Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Starinska tava najbolja je receptura za odlične palačinke

Starinska tava najbolja je receptura za odlične palačinke
4

Ispeci pa uživaj: Tajna savršenih palačinki je u volji, ljubavi i tavi, koja je spremna za dolijevanje smjese tek kad se iz nje počne dimiti, kaže Anamarija Šintić

VIDEO

Tko pjeva zlo ne misli, fiškalove priležnice, vrazova ljubica i sučeva presuda samo su neke od 40 vrsta palačinki koje pripremaju u samoborskom restoranu  Gabreku 1929.

- Palačinke imamo na jelovniku već više od 80 godina, a svaki naziv je povezan sa Samoborom na neki način - kaže Anamarija Šintić (30), najmlađa generacija vlasnika rustikalne krčme. Slavnim palačinkama karikaturu je posvetio i poznati karikaturist Srećko Puntarić - Felix, a godinama ih rade prema receptu pokojne bake.

- Volimo reći da u tavi treba ispeći bar 1000 komada da bi 1001. bila odlična - govori Anamarija i dodaje da je ključ uspjeha dobrih palačinki u odgovarajućoj tavi i vatri.

- Tave moraju biti stare, ne teflonske. Moraju biti isprepečene, a palačinke valja raditi s ljubavlju i voljom - navodi Anamarija Šintić i dodaje: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tava je spremna za ulijevanje smjese za palačinke tek kad se toliko zagrije da se iz nje počne dimiti. Tijekom pranja ne smije se ribati nego lagano isprati vodom i krpicom - savjetuje. 

U Gabreku slane palačinke poslužuju zapečene s domaćim sirom i vrhnjem, pune ih gljivama i pohaju ili nadijevaju šunkom. Slatke pripremaju u šatou od vina ili jaja, mažu čokoladom i orasima te ukrašavaju sladoledom ili domaćim džemovima.

- Pravimo pekmeze od šljiva, marelica i šumskog voća. Koristimo sezonsko voće za pekmeze, a jednako je i s umacima - govori vlasnica. 

Uz mnogo truda i mašte, u Gabreku strpljivo dopunjuju listu palačinka, a cilj im je doći do najmanje 50 različitih vrsta. Ove godine dodali su novih pet kombinacija.

- Nadjeve smišljamo sami ili inspiraciju tražimo na internetu, a neke ideje su nam dali i gosti - zaključuje Anamarija Šintić.

Zlatna bula sanoborska

Sastojci: Palačinka, 2 šnite dimljene šunke, 2 šnite sira za topljenje (gauda ili ementaler); pohanje: brašno, jaja, mrvice

Priprema: Pečenu palačinku napunite domaćom dimljenom šunkom i sirom prema izboru. Pažljivo je zarolajte i stavite u brašno, jaja i krušne mrvice. Pržite nekoliko minuta na toplom,  ne na vrućem ulju. Prema želji poslužite uz limun i tartar.

Gerhardove lutajuće 

Sastojci: palačinka, 100 g domaćega kravljeg sira, jaje, prstohvat soli, domaće kiselo vrhnje, malo limunove korice

Priprema: Izmiješajte jaje i dodajte domaći kravlji sir. Naribajte malo limunove korice, posolite i promiješajte. Palačinku napunite smjesom i zarolajte. Stavite je u posudu i prelijte domaćim kiselim vrhnjem te pecite 20 minuta na 220°C.

Sanoborska coprnica

Sastojci: palačinke, 500 g šumskog voća, 2 vanilin šećera, 2 žličice šećera, 1/2 vrećice cimeta, žličica ruma, sladoled od vanilije

Priprema: Voće stavite u tavu na laganu vatru dok ne pusti sok. Nakon nekoliko minuta dodajte šećer, rum i vanilin šećer te cimet. Palačinke napunite smjesom voća, preklopite ih u oblik trokuta i na vrh dodajte kuglicu sladoleda od vanilije.

Gabrekove palačinke 

Sastojci: 1/2 kg brašna, 4 jajeta, žličica ulja, prstohvat soli, litra mlijeka

Priprema: Mikserom izmiješajte jaja, potom polako dodajte mlijeko i brašno. Dodajte malo ulja i prstohvat soli te miksajte dok ne dobijete ujednačenu glatku smjesu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara