Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Tajne savršenog čobanca i fiša iz showa 'Tri, dva jedan kuhaj'

Tajne savršenog čobanca i fiša iz showa 'Tri, dva jedan kuhaj'
5

Uz kandidate iz showa ‘Tri, dva, jedan kuhaj’ otkrijte savjete i recepte za pripremu jela tradicionalne slavonske kuhinje poput čobanca, fiš paprikaša i šnenokli

VIDEO

Za dobar čobanac treba jako puno luka koji valja sitno narezati, ali nikako miksati u blenderu, savjetuje gošća žirija u RTL-ovu showu “Tri, dva, jedan kuhaj” Željka Kovčalija iz Iloka. 

S obzirom na to da je prvi tjedan showa posvećen slavonskoj kuhinji i prepoznatljivim specijalitetima poput čobanca, fiš paprikaša te pite s jabukama i šnenoklama, sucima Željki Klemenčić i Tomislavu Špičeku u ocjeni kandidata i njihovih jela pomoći će gošća Željka Kovčalija, vlasnica restorana i hotela Dunav u Iloku s dugogodišnjim iskustvom u pripremi tradicionalnih slavonskih delicija. U showu “Tri, dva, jedan kuhaj” sve su tradicionalne hrvatske delicije zadane unaprijed kako bi se kandidati pripremili za što bolju kulinarsku izvedbu prelistavajući stare kuharice i bakine recepte. Jela moraju biti u duhu autohtone kuhinje, bez umjetnih pojačivača okusa. 

Željka Kovčalija objasnila je kako se čobanac najčešće priprema od svinjetine, teletine i divljači. Kako bi se zgusnuo, dodaje se svinjska noga ili slično meso koje povezuje sastojke i pruža želatinastu notu.  

- Nemojte pretjerivati s mrkvom jer će čobanac biti previše sladak, a trebao bi biti ljutkast - upozorava.    

Za pripremu slasnog fiš paprikaša potrebni su šaran ili miješana riječna riba, slatka i ljuta mljevena paprika te bijelo vino. Također, ne treba štedjeti s lukom, a slast daje i pasirana rajčica. Nakon slavonskih kandidati će pripremati autohtona jela s područja Zagrebačke županije, zatim sjeverne Hrvatske i Podravine, Istre i Primorja... 

Osim uz savjete žirija, kandidatima će u potrazi za namirnicama pomoći glavni gastronom Marin Medak, prema mnogima jedan od najpoznatijih kuhara mlađe generacije i vlasnik restorana RougeMarin u Zagrebu. Gotovo zaboravljene recepte i nove kulinarske pustolovine kandidata možete pratiti od ponedjeljka do četvrtka u 21.10 na RTL Televiziji.

Šnenokle

Sastojci: 3 jaja, 0,6 l mlijeka, 2 žlice šećera, žličica gustina, mahuna vanilije (ili ekstrakt)

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke istucite sa žlicom šećera. Žlicom stavljajte snijeg u vruće mlijeko. Kad mlijeko zakipi, okrenite žličnjake. Nakon nekoliko sekundi izvadite - i tako dok ne potrošite sav snijeg uz smanjivanje i pojačavanje vatre. Za žutu kremu u mlijeko koje vam je preostalo nakon kuhanja bjelanjaka ubacite sjemenke vanilije koje ste nožem sastrugali iz unutrašnjosti mahune. Miksajte žumanjke sa žlicom šećera dok ne postanu pjenasti. Žličicu gustina zamutite s dvije žličice hladnog mlijeka. Dodajte žumanjke i gustin u vruće mlijeko te miješajući kuhajte minutu, dvije. Pustite da se malo ohladi i prelijte kremu preko žličnjaka. Ohladite.

Čobanac

Sastojci: 250 g svinjetine, 250 g teletine, 250 g junetine, 200 g srnetine, komad svinjske nogice, 2 glavice luka, češnjak, lovorov list, 0,3 l bijelog vina, 2 žlice slatke mljevene paprike, 2 žlice ljute mljevene paprike, 50 g svinjske masti, 3 mrkve

Priprema: Popržite luk, češnjak i mrkvu na masti. Dodajte crvenu papriku i meso te prelijte vodom - dvije čaše vode iznad ruba mesa. Kuhajte dok ne omekša, a pri kraju dodajte lovorov list, ljutu papriku i vino.

Fiš paprikaš

Sastojci: 2 kg šarana (ili miješane riječne ribe), 3 glavice luka, 1,5 dl pasirane rajčice, 2,5 l ode, 2 žlice slatke crvene mljevene paprike, žlica ljute mljevene paprike, dl bijelog vina, sol, papar, dl suncokretova ulja

Priprema: Stavite u lonac sitno nasjeckan luk i popržite ga na suncokretovu ulju. Dodajte očišćenu ribu i dolijte vodu te pustite da prokuha. Umiješajte ljutu i slatku mljevenu papriku, pasiranu rajčicu, sol i papar. Kuhajte na srednjoj vatri pola sata. Ulijte bijelo vino i kuhajte još desetak minuta. Poslužite fiš uz domaće rezance, kuhani krumpir ili bijeli kruh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje