Lifestyle

Komentari 168

Najbolja pizza u Hrvatskoj: Tijesto treba mijesiti 20 min

Najbolja pizza u Hrvatskoj: Tijesto treba mijesiti 20 min
4

Pizza mora imati izbalansirani okus. Ne mogu to biti nabacane namirnice, nego pomno izabrane i usklađene. I ne smije ih biti previše, a tijesto treba odležati

VIDEO

Pizzu mnogi percipiraju kao hranu koja se brzo priprema i brzo jede, no ne mora biti tako, rekla je Loreena Meda, predsjednica žirija na prvom Pizza kupu održanom u subotu.

- Pizza mora imati izbalansirani okus. Ne mogu to biti nabacane namirnice, nego pomno izabrane i usklađene. I ne smije ih biti previše. A tijesto treba odležati da kvasci odrade posao. Inače će se ‘probuditi’ u trbuhu i izazvati tegobe. Tako pripremljena pizza neće biti ‘junk’, nego zdrava hrana - objasnila je Loreena, koja je iskustvo u ocjenjivanju stekla na svjetskom prvenstvu u pripremi pizza u Toskani. 

Na preloškom Pizza kupu u hotelu Panorama natjecalo se deset pizzerija iz cijele Hrvatske. Odabrane su prema rejtingu koji su stekle na gastronomskim blogovima. 

Svaka pizzerija žiriju je ponudila miješanu pizzu, s gljivama, šunkom i sirom, a potom i pizzu prema svom izboru. U obje kategorije najbolja je bila pizzerija O’Hara iz Zagreba. Žiri je oduševila njihova autorska pizza koja je imala malo sastojaka, ali savršeno izbalansiranih, pa je okus bio bogat. 

- Da bi pizza bila dobra tijesto se mora dugo mijesiti, najbolje 15 do 20 minuta. Treba biti strukture poput žvakaće, otkriva Marin Vanjak, vlasnik pizzerije O’Hara i dodaje kako je presudno da svi sastojci moraju biti što kvalitetniji te dodaje: 

- Pripremate li pobjedničku pizzu kod kuće možete dodati i desetinu kockice kvasca.   

Pizzerija Pancho i Toro iz Sesveta osvojila je drugo mjesto, ponajprije zahvaljujući slatkoj pizzi sa šumskim voćem. Treća je bila još jedna zagrebačka pizzerija Luca’s, a četvrta splitska Zora Bila. 

Pobjednička pizza 

Sastojci: tijesto: 40 g soli, 2 kg brašna, 2 dl kvalitetnog  maslinovog ulja, 1/2 žličice šećera; Nadjev: domaća pasirana rajčica, kapari, bivolja mozzarella, bosiljak, crne domaće masline  

Priprema: Umijesite tijesto od sastojaka i ostavite 10 minuta. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte folijom i ostavite 24 sata. Razvaljajte tijesto, nadjenite ga i ispecite pizzu.

Konopljino brašno izvan konkurencije

Trećina konopljina brašna i dvije trećine običnog bile su u tijestu za pizzu s konopljinim sjemenkama i uljem te sirom i rikolom. Tu je pizzu pripremio pobjednik Dejan Plišo, ali bila je izvan konkurencije. 

Izvrsna je bila i slatka sa šumskim voćem

Iznenađenje za žiri bila je slatka pizza od tankog tijesta sa šumskim voćem posutim šećerom koji se u krušnoj peći karamelizirao. Napravila ga je sesvetska pizzerija Pancho i Toro koja je osvojila drugo mjesto.

Zelena pizza od tijesta punjenoga koprivom

Kozice, pinjoli, cherry rajčice i fini sir bili su sastojci zelene (lijevo), i to doslovce zelene pizze splitske pizzerije Zora bila. Pizza-majstor dane Tahirović u tijesto je umiješao koprive, a tom je biljkom nadjenuo i rub pizze.

Kuhar Časlav Matijević: Pizza je ozbiljna stvar

Maštovitost je najviše nedostajala. Bilo je ambicioznih pizza, no ne dovoljno dobro izvedenih, rekao je kuhar iz Kastva Časlav Matijević, član žirija, te dodao da je pizza ozbiljna stvar. Iako izgleda jednostavno, treba znati s tijestom i sastojcima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života