Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Tajne koktel-prvaka: Najbolji recepti za fine ljetne koktele

Tajne koktel-prvaka: Najbolji recepti za fine ljetne koktele
8

Sirup od mandarina i koromača te pršut omiljeni su koktel-sastojci Romana Rabika, ovogodišnjeg pobjednika na natjecanju za najboljeg barmena u Hrvatskoj

VIDEO

Ernest Hemingway obožavao je daiquiri, William Faulkner pijuckao je mint julep od bourbona i metvice, a tvorac Jamesa Bonda, Ian Fleming, naravno - martini. Mnoge koktele proslavile su kultne osobe, a svaki ima svoju priču i posebnu metodu rada, objašnjava Roman Rabik iz Joe’s Bara u hotelu Arcotel Allegra u Zagrebu.

Među omiljenim koktelima kod nas su martini, long island ice tea, cuba libre, mojito i piña colada, koje Roman predstavlja na moderniji i drukčiji način. Jedan od omiljenih je i negroni, talijanski koktel nastao početkom 20. stoljeća. 

Roman ga priprema tako da umjesto džina stavlja rum, no to nije jedina razlika u odnosu na original. Romanov rum, campari i crveni vermut najprije moraju odležati dvije godine u hrastovoj bačvi kako bi poprimili bogatiji okus. 

- Koktel je izumio grof Negroni koji je tražio od barmena da pojača njegovo omiljeno piće tako da u njega doda džin umjesto soda vode - objašnjava Roman, koji je u ožujku pobijedio na natjecanju Havana Club Grand Prix u Zagrebu i osvojio titulu najkreativnijeg barmena Hrvatske.

Žiri je osvojio prezentacijom te kreativnim sastojcima poput domaćeg sirupa od koromača, mandarina i kadulja koji se izvrsno slaže s koktelima na bazi ruma ili džina. Kako bi klasičnu piña coladu učinio zanimljivijom, priprema je od kriški ananasa koje prethodno kratko ispeče na tavi ili roštilju, a bloody mary - klasik sa sokom od rajčice, ukrašava pečenim pršutom i minirajčicama.    

- Miksing je sličan kulinarstvu jer je potrebna strast, a i kad radimo koktele, ništa ne bacamo. Od voća rabimo sok, a koricu za dekoraciju - objašnjava Roman.

185 tisuća margarita popiju Amerikanci za samo sat vremena

No za ljetno osvježenje alkohol nije uvjet. Za bezalkoholna “šarena pića” opskrbite se voćem.  

- Bezalkoholni kokteli većinom rade na varijaciju hladnih čajeva, domaćih sirupa, džemova, gaziranih pića, tonika ili mineralne vode te sezonskog voća - kaže barmen. 

U recepte s tonikom možete ubaciti i pokoju maslinu ili kriške krastavaca, a odličan dodatak je i mirisno kokosovo brašno kojim obložite rub čaše.

Tri važna alata za pripremu 

Bostonski Shaker, cjedilo i dugačka žličica potrebni su za pravljenje koktela kod kuće. Ako nemate shaker, mogu poslužiti i dvije velike čaše.

71 sastojak u jednom koktelu

Škot Mal Spence je koktelom Commonwealth oborio rekord. U njemu se osim viskija nalaze i tanzanijski klinčići te zmajevo voće.

BBQ colada

Sastojci: 2 kriške ananasa, žlica džema od kokosa i ananasa, 50 ml ruma, sok od 1/2 limete; fizzy (pjenušava) kokosova voda: sirup od kokosa, sok od limete i mineralna voda

Priprema: Kriške ananasa kratko ispecite i narežite. Stavite ih na dno široke ohlađene čaše. Muddlerom (drvenim batićem) istisnite sok iz ananasa pa pomiješajte s džemom od ananasa i kokosa. Dodajte rum i limetin sok. U ostatak čaše ulijte hladnu kokosovu vodu. Promiješajte i ukrasite ananasom. 

Pripremala sam koktele na vrhu Eiffelova tornja

Nemate li shaker, izmiješajte cuba libre ili mojito koje možete raditi izravno u litrenim vrčevima, savjetuje Marija Cindrić, koja je umijeće pripremanja šarenih pića demonstrirala i u Parizu. 

U Hrvatskoj je pomela konkurenciju mladih barmena na natjecanju Monin Cupa 2012. i plasirala se na svjetsko prvenstvo u Francuskoj gdje je miješala koktele na vrhu Eiffelova tornja. Pritom joj je Roman Rabik bio mentor, a i danas rade zajedno. 

Iako je oprema profesionalnih barmena pozamašna, za koktele je dovoljno imati osnovni alat.     

- Trebate boston shaker, koji je dvodijelni, a sastoji se od metalnog i staklenog dijela, dugačku žlicu te cjedilo, a za kremaste koktele poput daiquirija je potrebno imati blender jer svježe voće treba izmiksati u dovoljno glatku smjesu - objašnjava Roman Rabik.

Kad je riječ o pripremi koktela, najvažnije je ne komplicirati. 

- Nemojte previše gnječiti limetu jer će pustiti gorčinu, a jako usitnjena metvica zapinjat će u slamci. Samo lagano pritisnite metvicu da pusti esenciju. Nemate li ‘muddler’ (drveni ili metalni bat kojim se gnječi voće ili led) za koktele, uzmite bat za meso i drškom pritišćite dok ne osjetite aromu - kaže Roman i dodaje:  

- Neki u piña coladu stavljaju vrhnje kako bi ga zgusnuli pa unište koktel. Bolje je iskoristiti cijeli kokos. Uzmite kokosovu vodu, naribajte kokos pa dodajte malo šećera u prahu i malo vruće vode te promiješajte. Pripazite da nije prerijetko i hladite sat, dva da se zgusne. Pastu od kokosa možete držati jedan dan u hladnjaku - savjetuje jedan od naših najboljih barmena. 

Mimosa od lubenice

Sastojci: Pola kriške lubenice, sok od pola naranče, šećer prema želji, prosecco

Priprema: Izblendajte lubenicu i sok od naranče dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u ohlađenu čašu za šampanjac i dolijte do vrha ukusni prosecco.

Cuba libre

Sastojci: 5 ml ruma, kola, 3 kriške limete

Priprema: Istisnite sok iz kriški limete i ubacite ih u čašu. Dodajte nekoliko kockica leda i ulijte rum. U ostatak čaše dolijte kolu i lagano promiješajte da se sastojci izbalansiraju.

BBQ bloody mary s hrskavim pršutom

Sastojci: svježi papar, nekoliko kapi tabasca, nekoliko kapi umaka Worchestershirea, sok od 1/2 limuna, 50 ml votke, 2 dl soka od rajčice, pršut, cherry rajčice, limunova kora

Priprema: Dužu krišku pršuta prepolovite i pržite nekoliko minuta u tavi. Dodajte dvije prepolovljene cherry rajčice na nekoliko minuta. Stavite u shaker led i sok od rajčice, votku, tabasco, worchestershire i papar. Dobro protresite i procijedite u čašu. Ukrasite limunovom korom i pršutom te cherry rajčicama.

Banana watermelon daiquiri

Sastojci: 1/2 banane, 1/2 kriške lubenice, 1 ml šećernog sirupa, limetin sok, 5 ml ruma

Priprema: Stavite u blender bananu i lubenicu očišćenu od koštica te šećerni sirup, led, limetin sok pa rum. Blendajte nekoliko minuta dok piće ne postane kremasto. Ulijte u rashlađenu čašu i ukrasite lubenicom.

Bellini

Sastojci: bijela breskva ili breskva iz kompota, prosecco

Priprema: Izmiksajte u blenderu sočne breskve narezane na komadiće nekoliko minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte voćni pire do pola u ohlađenu visoku čašu za šampanjac. Dolijte do vrha prosecco i poslužite.

Tom Collins

Sastojci: 5 ml džina, 2 ml soka od limuna, 1,5 dl soka od šećernog sirupa, mineralna voda

Priprema: U usku visoku čašu s nekoliko kockica leda ulijte džin, limunov sok i sirup od šećera te je napunite do vrha mineralnom vodom. Lagano promiješajte slamkom i ukrasite višnjom.

Mojito na kubanski način

Sastojci: žlica bijelog šećera, sok od pola limete, 2 stabljike metvice, 5 ml mineralne vode, 5 ml zlatnog ruma

Priprema: Stavite u visoku čašu žlicu šećera, limetin sok, stabljike metvice i mineralnu vodu. Muddlerom (drvenim batićem) ili ručkom od kuhače ili bata za meso lagano pritišćite metvicu da pusti aromu. Kad se piće zapjeni, lagano izmiješajte slamkom i polako ulijte zlatni rum. Dodajte pet-šest kockica leda, grančicu metvice i odmor može početi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku