Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Napravi sladoled za 10 minuta, kolač s Nutellom bez pečenja...

Napravi sladoled za 10 minuta, kolač s Nutellom bez pečenja...
1

Slavni kuhari otkrivaju recepte za neodoljivi domaći sladoled, cheesecake i kultni talijanski semifreddo, priprema je brza i jednostavna, bez stajanja uz štednjak

VIDEO

Uz samo pet sastojaka napravite neodoljivi desert bez uključivanja pećnice, predlaže popularni nizozemski kuhar Rudolph Van Veen. 

Potrebno je 150 g maslaca, 50 g tamne čokolade, 200 g šećera, 60 g kakaa u prahu i 200 g integralnih keksa. Istopite maslac i čokoladu u dvije odvojene posude, a kalup za kolač dobro namastite i obložite papirom za pečenje. Pomiješajte otopljeni maslac sa šećerom i kakaom. 

Usitnite kekse i prelijte čokoladom pa dodajte smjesu s maslacem. Dobro promiješajte te ulijte u kalup i stavite u hladnjak na dva sata. Dok čekate da se kolač s keksima stisne, napravite pravo ljetno osvježenje u čaši - “slushy”. To je zapravo izmrvljeni led preliven sokom od voća. 

Na primjer, kombinirajte jagode i naranču. Ocijedite sok od naranče i ulijte ga u blender. Zatim dodajte nekoliko narezanih jagoda i sve usitnite. Želite li da sok bude malo gušći, dodajte oko pola banane. Nakon toga umiješajte kocke leda i još usitnite. 

Ako nemate blender ili multipraktik, led možete usitniti i pomoću krpe i valjka za tijesto. Omotajte kocke leda u krpu i prvo valjkom lagano udarajte da se usitni pa valjajte preko krpe dok ne bude potpuno sitan. Dodajte u čašu i prelijte sokom. 

Thinkstock

Za sve ljubitelje kave Rudolph predlaže trifle (desert u čaši ili posudi) s piškotama i espressom. Obložite unutrašnjost posude prozirnom folijom. Umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i dodajte lješnjake, bademe, kandiranu narančinu koru te komadiće čokolade. Skuhajte kavu i u nju umočite piškote pa ih redajte po dnu i sa strane posude. Otopite čokoladu i ulijte u kalup. Ostavite u hladnjaku preko noći. 

Kuharica Nigella Lawson predlaže cheesecake s limunom. Za koru ispulsirajte 200 g keksa i 100 g maslaca, a kremu napravite od krem-sira, slatkog vrhnja, šećera u prahu i soka od jednog limuna. Rachael Ray obožava semifreddo - poluzamrznuti desert kojem čar pruža vrhnje. 

Kuharica često priprema onaj s avokadom koji može zamijeniti vrhnje, a omiljen joj je i semifreddo s orašastim plodovima i čokoladom. Otopite malo maslaca na laganoj vatri pa dodajte grubo mljevene orašaste plodove, šećer i malo soli. Sve kuhajte dok se šećer ne otopi te smjesom obložite duguljasti kalup, npr., onaj za mesne štruce. 

U blenderu ispulsirajte avokado, kondenzirano mlijeko i limunov sok. Istucite vrhnje za šlag pa dodajte pireu od avokada. Sve prelijte preko orašastih plodova i stavite u zamrzivač na četiri sata. Naravno, ljeto nije pravo ljeto bez sladoleda, a i njega možete napraviti kod kuće. Istucite slatko vrhnje, ali ne do kraja. Možete dodati malo metvice pa šećer u prahu, vanilin šećer te limunov sok i koricu za aromu. 

Prema želji, dodajte i ispasirano bobičasto voće ili breskve. Sve promiješajte pa dodajte jogurt. Izlijte smjesu u posudu i ostavite u zamrzivaču, a svakih pola sata žustro promiješajte vilicom kako bi bio gladak. 

Dreamstime

Semifreddo od pistacija i malina

Sastojci:

 2 jaja, 4 žumanjka, 1/3 šalice šećera, 1 i 3/4 šalice vrhnja, 2/3 šalice pistacija, 300 g malina, prema želji jestiva zelena boja 

Priprema: 

Pomiješajte jaja, žumanjke i šećer te pustite da krčka iznad lonca s toplom vodom od tri do četiri minute dok se ne zgusne. Maknite s plamena i miješajte još nekoliko minuta dok se ne ohladi. U smjesu polako umiješajte vrhnje, boju za kolače, narezane pistacije i dvije trećine količine malina. 

Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje, pokrijte i zamrznite preko noći. Preokrenite s kalupa na pladanj i ukrasite ostalim malinama. 

Dreamstime

Ledeni jogurt na štapiću

Sastojci:

2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4 žlice nemasnog jogurta, 4 žlice limetina soka, prstohvat soli

Priprema: 

Borovnice i sok kuhajte u manjem loncu dok ne uzavriju. Smanjite plamen pa ostavite da krčka dvije minute ili dok se borovnice ne raspadnu. Maknite s plamenika i ohladite. Zatim smjesu izlijte u blender pa dodajte jogurt, limetin sok i sol. 

Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte u kalupe ili deset uskih čašica te umetnite štapiće. Stavite u zamrzivač tijekom noći. 

Dreamstime

Crveni sorbet s limetom 

Sastojci: 

150 g zamrznutog crvenog ribiza, 150 g malina, 150 ml vode, 85 gr šećera, 100 ml soka od brusnica, 2 limete

Priprema: 

Limetu zamrznite. Ribiz, maline i dvije žlice vode kuhajte 10-ak minuta. Protisnite voće kroz cjedilo kako biste dobili pire. Dodajte i limetu, koju naribajte s koricom. Kašu kratko propirjajte. Šećer i vodu zagrijavajte miješajući dok se šećer ne otopi. 

Kad provrije, kuhajte 10 minuta dok ne dobijete sirup. Maknite s vatre i ostavite da se hladi. Sve izmiješajte pa zamrznite. 

Željko Hladika/24sata

Nigellein cheesecake s Nutellom

Sastojci: 

250 g keksa, 75 g omekšalog maslaca, 400 g Nutelle, 100 g nasjeckanih i tostiranih lješnjaka, 500 g krem sira, 60 g šećera u prahu 

Priprema: 

Sameljite kekse u blenderu i dodajte maslac te žlicu Nutelle. Sve dobro ispulsirajte pa dodajte tri žlice nasjeckanih lješnjaka. Nastavite pulsirati dok ne dobijete teksturu sličnu pijesku. Utisnite smjesu u limeni okrugli kalup za torte i stavite u hladnjak da se hladi. Istucite krem sir i šećer i dodajte ostatak Nutelle. 

Sve dobro izmiksajte. Izvadite kalup iz hladnjaka i dodajte nadjev. Ravnomjerno premažite i pospite ostatkom lješnjaka. Ostavite u hladnjaku na najmanje četiri sata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'