Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Super trikovi - banana mijenja jaja, a soda prašak za pečenje

Super trikovi - banana mijenja jaja, a soda prašak za pečenje
1

Pravite kolače i shvatite da vam neki sastojak nedostaje, ne paničarite već posegnite za zamjenom, recimo, umjesto kukuruznog sirupa stavite med

VIDEO

Kondenzirano mlijeko za pripremu cheesecakea ili fudgea ponekad je teško pronaći u trgovinama, no uz nekoliko sastojaka lagano se može napraviti kod kuće. S 30 grama maslaca, 60 grama šećera u prahu, 200 g mlijeka u prahu i 120 mililitara vode napravite ga za nekoliko minuta. Sve sastojke stavite u blender, a vodu prije toga prokuhajte. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu, gustu smjesu. 

Pustite da se ohladi pa čuvajte u steriliziranoj staklenci u hladnjaku. Ovisno o tome koliko gusto, rijetko ili slatko kondenzirano mlijeko želite, dodajte vodu, šećer i mlijeko. Ako u potrazi za novim receptom surfate internetom i pronađete savršenu tortu, a u sastojcima se krije i kukuruzni sirup, ne treba očajavati jer i za to postoji zamjena. Jedna šalica kukuruznog sirupa jednaka je šalici meda ili oko 300 grama šećera otopljenog u trećini šalice vode. 

Dreamstime

Osim toga, lako je zamjenjiva i mlaćenica. Ponestane li je u hladnjaku, jedna šalica mlaćenice gotovo je isto što i šalica jogurta, a poslužit će i žlica limunova soka ili bijelog octa u šalici mlijeka. Ako prekasno shvatite da u ormariću nemate praška za pecivo zamijeniti ga možete sodom bikarbonom. Jedan od glavnih sastojaka praška za pecivo je upravo soda bikarbona, a dodajte je u omjeru jedan naprema dva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dakle, ako su u receptu navedene dvije žličice praška za pecivo,  potrebno je staviti jednu žličicu sode bikarbone i kolač je spašen. Svoju zamjenu ima i cream of tartar koji se u SAD-u koristi za stabiliziranje bjelanjaka i šlaga, zbog čega se često koristi u pripremi Pavlove torte i Anđeoske torte. Umjesto njega koristite vinski prašak za pecivo ili žličicu limunova soka ili bijelog octa. 

Šalicu mascarponea možete zamijeniti istom količinom creme fraichea, tj. s pola šalice kiselog vrhnja i pola šalice slatkog vrhnja. Ponestane li vam jaja, zamijenite ih sa žlicom gustina i žlicom vode, protisnutom bananom, mješavinom žlice ulja, dvije žlice vode i pola žličice praška za pecivo. Umjesto meda iskoristite šalicu i pol šećera otopljenog u četvrtini šalice tekućine koja se koristi u receptu.

Dreamstime

Slatko i jednostavno

Slatko vrhnje s 36 do 45 posto mliječne masti, koje se često koristi u pripremi kolača, pita i krema, možete zamijeniti i s istom količinom kondenziranog mlijeka ili 3/4 šalice punomasnog mlijeka i 1/3 šalice maslaca.

Pire od voća umjesto maslaca

Šalica maslaca se za pečenje vrlo lako može zamijeniti sa 7/8 šalice biljne masti i s 1/2 žličice soli ili isto toliko svinjske masti i soli. U pripremi kolača maslac se može zamijeniti s upola manje količine pirea od jabuke ili suhih šljiva.

Izbacite kruh iz mrvica

Osim starog kruha, za domaće ‘krušne’ mrvice mogu se iskoristiti i neslani krekeri. U multipraktiku ili blenderu usitnite krekere, zobene pahuljice ili pak kukuruzne pahuljice. Zamjena za krušne mrvice mogu biti i sjemenke sezama, ali i pšenične klice.

Sjemenke lana mijenjaju jaje

Neuobičajena zamjena za jaja može biti lan. Žlicu sjemenki lana potopite u  pola čaše vode kao zamjenu za jedno jaje. Nakon nekog vremena će se iznad lana stvoriti ljepljiva masa vrlo slična bjelanjku i ta se masa, koja se odvoji, koristi kao zamjena za jaja. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'