Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Sve čari zagorske kuhinje: Od ajngemahteca pa do zlevke

Sve čari zagorske kuhinje: Od ajngemahteca pa do zlevke
4

Nakon slavonskog paprikaša natjecatelji kulinarskog showa RTL Televizije krenuli su u novu pustolovinu uz pomoć posebnog člana žirija Zlatka Puntijara

VIDEO

Pravi zagorski štrukli se ne kuhaju, samo se premazuju kiselim vrhnjem i žumanjkom te posipaju maslacem narezanim na listiće, napominje Zlatko Puntijar, posebni gost žirija showa “Tri, dva, jedan - kuhaj”. Za štrukle se koristi glatko brašno ili mješavina glatkog i oštrog brašna, a kako bi se tijesto lako razvlačilo, ostavite ga da se “odmori” barem pola sata na sobnoj temperaturi, savjetuje zagrebački ugostitelj i dodaje: 

- Želite li dobiti što tanje vučeno tijesto, u smjesu ne treba umiješati jaje. 

Kako ne bi bila mutna, kuhajte juhu na laganoj vatri bez poklopca, Zlatko Puntijar

Iz ljubavi prema povijesti hrvatske i europske gastronomije Zlatko je u 25 godina sakupio više od 2000 kuharica. U svom restoranu Stari Puntijar podno Sljemena obučio je mnoge kuhare, a za rad je primio brojna priznanja. U novoj kulinarskoj pustolovini RTL-ova kulinarskog showa pridružio se stalnom žiriju koji čine gastronomska stručnjakinja Željka Klemenčić i chef Tomislav Špiček. 

U drugom tjednu showa gledatelji i natjecatelji upoznali su se s autohtonim jelima zagrebačke i zagorske regije te dobili odgovore na pitanja kako se priprema ajngemahtec s jetrenim noklicama, a kako zlevka te koje su tajne sočne purice s mlincima i savršenih štrukli. Kakav će biti daljnji put prema tituli najboljega hrvatskog amaterskoga kuhara, možete doznati u novim izazovima showa “Tri, dva, jedan - kuhaj”. Pratite ga od ponedjeljka do četvrtka u 21.10 na RTL Televiziji.

Ajngemahtec - bistra pileća juha

Sastojci: 400 g piletine (nogice, želudac, jetrica, srce, krila, hrbat), 400 g korijenja (peršin, celer, koraba, žuta mrkva), 1/2 luka, 2 l vode, žličica soli, 3 žlice masti, 3 žlice brašna, žlica zelenjave od peršina, žličica sitnog papra

Priprema: Narezan luk popržite na kipućoj masti dok ne požuti pa dodajte narezano meso i papar. Pirjajte, dodajte korjenasto povrće pa ponovno pirjajte dok ne omekša. Uspite brašna i miješajte da malo porumeni (a može i bez brašna), zatim dodajte zeleni dio peršina, posolite, dodajte vodu i kuhajte oko 30 minuta. Jetrica možete poslužiti u juhi ili iskoristiti za pripremu žličnjaka. 

Recept je preuzet iz kuharice “Naša hrana - naše zdravlje” (1939.)  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith