Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Slasti podravske i međimurske kuhinje u varivu s ričetom

Slasti podravske i međimurske kuhinje u varivu s ričetom
2

Najmlađa natjecateljica Anka oduševila je strogi žiri, i to ričetom koji je posvetila majci, a sve što treba znati o varivu od ječma i graha, objasnio je Raul Lajtman

VIDEO

Pri pripremi ričeta - variva od ječma te graha, zaprška i krumpir za zgušnjavanje jela su suvišni jer se gustoća jela dobiva kuhanjem, savjetuje Raul Lajtman, posebni gost žirija RTL-ova showa “Tri, dva, jedan - kuhaj”.

U borbi za titulu najboljega kuhara amatera ostalo je 12 natjecatelja. Ovog tjedna morali su, između ostalog, pripremiti gusku i heljdu, trgance, ričet varivo, copanjek, vanjkuše i međimursku gibanicu. Najmlađa natjecateljica Anka oduševila je strogi žiri slasnim ričetom koji je posvetila majci i tako je proglašena najboljom. 

Osim stalnih članova žirija, Željke Klemenčić i Tomislava Špičeka, natjecatelje je ocjenjivao vrsni chef Raul Lajtman, rodom iz Međimurja. Zanat je pekao u Austriji i Njemačkoj, gdje je upoznavao globalne trendove gastronomije te se usavršio u pripremanju umaka u francuskom Lautremontu. Raul kuha od 14 godine, kada ga je baka Eva odgajala na “varijacijama za žlicu”. Pobornik je izvornih bazičnih okusa koji populariziraju sveto kuharsko pravilo “tri namirnice”, a znanje je pokušao prenijeti i na natjecatelje RTL-ova showa “Tri, dva, jedan - kuhaj”. Između ostalih zrnca kulinarskih mudrosti, naučio ih je da kao i grah, ječam treba namakati večer prije kuhanja. Ne treba zaboraviti i da grahoricama treba dulje da se skuhaju, zbog čega se sole naknadno, tek nakon prokuhavanja. 

- Tijekom kuhanja mora se paziti da se ječam ne prekuha, a ako se kuha odvojeno, treba ga na vrijeme dodati varivu jer u protivnom gubi poželjnu strukturu. Od začina je potrebno samo malo češnjaka, papara i slatke crvene paprike - objašnjava Raul Lajtman. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Varivo od ječma i graha

Sastojci: 200 g ječmene kaše, 150 g bijeloga graha, 400 g suhog mesa (bez kostiju), 1/2 glavice luka, 2 režnja češnjaka, lovorov list, 100 g mrkve, 150 g korabe, 100 g korijena celera, žlica sjeckanog peršina, 50 ml octa,  slatka paprika, sol i papar

Priprema: Priprema ovog jela u pojedinim krajevima Podravine može imati svoje specifičnosti, ali nekih pravila se ipak treba pridržavati. U velikoj posudi punoj vode 20-ak minuta kuhajte nasjeckani luk, lovorov list i suho meso. Naknadno dodajte očišćenu i na kockice narezanu mrkvu, korabu i celer, a zatim i ocijeđeni ječam i grah te začinite češnjakom, solju, paprom pa sve kuhajte dok grah ne omekša. Kada je varivo gotovo, iz njega izvadite kuhano meso, narežite ga na kockice koje odmah vratite u varivo, umiješajte sjeckani peršin, dodajte prema želji malo octa i slatke paprike te promiješajte i poslužite.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam