Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Restoran "Kiša" spaja obitelj, rusku tradiciju i kreativnost

Restoran "Kiša" spaja obitelj, rusku tradiciju i kreativnost
3

Ruskinja iz Azerbajdžana Natalia Reinova (40) više od 20 godina živi u Zagrebu. Prije šest mjeseci otvorila je restoran koji nudi najbolje od “kućnog” jelovnika

VIDEO

Osjećam se kao građanka svijeta, moj mozak niti u Rusiji niti u Hrvatskoj nije ograničen bilo čime, objašnjava Natalia Reinova (40), vlasnica restorana Kiša, koji je prije pola godine otvoren u zagrebačkoj Vlaškoj ulici. Iskustva mnogobrojnih, uglavnom moskovskih restorana prenijela je u vlastiti gastronomski koncept, dodala mu domaću recepturu, zdrave te svježe namirnice i, što je najvažnije, iskreno nasmijana lica. Odrasla u Azerbajdžanu, prije dolaska u Hrvatsku godinu dana živjela je i u Moskvi.

- Mama se ‘80-ih udala u Zagrebu tako da je bilo pitanje vremena hoću li otići kao dijete ili ću doći kao odrasla - prisjeća se. Selidba je pričekala završetak srednje škole i ratnu 1991. 

- Toga sam bila prilično nesvjesna. Upisala sam fakultet te diplomirala povijest umjetnosti i rusistiku - priča Natalia. No nije joj bilo lako priviknuti se na život u Zagrebu.

- Prve dvije godine bila sam prilično usamljena - govori. Iako je i dalje vezana uz Moskvu, gdje ima stan i rodbinu, ruska prijestolnica nikad joj nije “sjela” kao trajno mjesto za život.

- U Zagrebu je život lagodniji, bolji i sigurniji, klima je blaža, a i draže mi je da moja Antonia (6) odrasta ovdje - uspoređuje dva grada Natalia pa dodaje:

- Što se tiče kulturnih i svih drugih društvenih sadržaja, Moskva je apsolutni vrh. To mi je nedostajalo i zato sam odlučila otvoriti restoran. Ime je došlo od anagrama njezina prezimena Reinova prevedenog na hrvatski, a znakovita je i simbolika - kiša koja hrani zemlju, otuda Kiša jer hrani ljude. Od ideje Natalia je uz sebe imala majku Ljudmilu, glavnu šeficu koja poučava svakoga novog kuhara - obuku je već prošao jedan Domagoj, a sada je na naukovanju i drugi. U restoranu pomaže Helena, a pri uređenju je pomagao i Ivo, koji je na kraju i ostao.

- S Anetom Mudronjom Pletenac, arhitekticom koja je uređivala Kišu, s vremenom sam postala jako bliska. Ina me je upoznala s budućim suprugom, a bit će i kuma na vjenčanju - s osmijehom govori. Pogađate, Natalijin odabranik je prije spomenuti Ivo. Ivo Kuzmanić koji ne skriva oduševljenje novonastalom obiteljsko-gastronomskom pustolovinom. 

- Natalia ima nevjerojatnu intuiciju. Živi svoj san jer restoran je nešto što je oduvijek željela - komplementira partnerici redatelj HRT-a. 

Priznaje da se sve više zadržava u Kiši, kako zbog kreativne energije koja u njoj vlada, tako i zbog hrane za koju kaže da stvara ovisnost. 

A na jelovniku bazu čine kavkaska jela.

- Tako se kuhalo kod nas doma. Baka je vrsna kuharica i mama također. U našoj kući se uvijek fino jelo - objašnjava Natalia te se prisjeća i perioda kada su ih redovito posjećivali glumci i redatelji, boemi, sve redom prijatelji njezina oca za koje se onda gotovo svaki dan “nakuhavalo”. Za razliku od bake koja je uvijek pripremala tradicionalna jela, majka Ljudmila itekako je sklona eksperimentiranju.

- Jedno vrijeme smo bile na makrobiotičkoj prehrani, onda smo se ‘nakačile’ na japansku kuhinju. Jednostavno, kada netko ima ‘touch’, onda ima ‘touch’ za sve - kaže. Najveću pomamu kod gladnih sugrađana izazvali su kutabi - lepinje s mesom ili povrćem - očekivano jer gdje god su se ikad pripremale, kod gostiju bi izazvale istu reakciju - rekla nam je. 

Ono što najviše razlikuje kavkasku od hrvatske kuhinje je puno začinskog bilja - kopra, korijandra, metvice koji se u njezinu rodnom Bakuu poslužuju samostalno prije obroka, uz čašicu votke. A zatim počinje prava gozba - jede se sporije i u puno većim količinama.

- Sve što poslužujemo, iza toga i stojimo. Jela sami osmišljavamo, isprobavamo i, tek kada su svi sretni, stavimo ih u ponudu. Tako će se uskoro na jelovniku naći i fish&chips, no u posebnom paniranju mame Ljudmile. A što se tiče budućih projekata, nema čvrstih planova.

- Ono što sam zamišljala da bi bilo lijepo, došlo je samo... - zaključuje Natalia. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'