• Članak
  • Komentari 7
  • Share 1
  • Tweet4

Piletina i riža: Slasna i jednostavna vikend jela

Piletina marinirana ružmarinom, senfom ili đumbirom bit će sočnija i ukusnija. Posebnu aromu piletini u crvenom umaku dat će bijelo vino

Petak, 14. 9. 2007. u 07:00    Piše: M. Grbić, J. Branilović
Piletina je lako probavljivo meso, s malo masnoća i bogato bjelančevinama, te se može kuhati, peći, pohati ili iskoristiti za pripremu juha, salata, umaka, rižota i drugih ukusnih jela. Jednostavni i brzi pileći rižoto možete pripremiti tako da na ulju prvo popržite luk i dodate rižu okruglog zrna. Kratko propecite i dodajte komadiće piletine sa sokom u kojem ste ih prethodno pirjali. Promiješajte i kuhajte uz dolijevanje pilećeg temeljca. Pred kraj dodajte sol, začine, malo bijelog vina i naribani parmezan. Kako je pileće meso neutralnog okusa, dobro ga je prije pripreme marinirati. Za to vam mogu poslužiti maslinovo ulje te začini poput ružmarina, đumbira, kadulje, majčine dušice, češnjaka i peršina, dok će curry i šafran, osim okusa, promijeniti i boju mesa. Svježu piletinu ne držite dulje od dva dana u hladnjaku, a kuhanu najdulje tri dana. Piletinu je najbolje odmrzavati u hladnjaku, a ne na sobnoj temperaturi jer se mogu razviti bakterije.
PILAV S POVRĆEM
Sastojci: kg piletine, 500 g riže, mrkva, celer, 2 luka, ulje, sol, papar, lovorov list, začini
Isjecite meso na komade i kuhajte u vodi s povrčem i lovorom. Popržite rižu na ulju i luku dok ne pobijeli. Zalijte je juhom od piletine. Dodajte meso, narezanu mrkvu iz juhe te zapecite u pećnici 30 min.
RIŽOTO NA MORNARSKI 
Sastojci: pile, 35 dag riže,
3/4 litre kokošje juhe, 15 dag gljiva, 2 mrkve, 8 dag šunke
Ispecite pile. Popržite rižu na ulju i luku, zalijte juhom i skuhajte. Gljive popržite na maslacu i dodajte u rižu. Dodajte pečenu piletinu, skuhanu mrkvu i šunku. Promiješajte i pospite peršinom.
riža svih oblika Bijelu rižu iskoristite za punjenje povrća i pripremu rižota, a uz aromatične umake prijat će integralna riža.

RIŽA UZ PILE PEČENO S ČEŠNJAKOM I ZAČINIMA
Pile oko 1 kg, grančica ružmarina, 4 grančice majčine dušice, kadulje i peršina, 2 češnja češnjaka, vezica celera, sol, papar, 3 čaše riže
U maslinovo ulje stavite sol i papar te time dobro premažite pile izvana i iznutra. Ružmarin i po dvije grančice začina stavite u pile. Na ulju prepržite češnjak, listić začina i time zalijte pile. Pokrijte ga aluminijskom folijom. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva C i podlijevajte uljem u kojem se pile peče. Umiješajte napola kuhanu rižu s graškom.

UKUSNA I BRZA PILETINA S POVRĆEM NA KINESKI NAČIN
1/2 pilećih prsa, luk, zelena, crvena i žuta paprika, mrkva, 1/2 konzerve bambusa, karfiol, curry, soja umak, očišćeni bademi, kikirikiOdvojite cvjetove karfiola i prokuhajte s narezanom mrkvom. Pileća prsa narežite na trakice i kratko popržite. Kad meso pobijeli, izvadite ga i pospite curryjem. U tavicu gdje se pržilo meso stavite povrće i narezani luk. Posolite i prelijte sojinim umakom. Dodajte narezanih kikirikija, badema i vratite piletinu. Kad je jelo pri kraju, dodajte bambus iz konzerve. Prema želji možete dodati i malu žličicu maslaca od kikirikija. Skuhajte rižu i dodajte u nju kukuruza. Poslužite uz umak od piletine i povrća.

PILEĆA PRSA S RIŽOM NA KUBANSKI NAČIN
4 pileća prsa, luk, 3 češnja češnjaka, 2 dcl soka od rajčice, 1/2 dcl bijelog vina, 4 šalice juhe, šalica piva, 3 šalice riže, začini
Začinite pileća prsa sa soli i paprom. Na maslinovo ulje stavite prsa, češnjak i luk. Pržite dok prsa ne dobiju smeđu boju. Dodajte sok od rajčica i vino. Smanjite temperaturu i pustite da se pirja. Nakon 5 minuta zalijte pilećom juhom i pivom te začinite kuminom, origanom i paprom. Pustite da se pirja.

Tagovi: piletina, riža

Izdvojeni komentari 7 komentara Pogledaj sve komentare
14.09.2007., 21:04

lucarelli: ne može utorkom, šta ne znaš čitati? Samo subotom i nedjeljom. I to zato što se pile opusti za vikend, pa nije više tako žilavo...

15.09.2007., 13:44

StipeDS: A što ako se opusti previše?

16.09.2007., 17:44

Toma: Hvala lucarreli, baš sam blesav. Koliko treba divljem zecu da ne bude žilav. Godišnji?

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
24shop