Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Slatke inspiracije: Muffini sa zečićima i šarenim pisanicama

Slatke inspiracije: Muffini sa zečićima i šarenim pisanicama
5

Ukusni muffini savršeni su mali kolači za Uskrs, a razveselit će i najmlađe ako ih uključite u izradu ukrasa od šećerne paste kao što su zečevi i šarene pisanice

VIDEO

Muffini (12 komada)

Sastojci: 2 šalice brašna, 1,1/4 šalice šećera, 2 žličice soda bikarbone, 1,5 žličica mljevenog cimeta, 1/2 žličice soli, 1 jaje, 1/4 šalice ulja, 1 šalica mlijeka.

Priprema: U posudu stavite brašno, šećer, soda bikarbonu i sol te pomiješajte. U drugoj posudi izmiješajte jaja i ulje te na kraju dodajte mlijeko. Spojite dvije dobivene smjese i dobro promiješajte. Prije nego li je ulijete u klapu za muffine, kalup namastite i stavite košarice za pečenje. Pecite na 170 °C oko 20 minuta. Po želji u osnovnu smjesu možete dodati borovnice, orahe, grožđice ili čokoladu. Za tamniju smjesu, na početku dodajte još tri žlice kakaa.

Muffini s bananama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci: 1,5 šalica brašna, šalica šećera, žličica soda bikarbone, pola žličice soli, tri zgnječene banane, jaje, 1/3 šalice ulja, žličica ekstrakta vanilije. 

Priprema: U jednu posudu stavite šećer i sodu bikarbonu te dobro izmiješajte. U drugu posudu stavite bananu, jaje, ulje i ekstrakt vanilije dobro izmiješajte pa spojite sa sastojcima iz prve posude. Zagrijte pećnicu na 200°C i namastite 12 kalupa i obložite ih papirom. Raspodijelite smjesu u kalupe i pecite 15 do 20 minuta. Neka odstoje pet min prije nego ih izvadite iz kalupa.

Čokoladni muffini

Sastojci: 2 šalice brašna, šalica šećera, 3/4 šalice otopljene čokolade, pola šalice kakaa, žličica soda bikarbone, žličica ekstrakta od vanilije, jaje, šalica jogurta, pola šalice mlijeka, pola šalice ulja. 

Priprema: Pomiješajte brašno, šećer, kakao i soda bikarbonu u jednoj posudi, pa dodajte ulje, jogurt, mlijeko, ulje i otopljenu čokoladu koje ste prethodno izmiješali. Zagrijte pećnicu na 200°C i namastite 12 kalupa ili ih obložite papirom. Raspodijelite smjesu u kalupe i pecite 20 minuta. 

Muffini s vanilijom

Sastojci: 2 šalice brašna, šalica šećera, pola žličice soli, jaje, 3/4 šalice mlijeka, 1/3 šalice ulja, žličica ekstrakta vanilije. 

Priprema: Izmiješajte brašno, šećer i sol, pa dodajte mješavinu jaja, mlijeka i ulja.  Zagrijte pećnicu na 180°C i namastite 12 kalupa ili ih obložite papirom. Raspodijelite smjesu u kalupe i pecite 22 do 25 minuta.

Glazura stvara travu i šarenu podlogu

Sastojci: 3 žličice maslaca, 85 grama kremastog sira, 1,5 šalice šećera, 1/2 ekstrakta od vanilije, jestive boje za kolače

Priprema: Sastojke stavite u posudu i pomiješajte dok ne dobijete kremastu smjesu, a po želji dodajte jestive boje za kolače. Količinu boje odredite po želji, ovisno koju nijansu želite postići. Nakon toga kremu stavite u vrećicu za istiskivanje i ukrasite muffine po želji. 

S najtanjim nastavkom za vrećicu možete dobiti izgled trave. Za snažnu zelenu boju potrebno je staviti dosta jestive boje te glazuru nanositi brzim i kratkim pokretima kako bi dobili izgled trave. 

Šećerna pasta

Sastojci: 1 kg šećera u prahu, 8 dcl vode, 10 grama želatine u prahu, 1 žlica glicerina, 1 vanilin šećer, 100 grama fruktoze, jestiva boja za kolače

Priprema: Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri. Fruktozu stavite u posudu, prelijte vodom i miješajte minutu dok ne proključa prije nego li maknete sa štednjaka. Nakon toga u posudu stavite pola kilograma šećera u prahu, dodajte glicerin, želatinu, fruktozu i vanilin šećer te postepeno dodajte ostatak šećera. 

Redovito miješajte i ostavite 30 minuta. Nakon toga podijelite na četiri dijela i u svaki dodajte željenu boju. Najbolje je bojiti s gel bojama koje možete dodati direkt na smjesu, dok se boje u prahu najprije trebaju rastopiti u nekoliko kapi vode. 

Dobivenu smjesu razvaljajte na pola centimetra debljine i izrežite željene oblike. Možete ih najprije nacrtati na karton pa po šabloni izrezati, staviti na razvaljanu smjesu i nožem izrezati. U izradu ukrasa možete uključiti i svoje najmlađe. 

Šareni muffini sa zečićem

Izrežite krug od šećerne paste i stavite ga na muffin. Nakon toga naribajte pastu kako biste dobili travu i lagano je pritisnite na podlogu kako se ne bi rasipala. 

Potom napravite zeca tako da oblikujte dvije kuglice, jednu manju i jednu veću. Manju stavite na veću i potom dodajte noge, ruke i uši koje ste prethodno oblikovali. Osim cijelog zeca, možete napraviti samo njegov stražnji dio i staviti ga na muffin kao da uranja u njega.  

Napravite cvjetiće ili jaja od različitih boja i ukrasite ih točkicama. Na travu stavite zeca, jaja ili cvjetiće.  

Muffini s uskršnjim jajima

Muffine ukrasite glazurom i na njih stavite jaja koja ste prethodno izrezali iz šećerne paste. Po želji možete na kremu staviti travu i dodatno ukrasiti cvjetićima ili napraviti. Kolači će biti još efektniji ako ih stavite u košarice veselih boja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje