Obavijesti

Lifestyle

Komentari 63

Tajne tehnike poznatih kuhara za najsočnije meso i pečenje

Tajne tehnike poznatih kuhara za najsočnije meso i pečenje
3

Kako bi pečenje bilo hrskavo, ali meko, najprije ga kratko ispržite pa dovršite u pećnici - a karamelizirane ostatke u tavi jednostavno pretvorite u fantastičan umak

VIDEO

Iza kompliciranih naziva poput “julienne”, “brunoise” ili “deglaziranje” kriju se jednostavne tehnike kojima se služe vrhunski kuhari.

- Nemojte podcjenjivati važnost rezanja povrća na jednake dijelove - kaže Griffin Greenberg, kulinarski majstor i pokretač projekta “America Cooks with Chefs”. Kada su namirnice izrezane na jednake dijelove, njihova je termička obrada ravnomjerna, a jelo time ukusnije.

Fotolia

- Kako biste dobili savršene kockice, možete izvježbati tehniku na krastavcu. Izrežite ga poprečno na veće komade, a onda svaki od tih komada izrežite uzdužno na trake. Stavite trake na dasku ispod oštrice noža. Dizanjem i spuštanjem oštrice noža sjeckajte trakice na kockice, čiju veličinu odredite sami - kaže Greenberg. Ovaj način rezanja na francuskom se naziva “brunoise”. “Julienne” je naziv za rezanje povrća i voća na jednake, tanke štapiće debljine šibica. Ova tehnika rezanja često se koristi za dekoriranje ili pirjanje. Kako bi meso ili riba iz tave bila hrskava, ali i sočna, najprije utrljajte ulje, sol i sušene začine. Rabite tavu od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza te postupno pecite komade mesa jer će “gužva” izazvati pad temperature. Najprije pecite na jakoj vatri kako bi korica zaustavila sokove da izlaze iz mesa.

- Za veće komade mesa ovo je prva faza. Nakon što im se stvorila korica na površini, prebacite ih u pećnicu i nastavite s pečenjem na laganoj temperaturi - savjetuje chef Ryan Hutmacher i dodaje:

- Ostavite neka se meso ‘odmori’ barem pet minuta prije rezanja kako bi bilo sočno. Zapečene ostatke na tavi tehnikom deglaziranja pretvorite u odličan umak. Zalijte ostatke karamelizirane masnoće vinom, vrhnjem za kuhanje, juhom ili temeljcem. Drvenom kuhačom polako stružite dno tave dok god ono ne bude čisto. Miješajte ga na laganoj vatri sve dok se umak ne zgusne. Začinite umak i poslužite ga uz pire, palentu ili omiljenu tjesteninu.

Davor Puklavec/Pixsell

Savršena gustoća 

Legiranje je naziv za zgušnjavanje juha i umaka, odnosno dodavanje žumanjka i vrhnja, zaprške ili mješavine na bazi škroba.

Trik s omletom 

Kada se jaja na rubovima tave počnu stezati, lopaticom polako podižite omlet kako biste smjesu iz sredine prebacili na rubove.

Pirjanje bez pogreške

Narežite povrće na duljinu od cm i debljine dva mm. Slažite krišku jednu na drugu te opet režite po dužini na tanke jednake štapiće širine do dva mm. Tehnika “julienne” najviše se koristi za povrće poput mrkve i celera, a idealna je za pripremu jela iz woka, kaže chef Branko Ognjenović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...