• Članak
  • Komentari 0
  • Share 1
  • Tweet9

Najbolji recepti za slana, ali i slatka jela od palente

Palenta je nekada je bila skromna hrana, a danas je neizbježni dio moderne gastronomije. Iskušajte palentu pripremljenu na raznolike načine

Subota, 16. 2. 2008. u 06:30    Piše: Ana Faber
OSNOVNI RECEPT ZA PALENTU
Sastojci:
(4 porcije): 50 dkg kukuruznog brašna, 2 l vode, 5 dkg maslaca, 2 žlice ribanog parmezana
Priprema: Vodu posolite, dodajte maslac te pustite da prokuha. Kad voda zakuha, postupno sipajte kukuruzno brašno stalno miješajući. Palentu kuhajte otprilike jedan sat. Poslužite kao prilog ili ju jedite samu s malo maslaca ili maslinova ulja. Također ju možete pržiti i pohati te staviti umjesto tijesta za pizzu.

PALENTA U SOSU OD NEKTARINA I KUPINA
Sastojci: 150 g palente, 0,5 kg pilećih prsa bez kosti, 2 nektarine, 0,5 kg kupina, kumin, maslinovo ulje, žlica limunova soka
Priprema: Skuhajte palentu. Izmiješajte žlicu ulja, žličicu kumina, malo soli i papra. Palentu namažite žlicom mješavine, a ostatkom pileća prsa. Izrežite palentu na osam dijelova. Na grilu propecite piletinu, nektarine i palentu. Pomiješajte kupine, nektarine, korijandar i limun te prelijte palentu. Uz to će ići i ljuti umak.

PALENTA NA MEDITERANSKI NAČIN
Sastojci: 150 g palente, 40 g maslaca, 3 paprike, 2 tikvice, patlidžan, 3 rajčice, 60 ml gazpacha, 100 ml maslinova ulja
Priprema:Popržite papriku na ulju s malo mediteranskih začina. Skinite joj kožu pa dodajte na ulje tikvice i patlidžan. Stavite sa strane. Skuhajte palentu i odvojite je na dva dijela dok je topla. Prvi dio premažite paprikom, tikvicama i začinima. Prekrijte drugim dijelom palente i izrežite komade na trokute. Pospite ih rajčicama i gazpachom te poslužite.

TALIJANSKI UMAK S RAJČICAMA ZA ŽGANCE
Talijanski umak s rajčicama za žgance
Sastojci: limenka s cijelim rajčicama, 3 limenke umaka od rajčice, koncentrat rajčice, 0,5 kg šampinjona, 2 češnja češnjaka, 0,5 kg pilećih prsa bez kosti, 0,5 kg kobasice, žličica šećera
Priprema:Sve rajčice pomiješajte i izmiksajte. Pomiješajte je s ostalim sastojcima s malo soli, papra, origana i luka. Kuhajte na tihoj vatri dva sata. Dodajte kobasice i pileća prsa. Prelijte palentu.

PIZZA-PALENTA S GLJIVAMA, PAPRIKOM I SIROM
Pizza-palenta s gljivama, paprikom i sirom
Sastojci:
palenta, narezana paprika, 200 g šampinjona, tikvica, 100 g salame šunkarice, 2 dcl pirea od rajčice, 50 g sira, origano
Priprema:Palentu skuhajte prema uputstvima na vrećici. U međuvremenu nauljite pleh i zagrijte pećnicu. Čim se skuha, palentu istresite u pleh i razvucite kao pizzu. Premažite preko nje pire od rajčica i redajte sastojke kao za pizzu. Pecite na 220C oko 20 minuta. U sredini pečenja pizzu-palentu pospite origanom.

ZAPEČENA POVRTNA PALENTA PRELIVENA UMAKOM
Zapečena povrtna palenta prelivena sirnim umakom
Sastojci:
palenta, origano, timijan, 100 g graška, 100 g kukuruza, luk, 2 paprike, tikvica, 2 rajčice, vrhnje, jaje, 100 g feta sira
Priprema:Palentu skuhajte prema uputstvima, ali u vodu dodajte još prstohvat origana i timijana. Narežite luk i popržite. Dodajte narezanu papriku, tikvicu i rajčice te grašak i kukuruz. Dinstajte oko 10-15 minuta, zasolite i popaprite prema ukusu. Namastite pleh, ulijte palentu i preko nje stavite dinstano povrće. Umutite vrhnje, jaje i feta sir te time prelijte palentu. Pecite oko 20 minuta na 220C.


Tagovi: palenta, recept, hrana

Komentari Pogledaj sve komentare
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
24shop