Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Trikovi kuhara: Rezanje "na julienne" čuva okus povrća

Trikovi kuhara: Rezanje "na julienne" čuva okus povrća
2

Dok kažeš keks: Za superbrzo guljenje bundeve i kivija poslužit će žlica, krumpir zarežite pa blanširajte, a vrijeme u kuhinji štedi i rezanje luka posebnom tehnikom

VIDEO

Julienne je naziv posebne tehnike rezanja povrća i voća na jednake, tanke štapiće debljine šibica, objašnjava Branko Ognjenović, chef i stručni suradnik portala Gastro.hr. Ova tehnika rezanja često je savršen odabir za pripremu dekoracija kod prezentacije tanjura. S obzirom na to da su ovake rezane namirnice izrezane na jednake dijelove, njihova je termička obrada ravnomjerna, a jelo je time i ukusnije. 

- Oštrim nožem režite povrće na dužinu od šest, sedam cm i debljine dva mm. Zatim slažite krišku jednu na drugu te opet režite po dužini na tanke jednake štapiće širine do dva mm. Ova tehnika rezanja najviše se koristi za povrće poput mrkve, celera, peršina, poriluka i voća poput jabuke - objašnjava Branko.

Povrće i voće izrezano na tanke trakice možete iskoristiti za “stir-fry” pripreme jela, salate, deserte i sl. Najviše problema mnogi imaju s rezanjem luka. Prije svega, valja zapamtiti da ne treba odrezati previše korijena jer drži luk u jednom komadu. Ogulite ga pa nožem zarežite po polovici preko korijena. Vrškom noža zarezujte luk što bliže korijenu pa zatim poprečno. Osim na rezanje, mnogo vremena odlazi i na guljenje. Rajčice ćete brzo oguliti prokuhate li ih i odmah stavite u zdjelu s ledenom vodom. 

Zarežite kožicu na jednome mjestu pa jednostavno povucite prstima. Male cherry rajčice prilično je nespretno narezati pa uštedite vrijeme tako da ih u krug poredate na mali tanjur i poklopite drugim te lagano pritisnete i prerežete sve rajčice odjedanput. Kako biste što lakše narezali avokado na kockice, narežite ga na pola po dužini. Izvadite košticu vrškom noža te zarezujte vodoravne i okomite pruge. Zatim žlicom izvadite sve kockice odjedanput. Za brže guljenje krumpira zarežite ga po sredini, ali ne do kraja. Ubacite ga u proključalu vodu na nekoliko sekundi i izvadite. Kada se ohladi dovoljno da ga primite rukama, kora će sama pasti. I bundeva može zadati muke po guljenju jer je potrebno puno snage i preciznosti. 

Umjesto guljenja kivija nožem prepolovite ga i izvadite unutrašnjost žlicom. Ona će olakšati pripremu gustih juha ili pirea od bundeve. Narežite bundevu na kriške poput lubenice. Ispecite je u pećnici i s lakoćom odvojite unutrašnjost žlicom. 

Savršene kockice krastavca 

Kako biste dobili savršene kockice, izrežite krastavac poprečno na veće komade, a onda svaki od tih komada izrežite uzdužno na trake. Stavite trake na dasku ispod oštrice noža. Dizanjem i spuštanjem oštrice noža sjeckajte trake na kockice. 

Dreamstime

Korica se "sama odmotava"

Mandarinama ogulite vrh i dno. Zarežite koricu koja je ostala i jednostavno “odmotajte” mandarinu. Uz pomoć čaše brzo odvojite koricu manga. Narežite ga na pola i prislonite na rub čaše tako da odvaja koricu i “meso” manga te pritisnite prema dolje.  

Zgnječite češnjak nožem i ljuska će sama popadati, savjetuje Jamie

Stavite češanj češnjaka na dasku za rezanje. Naslonite po širini kuhinjski nož i snažno pritisnite nož dlanom. Napuknuti češnjak lakše ćete oguliti, savjetuje Jamie Oliver, popularni britanski chef. Češnjak kojem ljuska nije čvrsta stavite u zdjelu s plastičnim poklopcem. Tresite je desetak sekundi i ljuska će sama popadati. Ovaj je trik osobito koristan ako morate oguliti desetak češnjeva za što manje vremena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku