Pravilo za savršenu juhu je uvijek isto - najvažnije je kad juha zakipi, da se s površine pokupi pjena koja je isplivala na površinu te da se kuha na laganoj vatri
Preslasna juha s čvarcima ili čipsom od pancete, pršuta...
Za finu okrepljujuću juhu, bilo onu kremastu ili bistru, kombinirajte povrće koje najviše volite. Bistru juhu pripravite od klasičnog povrća za juhu i govedine i piletine, ali i ribe ili rakova. No pravilo je uvijek isto - najvažnije je kad juha zakipi, da se s površine pokupi pjena koja je isplivala na površinu te da se kuha na laganoj vatri.
Povrće se kuha kraće da se ne izgube nutritivne vrijednosti i boja.
Duljim iskuhavanjem, objašnjava nam šef i vlasnik restorana Agava Belizar Miloš, dobiva se koncentriranija, zapravo kvalitetnija juha. Kod guste ili krem juhe sve je obrnuto. Povrće se kuha kraće da se ne izgube nutritivne vrijednosti i boja. Za ukusniju krem juhu povrće je uvijek bolje kuhati u povrtnom ili laganom pilećem temeljcu nego u vodi. Krem juhu možete napraviti i kao dvobojnu na tanjuru.
- Ako pravite dvokomponentne juhe, uvijek birajte suprotstavljene okuse i arome koje će se, kad se spoje, napraviti uravnoteženu cjelinu. Držite se osnovnih pravila sljubljivanja okusa - slatko-kiselo ili lagano-pikantno. Naravno, birajte i namirnice koje se slažu, ali nemojte se bojati ni eksperimentirati. Probajte kombinacije: buča-kesten, špinat-skuta ili ricotta, krumpir-rikula, kopriva-buča/krumpir/mrkva - govori Miloš.
S koprom, peršinom, mažuranom, bosiljkom, kaduljom ili ružmarinom u juhi nikako ne možete pogriješiti.
Prilikom začinavanja, lagane namirnice začinite laganim mirodijama i obrnuto. Primjerice, ružmarin, timijan i kadulja su snažni, ali u pravoj mjeri aromatični i ugodni pa je izuzetno važno da s mirodijama ne pretjerujete. No s koprom, peršinom, mažuranom, bosiljkom, kaduljom ili ružmarinom ne možete pogriješiti. Maštovite dodatke juhi možete napraviti i sami.
- Od domaće svježe tjestenine, juhu možete posipati i čipsom od pancete, pršuta ili kobasice, pa i dehidriranim povrćem, poput luka, češnjaka, rajčice ili paprike, koje termički obradite u pećnici na niskoj temperaturi, između 50-70°C. Odličan dodatak su i aromatizirani krutoni sa začinskim biljem, češnjakom i uljem od tartufa - govori Miloš. Za finalno ukrašavanje potrebna vam je samo posuda s malim otvorom i mirna ruka kako bi ulje ili vrhnje na juhi iscrtali u jednom potezu.
Dvobojna juha s čvarcima
Sastojci: 1 kg kopriva, 0,5 kg mrkve, 2 ljutike, 1 l pilećeg temeljca, 10 dag maslaca, sol, papar, maslinovo ulje, čvarci od crne slavonske svinje, čvarci, žličica škroba od riže
Priprema: Listove koprive operite i blanširajte te procijedite. Utisnite ljutiku i pirjajte je na maslacu. Dodajte prstohvat šećera. Kad se karamelizira, dodajte koprivu i podlijte temeljcem. Izblendajte. Vratite je u lonac i dodajte rižin škrob. Začinite solju i paprom. Mrkvu skuhajte u pilećem temeljcu pa je stavite u blender. Dodajte maslac i postupno dodajte temeljac do željene gustoće. Servirajte kao na slici i dodajte čvarke u juhu od mrkve.
Krem juha od krumpira
Sastojci: 350 g krumpira, l vode, 2 dl vrhnja, 1/2 dl mlijeka, 3 žlice naribanog sira, 50 g maslaca, žumanjak, sol, papar, 60 g dimljene slanine, bosiljak; karamelizirani luk: 30 g maslaca, sol, papar, 2 crvena luka, 2 žlice vinskog octa, žličica mediteranskog začina, mesni temeljac
Priprema: Prepržite luk s octom i kuhajte dok ne ispari. Smanjite vatru, dodajte maslac i zalijte s malo temeljca. Pirjajte dok se ne zgusne pa ga začinite. Krumpire kuhajte dok ne omekšaju. Ocijedite vodu i stavite je sa strane, a krumpir propasirajte i vratite u lonac. Dodajte maslac umućen sa žumanjkom, nalijte vrhnje pomiješano s mlijekom i vodu u kojoj se krumpir kuhao. Ostavite juhu na vatri da se dobro zagrije i dodajte bosiljak. Poslužite s prženom slaninom i karameliziranim lukom.
Pileća juha s povrćem
Sastojci: 1 i 1⁄2 l vode, 2 stapke celera, manji poriluk, luk, češanj češnjaka, 4 mrkve, papar u zrnu, 1⁄2 cvjetače, 1⁄2 pileta, žlica peršina
Priprema: Povrće narežite na ploške. Stavite sve osim cvjetače u hladnu vodu s mesom, preprženim lukom, češnjakom i zrnima papra. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhaje na laganoj vatri oko sat vremena. Zadnjih 20 minuta začinite solju i dodaje cvjetiće cvjetače. Ocijedite juhu, narežite i ubacite manje komade mesa, sjeckano kuhano povrće i cvjetaču.