Ispeci pa uživaj: Tajna savršenih palačinki je u volji, ljubavi i tavi, koja je spremna za dolijevanje smjese tek kad se iz nje počne dimiti, kaže Anamarija Šintić
Starinska tava najbolja je receptura za odlične palačinke
Tko pjeva zlo ne misli, fiškalove priležnice, vrazova ljubica i sučeva presuda samo su neke od 40 vrsta palačinki koje pripremaju u samoborskom restoranu Gabreku 1929.
- Palačinke imamo na jelovniku već više od 80 godina, a svaki naziv je povezan sa Samoborom na neki način - kaže Anamarija Šintić (30), najmlađa generacija vlasnika rustikalne krčme. Slavnim palačinkama karikaturu je posvetio i poznati karikaturist Srećko Puntarić - Felix, a godinama ih rade prema receptu pokojne bake.
- Volimo reći da u tavi treba ispeći bar 1000 komada da bi 1001. bila odlična - govori Anamarija i dodaje da je ključ uspjeha dobrih palačinki u odgovarajućoj tavi i vatri.
- Tave moraju biti stare, ne teflonske. Moraju biti isprepečene, a palačinke valja raditi s ljubavlju i voljom - navodi Anamarija Šintić i dodaje:
- Tava je spremna za ulijevanje smjese za palačinke tek kad se toliko zagrije da se iz nje počne dimiti. Tijekom pranja ne smije se ribati nego lagano isprati vodom i krpicom - savjetuje.
U Gabreku slane palačinke poslužuju zapečene s domaćim sirom i vrhnjem, pune ih gljivama i pohaju ili nadijevaju šunkom. Slatke pripremaju u šatou od vina ili jaja, mažu čokoladom i orasima te ukrašavaju sladoledom ili domaćim džemovima.
- Pravimo pekmeze od šljiva, marelica i šumskog voća. Koristimo sezonsko voće za pekmeze, a jednako je i s umacima - govori vlasnica.
Uz mnogo truda i mašte, u Gabreku strpljivo dopunjuju listu palačinka, a cilj im je doći do najmanje 50 različitih vrsta. Ove godine dodali su novih pet kombinacija.
- Nadjeve smišljamo sami ili inspiraciju tražimo na internetu, a neke ideje su nam dali i gosti - zaključuje Anamarija Šintić.
Zlatna bula sanoborska
Sastojci: Palačinka, 2 šnite dimljene šunke, 2 šnite sira za topljenje (gauda ili ementaler); pohanje: brašno, jaja, mrvice
Priprema: Pečenu palačinku napunite domaćom dimljenom šunkom i sirom prema izboru. Pažljivo je zarolajte i stavite u brašno, jaja i krušne mrvice. Pržite nekoliko minuta na toplom, ne na vrućem ulju. Prema želji poslužite uz limun i tartar.
Gerhardove lutajuće
Sastojci: palačinka, 100 g domaćega kravljeg sira, jaje, prstohvat soli, domaće kiselo vrhnje, malo limunove korice
Priprema: Izmiješajte jaje i dodajte domaći kravlji sir. Naribajte malo limunove korice, posolite i promiješajte. Palačinku napunite smjesom i zarolajte. Stavite je u posudu i prelijte domaćim kiselim vrhnjem te pecite 20 minuta na 220°C.
Sanoborska coprnica
Sastojci: palačinke, 500 g šumskog voća, 2 vanilin šećera, 2 žličice šećera, 1/2 vrećice cimeta, žličica ruma, sladoled od vanilije
Priprema: Voće stavite u tavu na laganu vatru dok ne pusti sok. Nakon nekoliko minuta dodajte šećer, rum i vanilin šećer te cimet. Palačinke napunite smjesom voća, preklopite ih u oblik trokuta i na vrh dodajte kuglicu sladoleda od vanilije.
Gabrekove palačinke
Sastojci: 1/2 kg brašna, 4 jajeta, žličica ulja, prstohvat soli, litra mlijeka
Priprema: Mikserom izmiješajte jaja, potom polako dodajte mlijeko i brašno. Dodajte malo ulja i prstohvat soli te miksajte dok ne dobijete ujednačenu glatku smjesu.