Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Sangria - voćno vino idealno za ljetni party i buđenje strasti

Sangria - voćno vino idealno za ljetni party i buđenje strasti
3

Crna ili bijela sangria u Španjolskoj i Portugalu poslužuje se dobro ohlađena u velikim vrčevima s obiljem sezonskog voća. Od davnina se koristi kao afrodizijak

VIDEO

Vino, narezano voće, limunov sok, liker i šećer glavni su sastojci omiljenoga latino-koktela. Sangria je voćno vino podrijetlom iz Španjolske i Portugala, a ime je dobila od španjolske riječi “sangre”, što znači “krv”, zbog crvene boje koja simbolizira strast, zdravlje i vitalnost. Mješavina vina i voća od davnina se koristila kao afrodizijak za buđenje libida. Osim uobičajenoga crnog vina može se koristiti i bijelo. 

- Potrebna je litra vina, na primjer crnog, cabernet sauvignona ili merlota. Na to se dodaje čaša stopostotnoga voćnog soka prema želji, limunova ili narančina, te kriške naranče i jabuke - objašnjava Marčela Kolman (35), vlasnica španjolskog tapas bara Mio Corazon u kojem služi sangriju na četiri načina. 

Vrste koktela ovise o predjelu uz koja se pripremaju i raznolikom voću koje se koristi. U mediteranskim krajevima recept najčešće sadrži kivi i mango. U središnjoj Europi se koriste maline i kupine, a na sjeveru kandirano voće. Najčešći dodatak ipak su naranča, jabuka i limunov sok. U sangriju možete staviti i smokve, marelice, trešnje, lubenicu, narezane jagode, breskve, kriške kivija, šaku borovnica i malina. Okus će obogatiti i čašica džina, ruma, votke ili limetina soka.  

- Prema želji, sangriji možete dodati ruma ili brendija, a želite li da se piće zapjeni, dodajte čašu mineralne vode. 

Pustite je da se hladi preko noći kako bi se sastojci proželi, a ako je odmah poslužujete, uzmite rashlađeno vino te poslužite sangriju uz dodatak leda. Imajte na umu da u hladnjaku može stajati do tri dana - savjetuje Marčela Kolman.  

Vodoo sangria sa sladoledom 

U zagrebačkom tapas baru Mio Corazon kod Marčele Kolman poslužuje se i voodoo sangria sa sladoledom te ukrašena voćnim preljevom. Kako bi bile što efektnije, poslužuju sangrije u malim staklenkama sa slamkom.

Lijepa i superukusna 

Poslužite sangriju dobro ohlađenu te ukrasite listićima metvice i ploškama agruma.

Bijela sangria

Sastojci: 3 jabuke, 1/4 dinje, 5 naranči, 3 limuna, l bijelog vina, 30 dag šećera

Priprema: Narežite jabuke (neoguljene) i dinju na kockice, limun i naranču iscijedite, dodajte bijelo vino te uspite šećera. Promiješajte i stavite neka se hladi u hladnjaku najmanje tri sata. Poslužite hladno.

Sangria od šumskog voća 

Sastojci: 30 dag kupina, 30 dag malina, 30 dag ribizla, korijen đumbira, l crnog vina, 30 dag šećera, 3 limuna

Priprema: Kupine, maline i ribizle očistite te prelijte litrom vina i pospite šećerom. Iscijedite limun pa dodajte u mješavinu. Ogulite đumbir, naribajte ga pa umiješajte i ohladite.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith