Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Omiljeni recepti finalista 3,2,1 - Kuhaj kao dobra inspiracija

Omiljeni recepti finalista 3,2,1 - Kuhaj kao dobra inspiracija
2

Supruga Marisa nije baš luda za Tomislavovom azijskom kuhinjom, no nakon showa ‘3,2,1 - Kuhaj!’ cijela će obitelj uživati u tijestu za pite koje odlično razvlači

VIDEO

Obožavam jaja na sve moguće načine. Spremam ih na oko, ‘trajbana’, poširana, s dodatkom domaćih kobasa ili mladog luka. Često ih i poslužujem na tostu klincima za doručak, otkriva nam Tomislav Pavlović (32), pobjednik ovogodišnjega kulinarskog izdanja RTL-ova showa “3,2,1 - Kuhaj!”. Priznaje da ručak ne kuha svaki dan pa se često na obiteljskom jelovniku nađu salate. Tomislav obožava azijsku kuhinju iako njegova supruga Marisa, koja ga je i prijavila u show, nije osobita ljubiteljica. Ipak...

- Ne spremam često wok, ali kad joj napravim tjesteninu s povrćem, proba i fino joj je. Ljubitelj sam mesa pa u wok ubacim i svoje favorite; lungić ili ramstek, a špagete skratim i prelijem sojinim umakom ili rižinim octom. Od azijskih specijaliteta još nisam probao napraviti sushi - govori Tomislav te priznaje da se bojao izrade tijesta - bilo kruha, tjestenine ili tijesta za burek.

- Izrađivao sam kod kuće tijesto za knedle, ali sam shvatio da nije uopće teško napraviti ni ono za burek. Sad kad sam ga apsolvirao, mogu otvoriti i buregdžinicu - smije se Tomislav. Komplicirana jela mu nisu problem, pa je pobjednička kombinacija uključivala mesni slijed - predjelo od guščjih jetrica na leći s češnjakom te glavno jelo od pačjih prsa, shiitake gljiva i pirea od boba koji je začinio uljem od tartufa. Obitelj mu je u tri mjeseca showa pomagala savjetima, a trudio se i zapisivati sve savjete žirija, posebno Gretićeve “mesne” savjete.

Njegova konkurentica u finalu Anja Hrelja (27) obožava morske specijalitete poput buzare ili juhe od poširanog oslića, ali i bunceka s kiselim zeljem i restanim krumpirom, no najteže joj je bilo pripraviti srneći file s kroketima od višnje. Kako je njezina kulinarska priča počela bakinim čokoladnim kockama, deserti su joj u malom prstu, pa je Tomislava Špičeka oduševila drobljencem od jabuke i domaćim sladoledom od vanilije.

- Naučila sam da se tijesto mijesi s hladnim maslacem i hladnim rukama da bi bilo hrskavije, ali i da se svježi mljeveni papar odlično slaže s pečenim slatkim ananasom - otkriva Anja.

Pogledajte kako Tomislav priprema burek s mesom:

VIDEO

Meso u lisnatom tijestu prije treba zapeći u tavi

I žiri pamti fine delicije koje su ponekad prvi put natjecatelji spremali u showu. Gastroguruici Željki Klemenčić u sjećanju je ostala Tomislavova janjetina u kori od pistacije.

- Istina, volim masno i ljuto, kao tipčna Slavonka, ali po ostalim prehrambenim preferencijama nisam baš ortodoksna. Pamtit ću i neka sjajna riblja jela. Recimo, Anjinu juhu koja je bila prvo jelo kojem sam dala desetku, a uživala sam kušajući i štrudle, pite i bureke jer obožavam vučeno tijesto - kazala je Željka.

Tomislav Špiček ljubitelj je tradicionalnih zagorskih jela, poput omiljenoga pohanog piceka s prilogom pirea od krumpira i zelenom salatom koje bi, prema njegovu mišljenju, “zbrljali” mnogi natjecatelji...

- I tu se može pogriješiti iako je jelo vrlo jednostavno pa valja biti koncentriran - kaže nam Špiček. Šibenčanka Duška Zaninović muku je mučila s biftekom Wellington. - Nitko nije znao da se biftek mora prvo zapeći kako bi se zatvorile sve pore i sok ne bi izlazio. Kako smo ga radili u lisnatom tijestu, meso sam slučajno zarezala, tako da je kroz njega išla para pa se tijesto nije natopilo - prisjeća se.

Omiljeno jelo joj je pašticada, ali i janjetina na sve moguće načine. Iako je “na ti” s mediteranskom kuhinjom, u dalmatinskom tjednu naučila je jedan trik zlata vrijedan - pripremiti gustu juhu od ribljih kostiju koja je odličan dodatak rižotima.

Martini Maček iz Plavića u Zagorju nedjeljni ručak ne može proći bez juhe, a velika je miljenica slanih grickalica i deserta, uz juhe i variva.

- Pravo je iznenađenje ako ih napunite sirom, slaninom i suhim voćem, mješavinom začina ili pospete s malo kima, sezama ili nekoliko zrna soli - otkriva Martina koja, kad nije opuštena, radije ne kuha.

Pokušajte s Tomislavom zajedno napraviti kolač s Nutellom:

VIDEO

Kolač s Nutellom

Sastojci:

4 jaja, 250 g Nutelle, 60 g tostiranih lješnjaka i badema, šećer u prahu

Priprema:

Bademe blanširajte u vrućoj vodi pa ih nakon deset minuta ogulite. Kad se osuše, tostirajte ih na tavi bez ulja s lješnjacima te krupnije nasjeckate. Jaja u posudi miksajte pet minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte im Nutellu omekšanu u mikrovalnoj, pećnici ili na sobnoj temperaturi pa miksajte još malo. Zatim dodajte nasjeckane bademe i lješnjake pa stavite u lim i pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. Pospite šećerom u prahu.

Privatna arhiva

Brzi wok za svaki dan

Sastojci:

300 g pilećih prsa, manji poriluk, mrkva, crvena rog paprika, 2 dl sojina umaka, žlica Ketjap manisa, začini (đumbir, češnjak, kim, sjemenke gorušice, čili papričica)

Priprema:

Meso i povrće narežite na tanke trake (iskoristite povrće prema želji, po mogućnosti sezonsko). Trake mesa začinite Ketjap manisom. Sojin umak pomiješajte s mješavinom začina prema ukusu i time začinite povrće neposredno prije pečenja. Wok ili dublju neprijanjajuću tavu jako dobro zagrijte (dok se ulje ne počne dimiti) pa prvo brzinski popržite piletinu i izvadite iz woka. Nastavite brzinski pržiti povrće u nekoliko navrata (wok ne smije biti pretrpan jer se svaka traka povrća mora pržiti na njegovoj površini). Gotovo meso i povrće poslužite vruće uz malo riže prema želji.

Thinkstock

Špičekov ječmoto

Sastojci:

200 g maslaca, 2 dl kiselog vrhnja (crvenog), vezica peršina, 350 g ječma, 400 g vrganja, 300 g poriluka, temeljac od povrća, sol, papar

Priprema:

Propirjajte na maslacu opran i na kolutove narezan poriluk te pirjajte dok ne omekša. Dodajte na ploške narezane svježe vrganje te namočeni i oprani ječam. Podlijevajte temeljcem od povrća i kuhajte dok ječam ne bude mekan (oko 35 minuta otkad voda provri). Završite jelo umiješajući kiselo vrhnje pa pospite svježe nasjeckanim peršinom.

Privatna arhiva

Željkin teleći rep u šugu

Sastojci:

Jedan veliki ili dva manja juneća repa, 0,5 l crnog vina, žlica masti, šalica oštrog brašna, 2 glavice luka, 4 veće mrkve, 5-6 suhih šljiva, sol, papar, nekoliko fileta slanih inćuna, svježi peršin

Priprema:

Rep izrežite na tri-četiri cm debele odreske. Nasolite i ostavite da odstoje. Uvaljajte svaki komad u oštro brašno pa zapecite na masti da se meso zatvori i potamni sa svih strana. Prebacite u vatrostalnu posudu ili posudu od kovanog željeza s poklopcem. Na istoj masti pirjajte luk, dodajte inćune, a kad se rastope, i usitnjenu mrkvu. Podlijte vinom i pustite da se lagano reducira. Umakom s povrćem prelijte rep, dodajte usitnjene suhe šljive i vode koliko treba da meso bude pokriveno. Poklopite pa prebacite u zagrijanu pećnicu. Na niskoj temperaturi (oko 150°C) poklopljeno pecite bar tri sata, dok se meso ne počne odvajati od kosti, a umak postane gust i ljepljiv.

Duško Jaramaz/Pixell

Janjeća kapama s pireom od mrkve

Sastojci:

Pola kg janjetine (mali but), 2 crvena luka, 3 režnja češnjaka, 70 dag špinata, kiselo vrhnje, pola kg mrkve, 10 dag maslaca

Priprema:

Meso izrežite u tri veća komada i ispržite na tavi do zlatno- žute. Potom narežite luk i kratko ga pirjajte pa dodajte meso. Podlijevajte janjeći but temeljcem ako ste ga skuhali ili vodom. Dodajte očišćeni češnjak, sol i papar te crvenu papriku pa poklopljeno pirjajte dok meso ne omekša stalno podlijevajući. Operite špinat te pospite njime meso i ostavite pet minuta da se opari. Umiješajte kiselo vrhnje i žlicu brašna pa ukuhajte u umak dok se ne zgusne. Pire od mrkve pripremite tako da mrkvu narezanu na listiće skuhate u malo vode (tek toliko da je prekrije). Voda neka ispari, a kad mrkva omekša, dodajte joj maslac i zgnječite štapnim mikserom u pire. Posolite.

Privatna arhiva

Slanci

Sastojci:

300 g glatkog brašna, 1/3 kockice kvasca, mlaka voda, žličica soli, 2 žlice ulja, jaje, pola žličice šećera, dl mlijeka; nadjev (sir, šunka), origano, kim, sezam

Priprema:

Razmutite kvasac sa šećerom i žlicom brašna u mlakome mlijeku te ostavite na toplom 20 minuta. Potom umiješajte ostatak brašna, posolite, dodajte 150 ml vode, ulje i umijesite tijesto. Ako vam se tijesto lijepi, dodajte brašna i lagano ga premijesite. Podijelite smjesu na tri loptice. Svaku razvaljajte u krug na debljinu od 0,5 cm. Razrežite na pola, zatim na četvrtine pa osmine. Želite li nadjenuti kiflice, stavite nadjev na širi dio trokuta. Posložite na papir za pečenje. Razmutite jaje, kistom premažite svaku kiflicu, posolite je i pospite sezamom/kimom/origanom. Stavite u dobro ugrijanu pećnicu na 200°C i pecite 25 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja