Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Slatki blagdani: Jestivi pokloni razveselit će vaše najmilije

Slatki blagdani: Jestivi pokloni razveselit će vaše najmilije
8

Najbolji darovi nisu oni koji stoje bogatstvo nego oni u koje ste ugradili ljubav, pažnju i vlastito vrijeme. Gastro blogerica Sanja Štrbac predlaže darove...

VIDEO

Ona je jedna od naših najkreativnijih gastroblogerica, peče fantastične kolače, genijalno fotka, a sada se bacila i u modne vode. Sanja Štrbac, koja stoji iza bloga Domaćica, prigodno je u ovo predblagdansko vrijeme kreirala crvene pulovere s natpisom “I bake. What’s your superpower?” (Ja pečem. Koja je tvoja moć?). 

- Crvena boja onome tko je nosi donosi sreću, ona podiže raspoloženje i daje osjećaj topline. Kad sam razmišljala koju boju odabrati za majice, crvena se nametnula sama od sebe. Što vam drugo mogu poželjeti u danima prije Božića i Nove godine nego sreću - kaže ova kreativka, čije su majice nastale u suradnji s osječkom tvrtkom Playandcover.com, a mogu se nabaviti preko maila info@domacica.com.hr. 

A Sanja je samo za čitateljice SuperMile osmislila i prijedloge za jestive darove koje možete pripremiti za svoje najmilije. Čarape-muffini, čokoladne lizaljke, smjesa za kekse... Izbor je na vama. A osim što su darovi vrlo povoljni, vaši će najdraži biti oduševljeni što ste im takvim darovima pokazali koliko vam je stalo do njih jer ste u njih ugradili svoju ljubav, pažnju i vrijeme. Nešto što se doista teško ili nikako ne kupuje novcem. 

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Čokoladne kokice

Sastojci: kukuruz kokičar, tamna čokolada

Priprema: Ispecite kokice bez dodavanja ulja ili soli. Odvojite one koje se nisu ispucale. Premjestite ih na masni papir u tankom sloju. Otopite čokoladu i prelijte preko kokica. Ostavite da se čokolada stvrdne, uzimajte hrpice, spakirajte u celofan i ukrasite  ukrasnom trakom.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Čokoladne lizalice

Sastojci: plastične žličice, čokolada prema želji, jestivi ukrasi

Priprema: Žličice poslažite na masni papir ili foliju tako da ih naslonite na nešto povišenije kako vam čokolada ne bi iscurila iz žličice. Čokoladu otopite, ulijte u žličice, ukrasite jestivim ukrasima i ostavite da se stegne. Lizalice spakirajte u celofan.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Mješavina začina za kuhano vino - Kit za kuhano vino

Sastojci: cimet u kori, cijeli klinčići, prema želji anis, manja staklenka

Priprema: Cimet u kori usitnite uz pomoć valjka. Usitnjeni cimet pomiješajte s klinčićem i anisom, usipajte u staklenku i zatvorite. Ovu mješavinu začina nekome možete darovati uz bocu vina i naranču kao gotov kit za pripremu kuhanog vina u kućnoj radinosti.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Muffin čarape

Sastojci: čarape, ukrasni papir, ukrasna traka, lizalica, ljepilo za papir

Priprema: Smotajte čarapu tako da krenete od prstiju prema peti. Ukrasni papir odrežite otprilike na visinu čarape i pazite da imate dovoljno papira da ga na kraju preklopite i zalijepite. Omotajte papir oko čarape i čvrsto zalijepite, vrh “muffina” gore treba ostati vidljiv. Odrežite otprilike 15 centimetara ukrasne trake i svežite mašnicu. Na mašnicu također nanesite malo ljepila i zalijepite je na papir. Lizalicu zabodite u vrh čarape.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Mješavina za prhke kekse

Sastojci: 150 g mekog brašna, 25 g šećera u prahu, začin za medenjake ili cimet, staklenka, modlica za kekse, ispisan recept

Priprema: U staklenku stavite brašno, šećer i začine prema želji. Zatvorite je, lijepo upakirajte, priložite prigodnu modlicu za kekse i ispišite recept. Recept glasi: Dodajte 200 g maslaca sobne temperature, rukama mijesite tijesto nekoliko minuta dok postane glatko. Pećnicu upalite na 180 Celzijevih stupnjeva i ostavite da se grije. Lim obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto na debljinu od 3 milimetra, izrežite oblike po želji i stavite peći kekse 7 minuta.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Karamel umak

Sastojci: 150 g šećera, 100 g maslaca, prstohvat soli, 250 ml slatkog vrhnja za šlag, srednja staklenka

Priprema: U manjem loncu na vatri rastopite šećer da se karamelizira, neprestano miješajući. Skinite s vatre, pa dodajte maslac i prstohvat soli, miješajte dok se maslac otopi. Vratite na vatru, dodajte slatko vrhnje za šlag i nastavite miješati dok se umak sjedini. Maknite s vatre, prohladite, pa sipajte u staklenku. Može se čuvati u hladnjaku do dva tjedna.

Sanja Štrbac/Matija Turkalj

Čokoladni raspuknutići

Sastojci: 200 g tamne čokolade, 50 g margarina s maslacem, 200 g mekog brašna, pola žličice praška za pecivo, prstohvat soli, 2 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, šećer u prahu za valjanje keksa

Priprema: Rastopite čokoladu i margarin s maslacem na pari. Ostavite da se ohladi. Izmiksajte jaja i šećere do pjenaste strukture. Lopaticom umiješajte lagano ohlađenu čokoladu, zatim u nekoliko navrata umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol koje ste prethodno promiješali u jednoj posudi. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 2-3 sata ili preko noći. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje. Žličicom vadite smjesu, rukama radite kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i stavite na lim za pečenje, ostavljajući pritom razmak od 5 centimetara između svakog keksa. Pecite ih točno 11 minuta. Upakirajte ih u celofan ili prigodnu kutiju za kekse.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje