• Članak
  • Komentari 0
  • Share 1
  • Tweet5

Slatkovodna riba najviše 'voli’ jake začine

Okus pečene riječne ribe dodatno će obogatiti marinada od vina i jakih začina. Marinadi možete dodati i začine poput češnjaka, kopra i peršina

Petak, 09. 11. 2007. u 06:07    Piše: Jasmina Branilović, Maja Grbić
Slatkovodna riba najviše 'voli’ jake začine Shutterstock Ribu možete panirati i u kukuruznom brašnu
Riječnu ribu poput pastrve, šarana, štuke, amura, grgeča, soma ili tolstolbika najbolje je prije prženja, kuhanja ili pečenja marinirati nekoliko sati u limunovu soku ili octu. Marinadu obogatite mirisnim dodacima poput luka, češnjaka, peršina, kopra, papra i soli koji će neutralizirati miris slatkovodne ribe koji nekima smeta. Također, živom šaranu miris mulja možete smanjiti ako ga živog ostavite u protočnoj vodi najmanje 24 sata. Pastrva se najčešće poslužuje kuhana, a šaran i som odlični su za pripremu fišpaprikaša. Ljuta paprika, vino, češnjak i puno luka neizostavni su sastojak fiša.

Tradicionalni fišpaprikaš
Sastojci: kg soma i šarana, 1,3 l vode, 2 dl bijelog vina, 500 g luka, 3 češnja češnjaka, žlica slatke crvene paprike, 1-2 ljute papričice ili feferona, sol, papar
Priprema: Ribu očistite i narežite je na komade. Na vrućem ulju popržite nasjeckan luk. Dodajte nasjeckan češnjak, slatku papriku, čili te papar i sve zalijte vodom. Kad zavrije, dodajte na komade narezanu ribu, bijelo vino te sve lagano kuhajte.

Pečeni šaran punjen lukom i gljivama
Sastojci: šaran, pola čaše narezanog luka, gljiva i krušnih mrvica, mrkva, žličica šećera
Operite ribu u octu i neka stoji 15 minuta. Pomiješajte mrvice, šećer, luk, gljive i narezanu mrkvu s čašom bijelog vina te napunite ribu. Premažite ribu jajetom, pospite mrvicama i listićima maslaca. Pecite sat vremena. Izvadite ribu, a u umak dodajte vodu i umiješajte žlicu brašna s malo maslaca. Prokuhajte, procijedite, dodajte limunov sok, papar i sol te prelijte preko ribe.

Riječna riba “odjevena” u slaninu
Sastojci: 2 pastrve, češanj češnjaka, 4-6 traka tanko narezane slanine, ulje, svježi peršin
Operite i očistite pastrve. U unutrašnjost stavite malo nasjeckanog češnjaka i nasjeckanog peršina, posolite i popaprite. Ribu omotajte sa 2-3 tanke trake slanine. Ako je potrebno, pričvrstite slaninu čačkalicama. Donju stranu ribe uvaljajte u brašno i ispecite na ulju u tavi. Ili ih poslažite na nauljeni pleh i pecite oko 25 minuta u pećnici na 200C.

Tagovi: hrana, riječna, riba, slatkovodna, recepti, pastrva, šaran

Komentari Pogledaj sve komentare
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
101 do 10. rođendana