Sirup od mandarina i koromača te pršut omiljeni su koktel-sastojci Romana Rabika, ovogodišnjeg pobjednika na natjecanju za najboljeg barmena u Hrvatskoj
Tajne koktel-prvaka: Najbolji recepti za fine ljetne koktele
Ernest Hemingway obožavao je daiquiri, William Faulkner pijuckao je mint julep od bourbona i metvice, a tvorac Jamesa Bonda, Ian Fleming, naravno - martini. Mnoge koktele proslavile su kultne osobe, a svaki ima svoju priču i posebnu metodu rada, objašnjava Roman Rabik iz Joe’s Bara u hotelu Arcotel Allegra u Zagrebu.
Među omiljenim koktelima kod nas su martini, long island ice tea, cuba libre, mojito i piña colada, koje Roman predstavlja na moderniji i drukčiji način. Jedan od omiljenih je i negroni, talijanski koktel nastao početkom 20. stoljeća.
Roman ga priprema tako da umjesto džina stavlja rum, no to nije jedina razlika u odnosu na original. Romanov rum, campari i crveni vermut najprije moraju odležati dvije godine u hrastovoj bačvi kako bi poprimili bogatiji okus.
- Koktel je izumio grof Negroni koji je tražio od barmena da pojača njegovo omiljeno piće tako da u njega doda džin umjesto soda vode - objašnjava Roman, koji je u ožujku pobijedio na natjecanju Havana Club Grand Prix u Zagrebu i osvojio titulu najkreativnijeg barmena Hrvatske.
Žiri je osvojio prezentacijom te kreativnim sastojcima poput domaćeg sirupa od koromača, mandarina i kadulja koji se izvrsno slaže s koktelima na bazi ruma ili džina. Kako bi klasičnu piña coladu učinio zanimljivijom, priprema je od kriški ananasa koje prethodno kratko ispeče na tavi ili roštilju, a bloody mary - klasik sa sokom od rajčice, ukrašava pečenim pršutom i minirajčicama.
- Miksing je sličan kulinarstvu jer je potrebna strast, a i kad radimo koktele, ništa ne bacamo. Od voća rabimo sok, a koricu za dekoraciju - objašnjava Roman.
185 tisuća margarita popiju Amerikanci za samo sat vremena
No za ljetno osvježenje alkohol nije uvjet. Za bezalkoholna “šarena pića” opskrbite se voćem.
- Bezalkoholni kokteli većinom rade na varijaciju hladnih čajeva, domaćih sirupa, džemova, gaziranih pića, tonika ili mineralne vode te sezonskog voća - kaže barmen.
U recepte s tonikom možete ubaciti i pokoju maslinu ili kriške krastavaca, a odličan dodatak je i mirisno kokosovo brašno kojim obložite rub čaše.
Tri važna alata za pripremu
Bostonski Shaker, cjedilo i dugačka žličica potrebni su za pravljenje koktela kod kuće. Ako nemate shaker, mogu poslužiti i dvije velike čaše.
71 sastojak u jednom koktelu
Škot Mal Spence je koktelom Commonwealth oborio rekord. U njemu se osim viskija nalaze i tanzanijski klinčići te zmajevo voće.
BBQ colada
Sastojci: 2 kriške ananasa, žlica džema od kokosa i ananasa, 50 ml ruma, sok od 1/2 limete; fizzy (pjenušava) kokosova voda: sirup od kokosa, sok od limete i mineralna voda
Priprema: Kriške ananasa kratko ispecite i narežite. Stavite ih na dno široke ohlađene čaše. Muddlerom (drvenim batićem) istisnite sok iz ananasa pa pomiješajte s džemom od ananasa i kokosa. Dodajte rum i limetin sok. U ostatak čaše ulijte hladnu kokosovu vodu. Promiješajte i ukrasite ananasom.
Pripremala sam koktele na vrhu Eiffelova tornja
Nemate li shaker, izmiješajte cuba libre ili mojito koje možete raditi izravno u litrenim vrčevima, savjetuje Marija Cindrić, koja je umijeće pripremanja šarenih pića demonstrirala i u Parizu.
U Hrvatskoj je pomela konkurenciju mladih barmena na natjecanju Monin Cupa 2012. i plasirala se na svjetsko prvenstvo u Francuskoj gdje je miješala koktele na vrhu Eiffelova tornja. Pritom joj je Roman Rabik bio mentor, a i danas rade zajedno.
Iako je oprema profesionalnih barmena pozamašna, za koktele je dovoljno imati osnovni alat.
- Trebate boston shaker, koji je dvodijelni, a sastoji se od metalnog i staklenog dijela, dugačku žlicu te cjedilo, a za kremaste koktele poput daiquirija je potrebno imati blender jer svježe voće treba izmiksati u dovoljno glatku smjesu - objašnjava Roman Rabik.
Kad je riječ o pripremi koktela, najvažnije je ne komplicirati.
- Nemojte previše gnječiti limetu jer će pustiti gorčinu, a jako usitnjena metvica zapinjat će u slamci. Samo lagano pritisnite metvicu da pusti esenciju. Nemate li ‘muddler’ (drveni ili metalni bat kojim se gnječi voće ili led) za koktele, uzmite bat za meso i drškom pritišćite dok ne osjetite aromu - kaže Roman i dodaje:
- Neki u piña coladu stavljaju vrhnje kako bi ga zgusnuli pa unište koktel. Bolje je iskoristiti cijeli kokos. Uzmite kokosovu vodu, naribajte kokos pa dodajte malo šećera u prahu i malo vruće vode te promiješajte. Pripazite da nije prerijetko i hladite sat, dva da se zgusne. Pastu od kokosa možete držati jedan dan u hladnjaku - savjetuje jedan od naših najboljih barmena.
Mimosa od lubenice
Sastojci: Pola kriške lubenice, sok od pola naranče, šećer prema želji, prosecco
Priprema: Izblendajte lubenicu i sok od naranče dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u ohlađenu čašu za šampanjac i dolijte do vrha ukusni prosecco.
Cuba libre
Sastojci: 5 ml ruma, kola, 3 kriške limete
Priprema: Istisnite sok iz kriški limete i ubacite ih u čašu. Dodajte nekoliko kockica leda i ulijte rum. U ostatak čaše dolijte kolu i lagano promiješajte da se sastojci izbalansiraju.
BBQ bloody mary s hrskavim pršutom
Sastojci: svježi papar, nekoliko kapi tabasca, nekoliko kapi umaka Worchestershirea, sok od 1/2 limuna, 50 ml votke, 2 dl soka od rajčice, pršut, cherry rajčice, limunova kora
Priprema: Dužu krišku pršuta prepolovite i pržite nekoliko minuta u tavi. Dodajte dvije prepolovljene cherry rajčice na nekoliko minuta. Stavite u shaker led i sok od rajčice, votku, tabasco, worchestershire i papar. Dobro protresite i procijedite u čašu. Ukrasite limunovom korom i pršutom te cherry rajčicama.
Banana watermelon daiquiri
Sastojci: 1/2 banane, 1/2 kriške lubenice, 1 ml šećernog sirupa, limetin sok, 5 ml ruma
Priprema: Stavite u blender bananu i lubenicu očišćenu od koštica te šećerni sirup, led, limetin sok pa rum. Blendajte nekoliko minuta dok piće ne postane kremasto. Ulijte u rashlađenu čašu i ukrasite lubenicom.
Bellini
Sastojci: bijela breskva ili breskva iz kompota, prosecco
Priprema: Izmiksajte u blenderu sočne breskve narezane na komadiće nekoliko minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte voćni pire do pola u ohlađenu visoku čašu za šampanjac. Dolijte do vrha prosecco i poslužite.
Tom Collins
Sastojci: 5 ml džina, 2 ml soka od limuna, 1,5 dl soka od šećernog sirupa, mineralna voda
Priprema: U usku visoku čašu s nekoliko kockica leda ulijte džin, limunov sok i sirup od šećera te je napunite do vrha mineralnom vodom. Lagano promiješajte slamkom i ukrasite višnjom.
Mojito na kubanski način
Sastojci: žlica bijelog šećera, sok od pola limete, 2 stabljike metvice, 5 ml mineralne vode, 5 ml zlatnog ruma
Priprema: Stavite u visoku čašu žlicu šećera, limetin sok, stabljike metvice i mineralnu vodu. Muddlerom (drvenim batićem) ili ručkom od kuhače ili bata za meso lagano pritišćite metvicu da pusti aromu. Kad se piće zapjeni, lagano izmiješajte slamkom i polako ulijte zlatni rum. Dodajte pet-šest kockica leda, grančicu metvice i odmor može početi.