Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Slasna, zdrava i jeftina gozba: Obiteljski ručak za 50 kuna

Slasna, zdrava i jeftina gozba: Obiteljski ručak za 50 kuna
12

Gozba za malo novca: Da zdravo i fino ne mora biti skupo, dokazalo nam je pet hrvatskih kuhara koji su skuhali po dva jelovnika za četveročlanu obitelj

VIDEO

U siječanjskim danima, bilo zbog oskudica nakon blagdanskog obilja ili želje da se odmori od prejedanja, i za malo novca može se spremiti ukusan i zdrav ručak. Četveročlana obitelj za 50-ak kuna, kažu domaći kuhari i ugostitelji, uz malo mašte može imati itekako pristojan obrok, bilo to razne pite, riblje delicije od koćarskih ulova, povrtne i mesne juhe, pileći specijaliteti, variva, rižoti ili tjestenine. U konobi Fife na splitskoj Matejuški preporučuju jeftinu i zdravu riblju juhu od saruna koji se na ribarnici u siječnju može kupiti za 15-ak kuna po kilogramu. Kažu da nećete pogriješiti odlučite li za glavno jelo kupiti trljice i moliće koji se nude za 25 kuna.

- Za dobru juhu dovoljan je kilogram saruna, veći luk, malo češnjaka i peršina. Za glavno jelo možete ‘guštati’ u prženim trljama i molićima te salatom za prilog - kaže Dragan Sekulić, vlasnik konobe Fife u koju zalaze ljubitelji domaćih marendi. 

- Treba se malo i potruditi kako bi se našli dobri i povoljni sastojci. Dobre domaćicejj znaju gdje i kad što kupovati. Na primjer, manje se isplati ići na tržnicu rano ujutro, bolje je nakon 11 sati kad trgovci počnu spuštati cijene. Nećete pogriješiti ni ako u to vrijeme odete i na ribarnicu, tada možete naći i koji komad dobre ribe znatno jeftinije nego koji sat prije - dodao je Sekulić. Zdravko Perić, chef kuhinje splitskog hotela Le Méridien Lav, koji je diplomirao “umijeće kuhanja” na jednoj od vodećih svjetskih kulinarskih akademija Le Cordon Bleu u Parizu, preporuča lakšu i nutricionistički uravnoteženu mediteransku prehranu. 

Mnogi imaju pogrešnu percepciju da je zdrava hrana skupa, no i za malo novca se može dobro jesti, napominje chef Zdravko Perić.

U poznatoj splitskoj buregdžinici Pita-jelo na klasičan bosanski način pite radi Miroslav Ivačić Litre. Od zore razvlači domaće kore za pite od sira, kupusa i krumpira, a radi i pravi namotani domaći mesni burek. Kaže kako pladanj pite od sira, od koje će se dobro najesti četveročlana obitelj, može napraviti za manje od 50 kuna. 

- Uzmite 70 dag mladog sira s 20 posto masnoće, pet jaja i vrhnje. Ako ne želite raditi kore za pitu sami, možete ih kupiti gotove za 15 kuna i samo trebate odvojiti vrijeme da se smota pita pa je stavite u pećnicu - objasnio je Litre.

Željka Stošić iz zagrebačkog kluba Papica napominje kako se za 50 kuna mogu pripremiti čak i jela od tri slijeda (juha, glavno jelo i desert).

- Važno je pratiti cijene i akcije, ali i ne bacati hranu jer se od ostataka mogu napraviti savršena jela. Primjerice, brucshette napravite od jučerašnjega kruha s dodatkom ‘ostataka’ (sireva i povrća). Razno povrće možete usitniti s ostacima mesa, začiniti i evo prefine salate. Bezbroj je takvih jela - kaže Željka. Svakako preporuča upotrebu sezonskih namirnica jer su, osim što su svježije i zdravije, u pravilu uvijek jeftinije. 

- Kad moram nahraniti gomilu gostiju, ponekad skuham tjesteninu s nekoliko umaka, ponekad varivo i poslužim domaću paštetu uz svježe ili ukiseljeno povrće - zaključuje Željka.

Tino Jurić/Pixsell

Dva menija Zdravka Perića, chefa kuhinje  hotela Le Méridien Lav 

Pašta s mesom i zelena salata 

Sastojci: 400 g svinjetine bez kosti (17 kn), 400 g pelata (5 kn), 4 šampinjona (4 kn), 8 maslina (3 kn), glavica luka (1 kn), 400 g tjestenine (7 kn), glavica zelene salate (6 kn), ulje, ocat, kora limuna i začinsko bilje prema želji (3 kn)

Priprema: Narežite svinjetinu na 12 komada i prepržite na malo ulja. Izvadite meso pa u tavu ubacite sjeckani luk i pecite ga dok ne požuti. Dodajte tanko narezane gljive i lagano ih pržite. Umiješajte masline i nastavite kratko kuhati. Dodajte usitnjene pelate, zatim svinjetinu te kratko propirjajte. Prelijte preko kuhane tjestenine. Poslužite sa salatom koju začinite uljem, octom, začinskim biljem i limunovom korom.

Tino Jurić/Pixsell

Juha i kus-kus s ražnjićima

Sastojci: Polovica pileta (15 kn), Paprika (5 kn), Tikvica (3 kn), Patlidžan (4 kn), 400 g kus-kusa (12 kn), 2 Mrkve (1 kn), luk (1 kn), vezica peršina (1 kn), ulje, začini

Priprema: Odvojite bijelo meso te otkoštite batak i zabatak. Od ostatka i kostiju s mrkvom, lukom i peršinom skuhajte juhu. Pileće bijelo meso, batak i zabatak izrežite na komade veličine oko dva centimetra, isto kao i papriku, patlidžan te tikvicu. Naizmjenično nabodite meso i povrće na štapiće za ražnjiće pa popržite na tavi s viškom povrća. Kus-kus i ostatak preprženog povrća prelijte juhom i ostavite deset minuta da omekša. Poslužite juhu s komadićima povrća i piletine te ukrasite peršinom. 

Tino Jurić/Pixsell

Višak povrća ubacite u juhu  

Višak povrća koje ostane od ražnjića ispecite i poslužite u juhi ili ga pomiješajte s kus-kusom. Ražnjiće prelijte maslinovim uljem.   

Tomislav Miletić/Pixsell

Jela Berislava Lackovića iz restorana Bon appetit

Zapečena vratina s cvjetačom u vrhnju

Sastojci: 800 g svinjske vratine (22 kn), kg cvjetače (8 kn), 500 ml vrhnja za kuhanje (13 kn), dl ulja, (1 kn), sol i papar prema želji

Priprema: Cvjetaču (možete iskoristiti i listove) narežite na cvjetove i skuhajte u slanoj vodi te procijedite. Vratinu začinite solju i paprom, nauljite i pecite u pećnici na 165°C oko sat vremena. U posudu za pečenje dodajte kuhanu cvjetaču, prelijte vrhnjem i pecite još 30 minuta na 160°C.

Tomislav MIletić/Pixsell

Mirisni pileći file s limunom i popečcima od krumpira te pečenom ciklom

Sastojci: 600 g pilećeg filea (25 kn), 600 g krumpira (2,5 kn), 500 g cikle (2 kn), limun (2,5 kn), dl ulja (1 kn), 2 jaja (2 kn), sol, papar

Priprema: Pileći file začinite solju i paprom, zarežite ga te umetnite plošku limuna. U tavi na malo maslinova ulja zapecite pileći file najprije na strani limuna da se zapeče. Tako zapečeni limun, kojem je sada sezona, promijenit će i osvježiti okus mesa.

Očistite ciklu i skuhajte u vodi. Kada je gotovo kuhana, ogulite je i narežite pa popržite na nauljenoj tavi. Krumpir ogulite i naribajte, začinite solju i paprom pa dodajte jaje. Rukama dobro izmiješajte smjesu da se izvuče škrob iz krumpira te pecite na tavi uz dodatak malo ulja. Popečke ne morate ispeći do kraja nego samo zapeći u tavi te složiti u lim za pečenje, dodati pečenu piletinu i pečenu ciklu te dovršiti u pećnici još 20 minuta na 150°C.

Ječam uz morske plodove, slanutak sa suhim mesom  

Umjesto krumpira, tjestenine ili riže možete odabrati zanimljivije priloge poput slanutka koji kombinirajte sa suhim mesom ili ječmenu kašu koja se odlično slaže s lignjama, savjetuje kuhar Berislav Lacković.

Pixsell

Dva jela po receptu Deagana Sekulića

Dolce garbo i pura uz salatu od ribanoga kupusa - konoba Fife

Sastojci: 2 kom. janjećih jetrica (30 kn), 2 glavice luka (2 kn), 1/2 dl ulja (0,40 kn), čep kvasine (može i crno vino), pola žlice šećera, sol, papar, (0,50 kn), pura (palenta) (6 kn), 1/2 kg kupusa (1,5 kn)

Priprema: Na ulju propirjajte sjeckani luk dok ne uvene pa dodajte usitnjeni peršin i češnjak. Dodajte jetrica i malo podlijte vodom. Pirjajte pola sata, a otprilike na pola kuhanja dodajte čep vinskog octa kako bi jelo dobilo na kiselosti. Poslužite s kuhanom palentom i salatom od kupusa. 

Pixsell

Pileći tingul

Sastojci: 1,5 kg Piletine (30 kn), 500 g tjestenine (6 kn), 2 glavice luka (2 kn), 3-4 režnja češnjaka (1 kn), pola vezice peršina (1 kn), limenka pelata (5 kn), žlica ulja (0,10 kn)

Priprema:  Na ulju propirjajte luk pa dodajte češnjak i peršin. Dodajte narezano pile i podlijte s malo vode da se ne lijepi za tavu. Pirjajte dok ne omekša te posolite i poparite prema želji. Poslužite uz kuhanu tjesteninu.

Jeftinija riba, odličan ručak 

Dok za klasični brudet od mješovite ribe i rakova trebate 100-tinjak kuna, za tri puta manji iznos možete napraviti ribarski brudet od srdela. Umjesto janjećih jetrica možete pripremiti i juneće ili svinjske.  

Pixsell

U 50 kuna ‘ulazi i desert’, kaže Željka Stošić

Teleća jetrica s karameliziranim lukom i palentom

Sastojci: 60 dag telećih jetrica (18 kn), 400 g luka (1,6 kn), ulje, začini (5 kn), 20 dag instant-palente (6 kn), 2,5 dag maslaca (1,4 kn), 25 dag zelene salate (4 kn), ulje, ocat, sol (2 kn)

Priprema: Jetrica narežite na tanke trake, a luk na kriške debljine tri milimetra. Stavite ga karamelizirati na vruće ulje te pržite dok ne posmeđi. Stavite žlicu šećera i sol. Kad se karamelizira, dodajte malo maslaca. Jetrica pržite na vrućem ulju, dodajte karamelizirani luk, malo slatke i ljute crvene paprike, začinite solju pa podlijte s malo crvenog vina ili vode. Gotovo je kad proključa. Palentu skuhajte po uputi. Dok je vruća, dodajte joj maslac. Zelenu salatu očistite i začinite. 

Pixsell

Rolada s pekmezom

Sastojci: 3 jaja (3,6 kn), 15 dag brašna (0,7 kn), 15 dag šećera (0,8 kn), prašak za pecivo (0,8 kn), 20 dag marmelade (3 kn)

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Istucite snijeg od bjelanjka uz postupno dodavanje šećera. Žumanjke umutite pa dodajte brašno s praškom za pecivo. Istresite smjesu na veći lim pokriven papirom za pečenje. Pecite oko deset minuta na 180°C. Pečeni biskvit zarolajte u krpu i pustite da se ohladi. Ohlađeni biskvit namažite pekmezom. Ponovno zarolajte i pospite šećerom u prahu. 

Juha od povrća s ljevancima

Sastojci: grincajg (7 kn), jaje (1,2 kn), žlica brašna

Priprema: Sitno narezano ili naribano povrće propirajte i začinite. Podlijte s 1,5 l vode i kuhajte sat vremena na laganoj vatri. Istucite jaje, dodajte brašno i posolite. Lagano lijevajte u vruću juhu te pustite da zavrije. 

Pixsell

Pileći paprikaš i pire od poriluka

Priprema: Skuhajte oguljeni krumpir i poriluk. Kuhano povrće ocijedite, začinite solju i paprom pa dodajte žlicu vrhnja i zgnječite u pire. Za paprikaš narežite piletinu na manje komade. Luk sitno nasjeckajte. Na vrućem ulju popržite piletinu pa izvadite, a na istoj masnoći propirjajte luk. Dodajte žlicu crvene paprike. Vratite piletinu i podlijte vodom. Začinite prema ukusu i ostavite da polagano krčka. Prije posluživanja dodajte kiselo vrnje. Poslužite uz pire i salatu od naribanoga kupusa i mrkve. 

Sastojci: 700 g krumpira (1,5 kn), 250 g poriluka (2,5 kn), 750 g piletine (18 kn), 250 g luka (1 kn), 2 dl kiselog vrhnja (3 kn), 0,5 kg kupusa (2 kn), 0,25 kg mrkve (2 kn), ulje, začini (3 kn)

Jabuke u šlafroku

Sastojci: 500 g jabuka (2 kn), jaje (1,20 kn), 250 ml mlijeka (1,5 kn), brašno, ulje, šećer (3,00 kn)

Priprema: Jabuke ogulite i narežite na kriške. Pomiješajte jaje, mlijeko i brašno u smjesu gušću nego za palačinke. Jabuke umočite u smjesu i ispecite na ulju. Ocijedite na ubrusu. Pospite šećerom i cimetom.

Pixsell

Domaća kuhinja

Željka Stošić za prvi ručak predlaže teleća jetrica s palentom  te roladu s pekmezom za desert. Drugi dan možete pripremiti povrtnu juhu, pileći paprikaš s pireom te pohane jabuke za desert.  

Pixsell

Jeftina i brza jela iz lonca chefa Saše Polojca, vlasnika tvrtke Erudio 

Krem-juha od povrća  

Sastojci: Vrećica carske mješavine povrća (9,89 kn), kocka pileće juhe (1,67 kn), sol, papar, vegeta (2 kn)   

Priprema: U lonac hladne vode dodajte zamrznutu mješavinu povrća i stavite na umjerenu vatru da provrije. Dodajte kocku pileće ili povrtne juhe, sol, papar, vegetu u malim količinama te, prema potrebi, dodatno začinite. Kuhajte na umjerenoj vatri oko 15 minuta. Usitnite povrće štapnim mikserom i, ako želite, ukrasite vrhnjem za kuhanje.

Wok-piletina s rižom

Sastojci: 35 dag piletine (11,08 kn), 25 dag tikvica (5 kn), 25 dag mrkve (1,5 kn), 20 dag luka (0,80 kn), 20 dag paprike (4,80 kn), 15 dag šampinjona (4, 80 kn), riža (5,41 kn), sol, papar, sojin umak, đumbir u prahu, češnjak u prahu (2,75 kn)  

Priprema: Piletinu izrežite na kockice, začinite i ostavite desetak minuta da se marinira. Na vreloj masnoći prepržite piletinu pa dodajte luk narezan na kocke, mrkvu narezanu na kolutiće i papriku. Nakon dvije-tri minute dodajte tikvice i šampinjone te pustite da se pirja dvije-tri minute. Dodajte začine i sojin umak. Rižu skuhajte i začinite prema ukusu. Poslužite s prženim mesom i povrćem iz woka.

Piletina s porilukom i tjesteninom 

Sastojci: 30 dag pilećeg filea, 20 dag poriluka, pasirana rajčica (3,49), pileći temeljac ili kocka (1,67 kn), 500 g tjestenine (9,58 kn), sol, papar, vegeta, ulje, češnjak u prahu, po potrebi šećer (2 kn)

Priprema: Piletinu narežite na tanke rezance i lagano začinite. Prepržite je na vreloj masnoći i dodajte poriluk narezan na kolute ili rezance (prema želji). Nakon dvije-tri minute dodajte rajčicu i začine te podlijte s malo vode. Pustite da se pirja desetak minuta i dodatno začinite prema želji. U međuvremenu skuhajte tjesteninu i poslužite je s umakom. 

Praktične namirnice 

Imate li u hladnjaku zamrznuto povrće, malo luka i pasiranu rajčicu, lako možete pripremiti fina jela. Tjestenina carbonara, amatriciana ili brojna jela iz woka mogu poslužiti kao inspiracija za jeftini ručak. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'