Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44

Top savjeti za zdrav roštilj: Izbor mesa i ribe je ključan

Top savjeti za zdrav roštilj: Izbor mesa i ribe je ključan
4

Za pripremu roštilja birajte manje komade mesa ili ribe jer se kod onih masnijih lakše razvijaju štetni spojevi.Tvrđe i veće komade samo posolite, nemojte marinirati

VIDEO

Osoba koja je zadužena za pečenje ne smije stajati preblizu roštilju. Točnije, ne smije udisati dim koji može sadržavati toksične spojeve. Osobito ako se za paljenje vatre ne koriste prirodni materijali, kao što su drvo i ugljen. Zato je bolje peći u zidanim roštiljima ili onima koji imaju dimnjake za odvod zraka, kaže nutricionistica Dragana Olujić iz tvrtke Nutricionist d.o.o. iz Splita.

Drugi detalj koji je poželjan kod roštilja je da rešetke za pečenje mesa budu odmaknute od vatre, kako se meso ne bi pržilo na direktnom plamenu. Dobro bi bilo i da postoje kanalice za odvod ulja i masti, kako ne bi kapali direktno na vatru.

Izbor ribe i mesa je ključan

Osim što to dovodi do stvaranja štetnih spojeva koji će preko dima doći do hrane, može i razbuktati vatru, tako da direktni plamen dođe u doticaj s namirnicama na roštilju i sprži ih. Dobit ćete pregorene i karbonizirane komade povrća i mesa koje nipošto ne biste smjeli jesti, upozorava naša sugovornica. Naime, meso koje ima okus i aromu po pregorenome može sadržavati policikličke aromatske ugljikovodike, N-nitrozo spojeve, heterocikličke aromatske amine i akrilamide, sve odreda spojeve koji mogu biti i kancerogeni. Također, za pripremu roštilja birajte manje masne komade mesa ili ribe, jer se kod onih masnijih lakše razvijaju štetni spojevi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Thinkstock

Dobro je marinirati namirnice jer će marinada dati mekoću mesu te obogatiti okus. No tvrđe i veće komade mesa samo posolite prije pečenja, nikako ih nemojte marinirati. Ako se ulje uvuče u pore sirovog mesa, izvući će kod pečenja prirodne sokove iz njega, pa bi ono u konačnici moglo biti suho i tvrđe nego što ste se nadali. Zato prije pečenja meso samo začinite solju i eventualno suhim začinima, nikako svježim jer bi na roštilju izgorjeli. Također, za marinadu sirovog mesa nemojte upotrebljavati komade češnjaka nego ga eventualno prije pečenja natrljajte njime, jer bi sitni komadi češnjaka na vatri jako brzo zagorjeli.

Marinada u zadnjoj fazi

Kod pečenja pripremite marinadu u zdjelici i njome premazujte meso tek u zadnjoj fazi pečenja, kada ga zadnji put okrećete. Manje komade piletine, kao što su krilca ili batci, možete natrljati solju i crvenom paprikom prije pečenja. Ako na roštilju pripremate povrće, prethodno ga očistite, operite i ogulite ono koje se guli te narežite na veće komade da se na vatri ne bi osušili.

- Kod pripreme roštilja potrebna nam je što viša temperatura, no meso ne smijemo peći predugo i nikako prepeći - upozorava nutricionistica. Optimalna temperatura za roštilj je između 100 i 120 stupnjeva, potrebno vrijeme pečenja bit će manje ako pravilno narežete meso ili povrće, pa i o tome treba voditi računa. Pri tome mekše i tanje narezano meso pecite na jačem žaru, ali kraće. Tvrđe i deblje rezano meso (primjerice govedina) treba jači žar na početku, a zatim slabiji, uz dulje vrijeme pečenja na laganijoj vatri. Povrću treba slabiji žar, pa ga možete peći pred kraj, no vodite računa da je bogato vodom, koja će se cijediti, pa ćete žar morati održavati. Također, mnogim vrstama povrća treba i puno više vremena da se ispeku nego što je to potrebno mesu, pa ga je, zapravo, najbolje početi peći ranije, sa strane pored mesa, gdje žar nije toliko jak.

Kriške slanine peku se dulje uz rubove roštilja i ne dulje od 2 minute

Meso je bolje soliti prije pečenja jer se na jakoj vatri zatvaraju pore, pa sol nakon pečenja ne može prodrijeti u meso. S druge strane, ribu i povrće je dobro soliti tek nakon pečenja. Kobasice, slaninu i ćevape pecite na kraju, na laganom žaru, kako ne bi izgorjeli te kako mast ne bi previše kapala po vatri i razbuktala je.

Thinkstock

Kako narezati meso, povrće i ribu za roštilj

  • Vratinu režite na komade debljine od 1 do 2 centimetra
  • Svinjske kotlete s kostima režite između dvije kosti, na 2 centimetra debljine
  • Odreske od svinjskog, janjećeg ili telećeg buta režite na 1 cm debljine, pa ih prije pečenja lagano istucite glatkom stranom bata
  • Rebra režite između kostiju, jedno po jedno
  • Kod pripreme ražnjića meso bi trebalo biti 2x2 centimetra debljine i nastojte da svi komadi budu slične veličine
  • Pileća prsa odvojite, odnosno raširite, pa lagano istucite glatkom stranom bata za meso
  • Ostatak pileta pecite u većim komadima
  • Sitniju ribu pecite u komadu, veće ribe možete filetirati, očistiti od kostiju pa marinirati sa strane mesa (ne i kože)
  • Povrće možete peći u komadu, narezano na ploške ili na kockice koje ste nataknuli na štapiće
Thinkstock

Dođite na finale prvenstva Hrvatske u roštiljanju

Uz zabavne voditelje Franu Ridjana i Martinu Validžić u nedjelju 28. lipnja od 12 sati na Bundeku će biti Veliko finale 4. Prvenstva Hrvatske u roštiljanju u organizaciji 24sata i PIK-a Vrbovec. Glazbeni program upotpunit će Bosutski bećari i specijalni gost Miroslav Škoro. Jako zanimljivo će biti i na edukativnoj prezentaciji - Roštilj akademija popularnog chefa Branka Ognjenovića.

PIXSELL

Zlatni ćevap meni koštat će od 25 kuna, a uključuje velike PIK ćevapčiće u Mlinarovu somunu i piće po izboru. Svi posjetitelji će moći i sami zaroštiljati u Roštilj parku, a imat će priliku osvojiti i nagradu u nekoj od zabavnih nagradnih igara, poput PIK - pogodi tko sam, Mlinar Tortomlat, Jamnica Gajbomjer i Utrka s Osječkim 1664. Zapamtite, ulaz je slobodan za sve posjetitelje!















Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno